Samsun'un Vezirköprü ilçesinde geleneksel kış sohbeti olarak değerlendirilen "kaz tiridi(kaz asma)" sohbetleri başladı.
Asırlardır yaşatılan sohbet geleneği ile bu kültürün yaşatılmaya çalışıldığı belirtildi. İlçenin Çekalan, Tepeören, Yağcı, Hacılı, Meşeli, Bahçekonak Mahallelerinde daha yoğun olmak üzere kış sohbetleri için çok sayıda kaz beslendiği, gelen misafirlere kaz tiridi ikram edildiği genelde ticari amaçla kaz üretilmediği bildirildi. İlçenin Hacılı Mahallesi'nde ikamet eden Hasan Seven eğitim camiasından bir grup eğitimciyi davet ederek misafirlerime kaz astığını, bu ikramdam son derece mutlu olduğunu söyledi. Kaz asma geleneği hakkında bilgi veren Seven, uzun yıllardan beri misafire verilen bir değerin ifadesi olarak konuklara kaz asıldığını, kazın pişme süresinin 3 saat sürdüğünü, bu sürede koyu sohbetler yapıldığını belirtti. Kendisinin kaz pişirme konusunda usta olduğunu kaydeden 58 yaşındaki Hasan Seven, pişirmenin ayrıntıları hakkında da bilgi verdi.
Kazın ayağı kara değecek
Seven, "Besiden alınıp kesilerek temizlenen kazı, yanar vaziyetteki bacaya boynundan asarız. Asılan Kazı ustası oklava ya da çubukla çevirerek pişiririz. Asılan kazın altına konan tencereye eriyen yağlar akar. Bu işlem en az 3 saat sürer. Bu arada sohbetler yaparız. Yağ damlaması bitince kaz pişmiş olur. Eriyen yağ saf suda pişen bulgur pilavına dökülerek karıştırılır. Ayıklanmış kaz eti pilavın üstüne serilir. Yağa bulanmış yufka ekmekler pilavın etrafına dizilir. Kaz tiridi yemeye hazır" dedi. Seven, kaz tiridinin havalar soğuyunca yenmesi gerektiğini anlatmak için "Kazın ayağına kar değecek" sözünün çok meşhur olduğunu sözlerine ekledi.
Geleneksel kültürün yaşatılmasından memnun olan misafirler, çok farklı bir ortamda güzel sohbetlere vesile olan kaz tiridi yemeğinin yaşatılması gerektiğini belirttiler. İlçenin birçok mahallesinde bu geleneğin yaygınlaştığı ifade edildi.
İHA