Vanlı Stk’lardan Bakan Çelik’e Tam Destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katılımı ile Van'da 5. si gerçekleştirilen "Güç birliği toplantısı'nda kentin tarım ve hayvancılığı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katılımı ile Van'da 5. si gerçekleştirilen "Güç birliği toplantısı'nda kentin tarım ve hayvancılığı ele alınmıştı. Toplantıda Bakan Çelik tarafından müjdeleri verilen, Van Organize Hayvancılık Bölgesi ile Et ve Süt Kurumunun tekrar kurulmasına kentteki STK'lardan tam destek geldi.

İHA Muhabirine konuşan Van Ticaret Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Organize Hayvancılık Bölgesi ile ilgili bir projelerinin olduğunu belirtirken, Van Ticaret Borsası (TB) Başkanı Enver Menduhoğlu da Et ve Kurumu'nun 2017 eylem planına alındığını ve Ticaret Borsası olarak bu işin takipçisi olduklarını ifade etti. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt, Bakallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge ve Van Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Odası Başkanı İdris Karael de söz konusu çalışmaların arkasında olacaklarını ifade ettiler.

"Et ve Süt Kurumu olmazsa olmazlarımızdandır"

Van'ın Türkiye'de 2,7 milyon küçükbaş hayvan nüfusu ile Türkiye'de birinci sırada, büyükbaş hayvanda ise önemli bir noktada olduğunu ifade eden Van TSO Başkanı Necdet Takva, "İlimiz hayvancılık potansiyeli bakımında önemli bir yerde bulunmaktadır. Onun için Et ve Süt Kurumunun ilimiz için stratejik bir önemi var. Dolayısıyla Et ve Süt Kurumu hayvancılığın bu derece önemli olduğu bir kentte olmazsa olmazlarımızdan bir tanesidir. Özellikle hayvancılık alanında faaliyet sürdüren çiftçilerimizin can simidi ve sigortasıdır. Kentteki bazı özel sektörlerin bunu istemediği yönünde et süt kurumuna bir beyanları söz konusu olmuş, bizler bu kadar stratejik olan bir yatırımı özel sektörlerin kişisel menfaatlerine kurban edemeyiz" dedi.

"Kente merkezinde 100 binden fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvan var"

Türkiye'de 13 tane tarıma dayalı organize hayvancılık bölgesi çalışması olduğunu ancak bunun henüz uygulamaya geçmiş bir modelinin bulunmadığını ifade eden Takva, "Van son yıllarda ciddi anlamda göç alan bir kenttir. Bununla birlikte çiftçilerimiz neredeyse kent merkezinde hayvancılık faaliyetlerini yürütme eğilimindedirler. Bu açıdan olaya bakıldığında 100 binden fazla küçük ve büyükbaş hayvanın kent içerisindeki mahallerde bulunuyor. Üreticilerimiz bu mahallelerde faaliyetlerin yürütmektedir. Bunları da göz önüne aldığımızda tarıma dayalı organize hayvancılık bölgesinin Van için bir çözüm olacağı kanaatini taşıyoruz. Bununla alakalı da bir projemiz var. Bizler bunu da ilgili yerlere göndermiş bulunmaktayız. Bu anlamda bir çalışma yapılması beklentimizdir" şeklinde konuştu.

"Ticaret Borsası olarak bu işin takipçisiyiz"

Van TB Başkanı Enver Menduhoğlu da Et ve Süt Kurumunun 2017 eylem planına alındığını ifade ederek, "Bizler Ticaret Borsası olarak bu işin takipçisiyiz. Et ve Süt Kurumu genel müdürümüzle birebir görüşmelerimiz de oldu. Dolayısıyla burada herhangi bir kapanma söz konusu değil. Bizler hatta bu konuyla ilgili 6 aydır bir lobi faaliyeti de yürütüyoruz. Gerek çiftçilerimizle gerek muhtarlarımızla gerekse de siyasi kanallarla böyle bir çalışmaya da imza attık. Dolayısıyla Et ve Süt Kurumu Van'da gitmeyecek. İnşallah en kısa zamanda da bu anlamda çalışmalar başlar" diye konuştu.

"Lokomotif sektör olduğu için önemsiyoruz"

Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımı ile güç birliği toplantısının yapıldığını belirterek, "Ülkemiz biliyorsunuz ciddi bir hayvan nüfusuna sahip olmasına rağmen ülkemiz et anlamında dışa bağımlıdır. Bununla birlikte insanların kırsal kesimi terk etmesi ile hayvancılık ve tarım faaliyetleri de sona erdi. Onun için organize hayvancılık bölgesi anlamında yapılacak olan çalışmaları önemsiyoruz. Buradaki çiftçilerin de görüşü alınarak bir adım atılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanı sıra Et ve Süt Kurumu noktasında ise lokomotif sektör olduğu için bu tür bir yapının hayata geçmesi son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

"Bu çalışmalar tarım ve hayvancılık potansiyelini ortaya çıkaracak"

Bakallar ve Manavlar Odası başkanı İsa Berge de kentte 2011'de yaşanan depremlerden sonra Et ve Süt Kurumunun faaliyetlerinin kısıtlandığını hatırlatarak, "Bizler de meslek odaları olarak bu anlamdaki söylemleri olumlu buluyoruz. Bu noktada söylemlerin en kısa sürede eyleme dönüşmesini talep ediyoruz. Çünkü bu bölgede biliyorsunuz cazibe merkezleri ile sanayi üretimleri destekleniyor. Ancak bölgede tarım anlamında da ciddi bir potansiyel var. Bunun da harekete geçmesi anlamında bu tür çalışmaları önemsiyoruz. Bu tür çalışmalar tarım ve hayvancılık anlamında ilimize ciddi bir katma değer katacaktır. Bu anlamda iki çalışmayı da desteklediğimizi ve bunun ilimiz özelinde bölgemizde de var olan mağduriyeti gidereceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu tür çalışmalar devlet eliyle yapılmalı"

Van Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Odası Başkanı İdris Karael de cazibe merkezleri kapsamında devrim niteliğinde desteklerin söz konusu olduğunu ifade ederek, "Devletin bu bölge için devasa çabalar harcadığını görmek bizleri mutlu ediyor. Gerek Organize Hayvancılık Bölgesi gerekse de Et ve Süt Kurumunun bu bölgede devlet eliyle işletilmesinden yanayız. Artık özel sektör bu konularda yetersiz kalmakta ve bu bölgede devlet eliyle yapılan çalışmalar daha bilimsel bir şekilde gerçekleşmekte ve daha olumlu sonuçlar alınmaktadır. Dolayısıyla bu bölgenin kurtuluşu hayvancılık ve sanayidedir. Burada üretim olmadığı sürece bu ülkede tükettiğimiz sürece kendimiz de tükeniriz" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlk Taksitte Son Ödeme Ne Zaman?
Merkez Bankası’ndan Beklenen Faiz İndirimi Geldi!
Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı