Varis Hastalığı Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Kiriş varisin ne olduğunu, varise sebep olan faktörleri ve varisin nasıl oluştuğunu anlattı.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlker Kiriş varisin ne olduğunu, varise sebep olan faktörleri ve varisin nasıl oluştuğunu anlattı.

Varis hastalığına sebep olan faktörlerin başında ilerlemiş yaş,kadın cinsiyet ve obezitenin geldiğini söyleyen İlker Kiriş açıklamasında ‘’Varisler özellikle bacaklarda yüzeysel toplardamarların yan dallarının kalıcı bir şekilde kıvrıntılı yüzeyden kabarık ve belirgin hale gelmesidir. Varisler en sıklıkla toplardamar yetmezliği sonucunda oluşur. Toplardamarlar bacaklarımızda oksijenden küçük kirli kanı ayak bileklerinden karın içine ve oradan da kalbin sağ tarafına doğru taşırlar. Toplardamarların içinde tek taraflı kan akışına izin veren kapakçıklar bulunur. Ayrıca biz yürüdükçe ayak kaslarımız ve baldır kaslarımız kasılıp gevşer ve içlerindeki toplardamarları sıkıştırıp gevşeterek kanın ayak parmaklarından kalbe doğru geri dönüşünü kolaylaştırır.

Özellikle toplar damarların içindeki kapakçıklar özelliklerini yitirirse yani bozulursa kan yer çekimi etkisiyle yukardan aşağıya doğru geri kaçar, buna da toplardamar yetmezliği denir. Yüzeysel toplardamarlarda bunun sonucunda kan miktarı ve basınç artar.Bu basınç yan dallara yansır ve varisler oluşur. Tabi ki herhangi bir ultrasonda saptanabilen belirgin toplardamar yetmezliği yani Venöz Reflü olmadan da ince kılcaldamar varisleri oluşabilmektedir.Varislerin oluşmasında en sık mekanizma toplardamar yetmezliği yani Venöz yetmezlik iken varis oluşumunu kolaylaştıran bazı bilimsel olarak kanıtlanmış risk faktörleri vardır. Bu faktörlerin başında ilerlemiş yaş,kadın cinsiyet ve obezite gelmektedir.İlerlemiş yaşta özellikle 60 yaşından itibaren varis daha sık görülmektedir.Obezite ise artış karın içi basınç ve buna bağlı olarak karındaki ana toplardamarda basıncın artması nedeniyle kanın toplardamar içinde kalbe geri dönüşümünü zorlaştırarak varis oluşumunu kolaylaştırır. Kadınlarda erkeklere göre varisler daha sık görülmektedir. Özellikle annesinde varis olan bir kadında varis olma riski diğer sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. İki ve üzeri sayıda hamilelikte doğum yapmış olmakta yine varis sıklığını arttırmaktadır. Bunun yanında yine uzun süre ayakta sabit durmanızı ve oturmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa bu gruplarda da örneğin polis,güvenlik görevlisi,öğretmen,garson,aşçı,cerrah ve kuaför gibi bu meslek gruplarında varisin görülme sıklığı ortalamadan daha yüksektir. Sonuç olarak varis yüzeysel toplardamarların  yan dallarının kalıcı olarak belirgin ve kıvrıntılı hale gelmesi durumudur. En sıklıkla görünmesinde katkılı olan faktörler ilerlemiş ilerlemiş yaş,kadın cinsiyet ,obezite ve genetik faktörlerdir. Sizde varisiniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir Kalp Damar Cerrahisinde muayene olarak ve ardından bacak toplardamar ultrasonografik incelemesi yani renkli doppler incelemesi sonucunda varisleriniz ve toplardamar yetmezlğiniz açısından uygun bir şekilde değerlendirilip tanı alabilirsiniz’’dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?