Vezirköprü Adatepe köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Adatepe köyü son dakika gelişmeleri, Adatepe köyüne özgü yemekler, Vezirköprü Adatepe köyünün tarihi, Adatepe köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Adatepe köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Vezirköprü , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Adatepe Köyü Resimleri ve Adatepe köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Vezirköprü Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Vezirköprü Samsun Arası Kaç Km? Vezirköprü Hava Durumu? Samsun Köyleri ve Vezirköprü Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında Vezirköprü Adatepe Köyünde doğan biri var mı? Vezirköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?
ADATEPE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Adatepe , Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bu tepe, herhangi bir dağ ya da tepe silsilesine dahil olmayan, yekpare kayadan oluşuyordu ve savunması kolaydı. Toplam 1500 dönümlük tepenin 400 dönümlük taraçasının etrafı basit bir surla çevrildi. Olasılıkla güney-doğu yönünden “kapılık” bırakıldı. Neolitikten Kalkolitik sürecine giren çağcılları gibi, basit yöntemlerle toprak işlediler. (Tahıl ya da çeşitli bitki köklerini öğütme gibi işlemlerden geçirerek bir yemek kültürü oluşturdukları yargısına da, alanda bulunan öğütme ve dövme taşlarından anlıyoruz.) Neolitik dönemi devrimlerinden olan mülkiyet kavramının gelişmesiyle beraber, topraklarını paylaştılar. Kendilerini yakın düşmanlarından ve yaban hayvanlardan korumak ve avladıkları hayvanların etlerini işlemek için çakmak taşından kesiciler, kazıyıcılar, ok ve mızrak uçları, el baltaları yaptılar. M.Ö 5500’lü yıllardan başlayıp 2500 yıl süren kalkolitik dönemin hemen hemen tüm izlerini barındıran Adatepe, yine bu dönemde gelişen tapım olgusunu da tanık oluyor. Neredeyse dairesel bir yerleşim yeri olan bu doğal kalenin tam ortasında bir de tapınak formu mevcuttur. (Kimilerine göre ise bu yapı bir tümülüstür.) Yerleşim yerleri ve tarım alanları bu formun etrafında merkezden dışarıya doğru dairesel genişleyerek serpişmiştir. Adatepe doğal bir kale olduğundan, hemen her dönem önemli bir yerleşke olmuştur. Muhtemelen maden üretimi de gerçekleştirilmiştir. Bölgede yapılan yüzey araştırmalarında bunu destekleyen maden ve cüruf kalıntılarına rastlanmıştır.
Maden kullanımıyla gelişen ve kendine güveni artan yöre sakinlerinin Tunç Çağı boyunca (3000 – 1200) tepenin kuzey-doğu eteklerinde yeni bir yerleşke oluşturduğuna tanık oluyoruz. Şimdiki Adatepe yerleşiminin hemen kıyısındaki “Tepecik” te Alman Arkeolog Rainer Czichon ve arkadaşlarının yaptığı yüzey araştırmalarının yayımlanmamış sonucuna göre “Tepecik” önemli bir dokuma merkeziyMahallenin kendine özgü düğün, nişan, asker uğurlama ve cenaze adetleri vardır. Bunun yanında mahallede her ilkbahar mevsiminde bolluk aşı yapılır. Ve bu bolluk aşında tüm köy halkına ve çevre köylerden gelen misafirlere yemek dağıtılır. Yağmurun az oldğu ve bununla birlikte kıtlığın baş gösterdiği zamanlarda ise tepedeki "dede" mevkiinde yağmur duası yapılır ve yemek dağıtılır. Düğünlerde ise düğünden birkaç gün önce eksik giderme (biçim) yapılır. Düğünden bir gece önce eğlenilir. Ertesi gün ise mevlid okutulur ve gelin alma merasimi yapılır. Asker uğurlamada ise köy halkı, köy imamı ile birlekte askerlerin araçlara bineceği yerde toplanır ve askerler dualarla uğurlanır.Samsun iline 119 km, Vezirköprü ilçesine 4 km uzaklıktadır.attepe avren bilmesen ögrenMahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede ilköğretim okulunun yanı sıra içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi, Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.