Varis Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler...

Lazer, ameliyat, radyofrekans, köpük, ilaç, varis çorabı, skleroterapi gibi işlemlerle varis tedavisi olan birçok hastanın tedavi sonrası tekrar varislerin çıkmaması için neler yapılmalı.

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül, varis tedavisi olan birçok hastanın tedavi sonrası tekrar varis çıkması korkusu yaşadığını söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Akgül; lazer, ameliyat, radyofrekans, köpük, ilaç, varis çorabı, skleroterapi gibi işlemlerle varis tedavisi olan birçok hastanın tedavi sonrası tekrar varislerin çıkmasının korkulu rüyası olduğunu anlatarak, tedavi sonrası tekrar varis oluşması için önerilerde bulundu.

Varis tedavisi ile ilgili ameliyat tekniği olan, 30 bin üzerinde varis hastası tedavi eden, dünyanın en ünlü varis kongrelerinde konuşmacı olarak davet edilen, İstanbul Üniversitesi Sağlık Yönetimi ve Gerontoloji Bölümleri Başkanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ünlü Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"İnsan vücudunun bir özelliği var: Eğer vücudun herhangi bir yerinde bir işlem yapılırsa, vücudun dikkati hemen orada toplanır" diyen Prof. Dr. Ahmet Akgül, "Bu bilinçli yapılan bir şey değildir, refleks ve otomatik olarak yapılır ve vücudun savunma mekanizması çalışır. Nasıl elimiz kesilince, iyileşse bile orada renk değişikliği, sertlik ve kaşınma gibi reaksiyonlar oluyorsa işte bu, vücudun istemsiz yaptığı yani düşünmeden yaptığı otomatik savunma sistemidir. Bu gerçeklik ışığında eğer siz vücudumuzdan bir doku- hele de bu doku vücudun işine yarıyorsa -yok ederseniz, yani ameliyatla alır ve/veya lazerle yakar ve/veya yapıştırıcılarla o dokunun işlevini yok ederseniz, ve bu yok edilen doku vücudun işine yarıyorsa, vücut bunu tekrar yapmak için harekete geçer. Örneğin derinizin bir kısmı bir kazada veya ameliyatta veya yanıkta veya bir yarada yok olursa, organizmamız o deriyi tekrar oluşturmak için harekete geçer ve bu harekete geçiş için sizden izin almaz. Aslında bu zaten istenen bir şeydir, bu cevap olmasa açılan yaralar hiç kapanmaz. Fakat bilinmelidir ki tekrar oluşan doku ilk dokunun yerini tutmaz, daha biçimsiz, daha işlevsiz, daha estetikten yoksun ve daha istenmeyendir" diye konuştu.

Varisin tekrarlamaması için yeni yöntem

Tekrar varis olmaması için yeni bir yöntem geliştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Ahmet Akgül, "Mikro Avulsiyon yöntemi; Her zaman belirttiğim gibi önce hastanın bacağındaki damar sistemi incelenmeli, iç damarlar dış damarlar, kasların içindeki toplardamarlar, cildin altındaki toplardamarlar incelenmeli. Yani yalnızca görünen kılcal damarlara göre karar verilmemeli. Bu kılcal damarlar niye ortaya çıkmış, iç taraflarda bir sorun mu var, bakılmalı. Yani altyapısı bozuk olan bir caddeye, asfaltta çatlaklar var diye ne kadar asfalt döküp düzenleme yaparsanız yapın, tekrar oluşur o çatlaklar çünkü altyapı bozuk. Kanalizasyon yani drenaj sistemi bozuk, su sızıyor ve asfaltı bozup çatlaklar oluşturuyor. İşte bacaktaki toplardamar yani varis sistemi de böyle. Kaçak var ise bacakta kan birikiyor, ve ciltte kılcal damarlar oluşuyor. işte önce ehil ellerde ayakta dopler ile bacakta damar haritalaması yapılmalı. kaçak ve bozuk bir nokta varsa kapak onarımı (Akgül yöntemi) ile ameliyat edilmeli, eğer kaçak yok, iç damarlar temiz ama kılcal damarlar var ise hemen, içvaris kapak ameliyatından sonra ise 10. günde hastanın artık ciltteki kılcal damarları tedavi edilmeli. Önce bu damarların vücut tarafından kullanıp kullanılmadığına bakılmalı ve sonra yalnızca kullanılmayan kılcal damar özel bir kesici cihaz ile cilt üzerinden iz yapmadan içine kan veren yerden ayrılıyor böylece içine gereksiz kan gidip o damarı ciltten görünür hale getiremiyor ve cilt kılcal damarı kayboluyor. Bu şekilde yalnızca vücudun işine yaramayan damarlar yok edildiği için vücut yeni damar oluşturmak için sinyal göndermiyor ve varis tekrarlamıyor" diye konuştu.

Varis oluşmaması için öneriler

Prof. Dr. Ahmet Akgül, 30 bin üzerinde varis hastası tecrübesi, kendi isminde varis ameliyatı, dünyanın en iyi varis doktorlarının kabul edildiği kongrelere konuşmacı olarak davet edilmesi ve varis ve iç varis konusunda onlarca makale ve kitap yazan biri olarak tedavi sonrası tekrar varis oluşmaması için şu önerilerde bulundu:

"Doppler yapılmadan Skleroterapi yani İğne Köpük tedavisi yapılmamalı; Doppler yatarak değil, ayakta yapılmalı; Doppler yapılırken Kapakçıklar belirtilmeli, kaçakların miktarı yazılmalı; Doppler yapılırken İç Varis, Dış Varis, Bağlantı Damarlar Haritalanmalı; Hastada İç Varis varken yalnızca Dış Varis Tedavisi/Ameliyatı yapılmamalı; hastada İç Varis var ise Kapak Onarımı veya Akgül Ameliyatı yapılmalı; İç damarlar düzeltilmeden ciltteki kılcal damarlara müdahale yapılmamalı; Skleroterapi Lazer ve radyofrekans yöntemleri İç Varis varsa kullanılmamalı; Ciltteki Kılcal Damar ve Varislerin estetik tedavileri için Mikro Avulsiyon yöntemi kullanılmalı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?