Vodafone, hem çalışan kadınların hem de gelişmekte olan pazarlarda yaşayan kadınların güçlendirilmesine yönelik olarak "Vodafone ReConnect" ve "Vodafone Connect" adı altında iki ayrı programın duyurusunu yaptı.
Tüm dünyada kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımını destekleme amacıyla faaliyet gösteren Vodafone,hem çalışan kadınların hem de gelişmekte olan pazarlarda yaşayan kadınların güçlendirilmesine yönelik olarak "Vodafone ReConnect" ve "Vodafone Connect" adı altında iki ayrı programın duyurusunu yaptı.
26 ülkede bin kadına ulaşılacak
Yapılan açıklamaya göre ağırlıklı olarak ailevi nedenlerle uzun yıllar iş hayatından uzak kalan ve tekrar çalışmak isteyen kadınlar için geliştirilen "Vodafone ReConnect" programı ile 3 yıl içinde 26 ülkede bin kadına ulaşılması hedefleniyor. Vodafone'un 2 yıl önce tüm dünyada kadın çalışanları için geliştirdiği zorunlu minimum doğum izni uygulamasının tamamlayıcısı olarak gösterilen "Vodafone ReConnect" programı, Vodafone'da yönetim ve liderlik rollerini üstlenen kadın çalışan oranının artırılmasına yardımcı olacak. Program kapsamında, kariyerine ara vermiş 500'e yakın kadın 3 yıl içinde yönetici pozisyonunda işe alınarak, Vodafone'un bu dönemde dışarıdan yapacağı tüm yönetici işe alımlarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturacak. Vodafone, kariyerine ara vermiş 500'e yakın kadını da diğer pozisyonlar için istihdam edecek.
Vodafone Grubu CEO'su Vittorio Colao, yeni işe alım programı "Vodafone ReConnect" hakkında "Çalışanlarımızın farklı topluluk ve toplumlardan gelmiş olmasına özen gösteriyoruz. Tüm dünyada kadınlar için en iyi işverenlerden biri olmak istiyoruz. Şirketler, genellikle kadınları yönetim ve liderlik rollerinde istihdam etmek için çabalıyor. Yenilikçi bir yaklaşımın ürünü olan global doğum izni uygulamamız ve şimdi de ReConnect programımız, bizim için hem bugün çalışan hem de gelecekte çalışacak olan kadınlar için gerçek anlamda fark oluşturacak" dedi.
Vodafone'un KPMG işbirliğiyle yürüttüğü araştırmaya göre, tüm dünyada kariyerine ara vermiş ve yaşları 30-54 arasında değişen 96 milyon kalifiye kadın çalışan bulunuyor. Bu kadınların yaklaşık 55 milyonunun orta ve daha üst düzey yöneticilik deneyimine sahip olduğu görülüyor. KPMG araştırması, bu kadınların iş hayatına dönmesinin ekonomik boyutunu da ortaya koyuyor. Buna göre, kariyerine ara verdikten sonra yönetici olarak iş hayatına dönen kadınların ekonomik faaliyete sağlayacağı ek katkının yılda 151 milyar sterlin, hane gelirine sağlayacağı kümülatif katkının ise yılda 419 milyar sterlin olacağı tahmin ediliyor.
Vodafone'un GfK ile yürüttüğü bir başka araştırmaya göre ise halihazırda ya da geçmişte kariyerine ara vermiş,5 ülkeden yaklaşık 500 kadının yüzde 80'inden fazlası, kariyer molasının ardından iş hayatına dönmek isteyen ya da ailesine bakmak gibi yükümlülükleri olan çalışan kadınların daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu söylüyor. Diğer yandan çoğu kadın,esnek (yüzde 61) ya da yarı zamanlı (yüzde 51) çalışma imkanı tanınmasını istediğini belirtiyor.
Kadınların işe dönüşünü kolaylaştırıyor
'Vodafone ReConnect" programı kapsamında, kariyerine ara vermiş kadınlar arasında farkındalığı artırmak ya da bu kadınlarla temas kurmak için işe alım destek faaliyetleri; profesyonel becerilerin tazelenmesi ve geliştirilmesi, kadınların iş hayatına dönüş konusunda hazırlanması için eğitim ve işe intibak programları; yöneticilerin işe alınması için bilinçaltı önyargı eğitimi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Diğer yandan, çalışan kadınların yaşadığı baskıları azaltmak üzere tasarlanan çalışma süreleri doğrultusunda, esnek çalışma seçenekleri ve işe aşamalı geri dönüş (örneğin ilk 6 ay haftada 4 gün) gibi imkanlar da yer alacak.
Gelişmekte olan pazarlarda kadınların hayatı dönüşüyor
Vodafone ayrıca, özellikle Hindistan ve Afrika gibi gelişmekte olan pazarlarda düşük gelirli ve ücra bölgelerde yaşayan kadınların mobil teknolojilerden yararlanması için "VodafoneConnect'adı altında bazı yeni ticari girişimlere de imza attı. Düşük maliyetli 2G mobil telefonlarla temel ses ve SMS servislerini kullanarak bile olsa mobil teknolojilere erişim imkânı, halihazırda yüz milyonlarca insanın hayatını dönüştürdü. Mobil bağlantı, eğitimden sağlığa, iş geliştirmeden finansal erişime kadar günlük hayatın pek çok alanında önemli rol oynuyor. Bununla birlikte, gelişmekte olan pazarlarda yaşayan kadınların mobil telefon sahipliği oranının erkeklere kıyasla ortalama yüzde 14 daha az olduğu görülüyor. Bu durum, gelişmiş ülkelere göre çok daha büyük bir "mobil cinsiyet uçurumu"na işaret ediyor.
2025 yılına kadar 50 milyon kadını mobil teknolojilerle tanıştıracak
Söz konusu cinsiyet uçurumunun nedenlerini ülke bazında analiz eden Vodafone, kadınların hayat standartlarını yükseltmek için mobil teknolojilerden yararlanmasını önleyen ekonomik ve kültürel engelleri ortadan kaldıracak yeni ticari programlar geliştirdi. Vodafone Grubu,2025 yılına kadar 50 milyon kadını daha mobil teknolojilerle tanıştırmayı hedefliyor. Bu programlar, Vodafone Türkiye'nin"Önce Kadın"programı ya da Vodafone Grubu'nun M-Pesamobil para servisi gibi mevcut girişimlerinin üzerine inşa edilecek. Bugün 700 bini aşkın üyesi olan Vodafone Önce Kadın programı, kadın girişimcileri yeni pazarlar ile buluşturuyor. Yaklaşık 10 yıl önce piyasaya sunulan Vodafone M-Pesa mobil para servisi ise çeşitli banka işlemleri, mikro krediler, tasarruflar ve sigorta ürünleri için 11 milyonu aşkın kadın tarafından kullanılıyor.
Vodafone Grubu Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı Serpil Timuray, yeni "Vodafone Connect" programı hakkında "Bir kadının eline ilk kez mobil telefon verdiğinizde, hayatını sonsuza dek olumlu yönde değiştirirsiniz. Mobil teknolojiler kadınlara çevrelerindeki dünyayı öğrenme, iş kurma, kendilerini ve çocuklarını eğitme, sağlık danışmanlığı ve desteği alma, geleneksel bankacılık hizmetlerinin sınırlı olduğu ülkelerde finansal güvenceye sahip olma gibi imkanlar sunuyor. Vodafone olarak, dünyanın dört bir yanında kadınlara potansiyellerini tam kullandırma konusunda önemli bir rol üstlenmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
İHA