Varto Teknedüzü köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Teknedüzü köyü son dakika gelişmeleri, Teknedüzü köyüne özgü yemekler, Varto Teknedüzü köyünün tarihi, Teknedüzü köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Teknedüzü köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Teknedüzü, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Teknedüzü köyü resimleri ve Teknedüzü köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Varto Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Varto Muş Arası Kaç Km? Varto Hava Durumu? Varto Köyleri ve Muş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muşlu iseniz Muş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Muşlu Ünlüler arasında Varto Teknedüzü Köyünde doğan biri var mı? Varto Doğumlu Ünlüler Kimler?
Teknedüzü, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür.Alevi-Zaza köyüdür. Köyün ismi Erzincan’a bağlı Badiyan köyünden esinlenerek konmuştur.Anlamı ise Kürtçe de yayvan ya da Çanak olarak bilinir.Daha sonraları Bada olarak yazılsada 1956 yılında isimlerin Türkçeleştirilmesinden dolayı, toplu merkezi yerleşim görüntüsünün tekneyi andırması dikkate alınarak Teknedüzü adını almıştır..1515 yılında Çaldıran savaşı sonrası Yavuz Sultan Selim’in kıyımından kaçanlar tarafından kurulduğu rivayet edilir.Bazı kaynaklara göre Kanuni Sultan Süleyman’ın Alevileri dağdan indirme affı sonucu Erzincan’ın Horum ovasından göç ederek, Erzincan’a bağlı Hüsnü Mansur kasabasının Horümbük köyünü kurmuşlardır.Bu yöreye mensup halk Hormekan aşiretine mensuptur.Aşiret fertlerinden Zor Memed!in çocuklarından İbrahim,Aşur ve Mikail’in öncülüğünde kurulduğuda bilgiler arasındadır.İlk gelişleri ile birlikte Kaynarca (Baska) köyünde harebe olarak bulunan Hevsıdan mezrasını kurmuşlardır.Bölgedeki alevi –sünni ayrışmaları sonucu İbrahim oğlu Teymur arayış içerisinde bulunarak yörenin o günkü şartlarına göre saklanmasına müsait olan Badan köyünde kalmıştır.Alevi-Zaza kültür, gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Teknedüzü (Badan), Vartoya uzaklığı 25 km olup 4 aşiretin beraber yaşadığı bir köydür. Bu aşiretler , Sormemedanlar,Feranlar, Alkıjlar ve Dervişlerdir.Kürtçe'nin Zazaca lehçesi konuşulur.1966 depreminde 43 kişi ölmüştür.Deprem sonrası köye konut yapılmakla beraber 15 haneye henüz deprem evleri yapılmamıştır.1990’a kadar hane sayısı 45 civarı iken şimdi 27 hane yaşamaktadır.Köyde şu anda toplam 105 kişi yaşamaktadır
Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Özellikle köyde hayvancılığın gelişmesi yaylalarla orantılıdır.Çayırların ve ekili alanların korunması ve gelişmesi yaz mevzisinde yaylaya çıkmakla sağlanır.Devletin yayla yasağından dolayı tarım ve hayvancılıkta büyük gerileme ve sıkıntılar yaşanmıştır.Hayvancılığın geliştirilmesinde ciddi ve çözüm getirici önlemler alınmamıştır.En önemlisi Bada bir orman köyü olmasına rağmen ormanlar kesilerek yok pahasına mütahitlere ve ilgili kişilere peşkeş çekilmesi ile birlikte , köy halkı yakacak odununu bile sağlayamıyor.Tarım ve hahvancılığın gün geçtikçe yok olmaya doğru gidişi zorunlu göçleri arttırmıştır.Köyden çıkan göçler başta İstanbul, İzmir, İzmit,Ankara,Adana Mersin ve Isparta olmak üzere yaklaşık 200 hane göç etmiştir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat faaliyette değildir. Köyde içme suyu ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.