Vezirköprü Yukarınarlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarınarlı köyü son dakika gelişmeleri, Yukarınarlı köyüne özgü yemekler, Vezirköprü Yukarınarlı köyünün tarihi, Yukarınarlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarınarlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Vezirköprü , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yukarınarlı Köyü Resimleri ve Yukarınarlı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
İlkadım Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Vezirköprü Samsun Arası Kaç Km? İlkadım Hava Durumu? Samsun Köyleri ve İlkadım Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında Vezirköprü Yukarınarlı Köyünde doğan biri var mı? Vezirköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?
YUKARINARLI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Yukarınarlı , Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Oğuz /Türkmen Oymaklarının Listeleri: Bu listelerdeki isimler Türkmen oymaklarının serüvenini daha iyi anlamak için gereklidir. Kayseri bölgesindeki Türkmen oymaklarını anlayabilmek için başta Kahramanmaraş, Sivas, Yozgat ve Adana olmak üzere civar illerin kayıtlarına bakmak, hatta Doğu Anadolu, İran ve Azerbaycan Türkmenleri ile Hazar ötesi Türkmenleri hakkında da bilgi sahibi olmak şarttır. Türkmen oymaklarının isimlerinin insanı şaşırtan bir şekilde birçok yerleşim yerinde karşımıza defalarca çıkmaktadır. Bu da göstermedir ki, yurdumuzun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine uzanan her bölgede Türkmen oymaklarından parçalar yerleşik hayata geçmekte ve hatta Irak, İran, Azerbaycan, Afganistan, Balkanlar ve Türkmenistan’a kadar büyük bir coğrafyada Türkmen topluluklarının birbirleriyle akraba olduğu gerçeği önümüze çıkmaktadır. Kayseri yöresi Yörük-Türkmenlerin listesinde bulduğunuz ve ilgilendiğiniz bir obayı bu listelerden takip ederek yurdumuzun nerelerine yerleştiğini ve hatta şu an Türkiye dışında olan ülkelerin hangisinde aynı obaların parçalarının bulunduğunu takip edebilirsiniz.
Bundan 140-150 yıl öncelerde göçebe olarak yaşayan ve “Narlıoğulları” denilen 7-8 hanelik bir aile bu bölgeye yerleşerek yurt edinmiş ve mahallenin adı “Narlı “ olarak kalmış. Bu sülale büyüyerek mahallenin temelini oluşturmuşlar.
Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında Rum çetecilerinin saldırılarına karşı, “Narlıoğlu Abdullah “ denilen kişinin önderliğinde kurulan yerel milis gücü mahallesi savunmuş.Düğünler: Kız ve erkek tarafı anlaştıktan sonra köy heyetinden bazı akraba temsilcileri toplanarak söz kesilir. Gelin ve damat tarafına düşen görevler kararlaştırılır. Ertesi gün damat tarafından bir grup gelin tarafına giderek el öpme gerçekleştirilir. Düğün genelde Cumartesi günleri başlar. Davul ve zurna başlıca çalgılardır. Düğünlerde geleneksel oyunlar olan “Sivsis” ve “horon “sıkça oynanır. Bazen köy gençleri arasında güreşler de tertip edilir.
Dini Bayramlar: Dini bayramlarda genellikle camide kılınan namazdan sonra toplu bayramlaşma ve yemek yeme adeti yapılır. Ayrıca her yıl bereketli mahsül için “Dua” denilen törenler tertip edilir. Dualarda köylüden toplanan yardımlarla kurban kesilir topluca bereket ve yağmur için dua yapılarak yemek yenilir. Çevre köyler bu törene davet edilir.Samsun iline 134 km, Vezirköprü ilçesine 19 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin egemen geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köy sulu sebze tarımına ve meyve yetiştiriciliğine uygun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Vezirköprü’nün sebze ve meyve ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Mahallede seracılık gelişme aşamasındadır. Ispanak, marul, salatalık, havuç, pırasa, turp, lahana, soğan, sarımsak, domates, kabak, patlıcan, biber yetiştirilip satışa sunulan başlıca sebzelerdir. Elma ,armut, kayısı, şeftali, erik, kiraz, vişne ve ceviz gibi ürünler de yetiştirilerek satılır. Ayrıca mahallede buğday, arpa, şekerpancarı, kendir ve mısır gibi tarım ürünleri de yetiştirilmektedir. Hayvancılığa bakıldığında büyükbaş hayvan yetiştiriciliği göze çarpar. Genelde iyi cins sığırlar son yıllarda yaygınca yetiştirilmektedir. Hayvanların eti yanında süt besiciliği de yapılabilmekte ve sütler satılmaktadır.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallede, içme suyu şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.