Vezirköprü Özyörük köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Özyörük köyü son dakika gelişmeleri, Özyörük köyüne özgü yemekler, Vezirköprü Özyörük köyünün tarihi, Özyörük köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Özyörük köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Vezirköprü , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Özyörük Köyü Resimleri ve Özyörük köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
İlkadım Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Vezirköprü Samsun Arası Kaç Km? İlkadım Hava Durumu? Samsun Köyleri ve İlkadım Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında Vezirköprü Özyörük Köyünde doğan biri var mı? Vezirköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?
ÖZYÖRÜK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Özyörük , Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bölgede gerek bilimsel arkeolojik gerekse gayrı-resmi yapılan kazılardan elde edilen verilere göre şu anki Samsun ili, Vezirköprü İlçesi Özyörük mahallesinin olduğu yerde Kurtuluş Savaşı'ndan önce Uyuzsuyu adında Rum mahallesi bulunmaktadır. Söz konusu arkeolojik bulgular burada bir Hristiyan Rum mahallesinin varlığını doğrulamaktadır. Rum mahallesinin yerleşkesi mahallesi çevreleyen iki dağ arasındadır: bugün mevcut bulunan Özyörük Köyü yerleşkesidir. 1920'li yıllarda Adapazarı, Aktaş mahallesinden Tekeli yörüklerinden Karatekeli yörükleri bu mahallenin arazisini satın alarak Kabalı Köyüne bağlı Karapınar mahallesi olarak yerleşmiştir. Daha sonra muhtarlığı alarak Kabalıkarapınar olarak anılmış ve 1980 yılında Özyörük olarak bugünkü adını almıştır.
Bu köye ilk etapta 5 aile yerleşmiştir: Süleyman Çavuş (Süleyman Toygar), Kara Abdi (Abdullah Çağlayan), Kara Ellez (İlyas Çağlayan), Kırçene (Mehmet Deveci), Peltek (Mustafa Sarıtaş). Bunlara ilaveten daha sonra Kör Mahmut (Mahmut Dindar), Cılbak Nuri (Nuri Çiçekdağı), Enişte Memet (Mehmet Teker) aileleri de katılmıştır.
Göç
Mahallenin göç ettiği şehirler, başta Bursa, İzmir, İstanbul, Ankara. Bursa'da köy halkının birlikte kurduğu "Samsun Yörükleri Kültür Dayanışma Derneği" vardır.Mahallenin gelenek, görenek yörük olmak şartıyla yörük Türkmen gelenek ve görenekleri aynıdır ve yemeklerinden ise tarhana, mantu, keşkek, topalak, höşmerim, yahni, mısır çorbası, katık çöreği, kaypak sayılabilir. Ayrıca deri çökeleği meşhurdur.
Topalak bulgur tanelerini yoğurarak ve unla yuvarlayarak yapılır. Misket büyüklüğündeki topalaklar daha sonra kaynatılarak, sulu ikram edilir. Sulu köfteden farkı topalakların et içermiyor olması ve boyutlarının küçük olmasıdır. Kaypak yemeği de bölgeye has diğer bir tattır. Yoğurulan hamur kalın yufka halinde açılır ve iki parmak kalınlığında boyuna kesilir. Daha sonra iki parmak kalınlığında kesilmiş uzun şeritler üçgen olacak şekilde muska gibi kesilir. Kurutulmadan haşlanır ve tereyağı ile servis edilir. Kaypak yemeğini mantıdan ayıran özellik içine et dahil herhangi bir şey katılmıyor olması ve hamurunun daha kalın olmasıdır.Samsun iline 137 km, Vezirköprü ilçesine 22 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede ilköğretim okulu vardır Mahallede, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.