Viyana’da ’Agit 2017 Yıllık Güvenlik Değerlendirme Konferansı’

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 3 gün sürecek olan "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Yıllık Güvenlik Değerlendirme Konferansı" başladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 3 gün sürecek olan "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Yıllık Güvenlik Değerlendirme Konferansı" başladı.

Konferansta Ukrayna ve çevresindeki kriz, uluslar üstü tehditler, özellikle terörizm ve siber tehditlerin yanı sıra konvansiyonel silah kontrolü ve güven ve güvenlik önlemleri tedbirleri ele alındı.

AGİT Dönem Başkanı ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "AGİT bölgesindeki askeri çatışmaları ortadan kaldırmak zorundayız ancak radikalleşme, şiddet yanlısı aşırılık ve terörizmle mücadele etmek için bir arada durmak zorundayız. Hiçbir ülke terörist eylemler açısından güvende değil. Güvenliği tehdit eden unsurların yanı sıra ülkeler arasında güven kaybının da yaşanıyor. Daha fazla güvenlik ancak AGİT üyesi devletler arasındaki güveni artırarak garanti edilebilir. Radikalizm ve terörizme karşı kenetlenerek birlik içinde hareket edilmesi gerekiyor. Hiçbir ülke terör tehdidine karşı bağışıklık sahibi değildir. Teröre söz ve eylem birliği içinde karşı durulmalıdır. AGİT bölgesinde güven ve istikrarın kalıcı kılınabilmesi için diyaloğun önemine olan inancımı yineliyorum" dedi.

"NATO Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasında gereken desteği vermeye devam edecektir"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller, AGİT'in "uluslararası kurallara dayalı düzenin ve Avrupa'nın barış ve güvenliğin devam etmesinin temel direkleri" olarak rolünü vurguladı. Ukrayna güvenlik istasyonu konusunda endişelerini dile getiren Gottemoeller, "Yaklaşık 10 bin Ukraynalı öldürüldü ve şiddet her geçen gün devam ediyor. Kurallara dayalı düzen, Avrupa tarihindeki en uzun süreyle, 7 yılı aşkın bir süredir Avrupa'daki barışın devam etmesine yardımcı oldu. Korunmalı ve güçlendirilmelidir. NATO uluslararası her alanda Ukrayna'da çatışmaların durdurulması ve barışın sağlanabilmesi için ciddi bir çaba sarf etmektedir. NATO ayrıca, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunmasında gereken desteği vermeye devam edecektir. Diyalog AGİT'in yalnız temel prensibi değil aynı zamanda en önemli gücüdür. Diyalog, güvenin oluşturulmasında köprü görevi görür ve üye ülkeler arasında öngörülebilir yaklaşımların sağlanmasını güçlendirir" diye konuştu.

"Ukrayna'daki son gelişmelerin endişe verici"

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ise, "Ortak zorluklarla ilgili pragmatik katılım için yollar bulma çabalarımızı yoğunlaştırmaktan ve kooperatif güvenliğini uzun zamandır devam ettirmek amacındayız. Ukrayna'daki son gelişmeler endişe verici. AGİT'in ülkede yürüttüğü özel gözlem misyonunun verilerine göre yalnız bu yılın başı itibariyle 200'ün üzerinde kişi çatışmalarda öldürüldü. AGİT gözlemcilerinin büyük bir risk altında görevlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Çatışmaların sivil halkı yaşamın her alanında mağdur ettiğini tespit ettik. Aşırıcılık ve radikalleşmenin AGİT bölgesinin en önemli sorunlarının başında yer alıyor. Gençlerimizin daha faydalı alanlarda iletişim kurmalarını sağlamak için sosyal medya unsurlarıyla işbirliği yapılması gerekiyor. AGİT bu alanda yapılan çalışmaları destekliyor" şeklinde konuştu.

"Terörle mücadelede ortaklarımızdan daha fazla destek beklemekteyiz"

Türkiye'nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal da, Avrupa'nın güvenliğinin günümüzde birçok sınamayla karşı karşıya olduğunu, AGİT'in Ukrayna krizinin çözümü için çabalarını arttırması ve AGİT coğrafyasındaki diğer ihtilafların çözümünü de gündeminin üst sıralarında tutması gerektiğini vurguladı. Soysal, "Terörizmle mücadelenin önemini vurguluyorum. AGİT katılımcı devletleri arasında bu alanda daha fazla işbirliğine duyulan ihtiyacın altını çizerek söylüyorum" dedi.

Soysal, geçen yıl masum insanların hayatını kaybetmesine yol açan ve Türkiye'nin demokratik temellerini hedef alan 15 Temmuz terörist darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini gözeterek söz konusu tehdidin ortadan kaldırılması amacıyla gerekli adımları attığını ve bu konuda ortaklarından daha fazla destek beklediğini bildirdi.

Rusya'nın NATO Büyükelçisi Aleksandr Grushko ise NATO-Rusya Konseyi ile ilgili mevcut iletişim eksikliğinin yanı sıra, gerçekten kolektif ve karşılıklı olarak işbirliği konusundaki kültüre yeniden başlamanın gereğini vurguladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı
Los Angeles’taki Yangınlarda Can Kaybı 24’e Yükseldi
Almanya’da X’ten Ayrılma Akımı Başlıyor
Strasbourg’da Tramvay Kazası: 5’i Ağır 30 Yaralı
Döner Partisi nedir ve hangi ülkede kuruldu?