Vodafone’un Kadın Çiftçileri İlk Hasattan 30 Bin Marul Sattı

Vodafone Akıllı Köy'de kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olma hedefiyle başlatılan "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi'nde...

Vodafone Akıllı Köy'de kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olma hedefiyle başlatılan "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi'nde ilk hasat toplandı. Girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçi, kendilerine tahsis edilen eğitim seralarında 30 bin marul üreterek yaklaşık 25 bin TL'lik ek gelir elde etti.

Vodafone'un TABİT işbirliğiyle geçen yıl Aydın'ın Koçarlı İlçesi'ne bağlı Kasaplar Köyü'nde hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy'de başlatılan "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi'nde ilk etap tamamlandı. Girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçi kendilerine tahsis edilen 525 metrekarelik 3'er eğitim serasında 30 bin marul üretti. Vodafone Akıllı Köy ekibinin desteğiyle ürünlerini yerel ve ulusal zincir marketlerde satışa sunan kadın çiftçiler, ilk hasattan yaklaşık 25 bin TL'lik gelir elde etti.

Colman Deegan: "Kadın girişimciliğini desteklemeyi sürdüreceğiz"

Ekonomik gelişim ve toplumsal dönüşüm için en başta kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda güçlü şekilde var olması gerektiğini belirten Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan şunları söyledi: "Vodafone Türkiye olarak, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasının ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasının "akıllı ekonomi modeli" olarak benimsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kadınların üretime katılan, ekonomik ve sosyal yaşamda eşit, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olabilmeleri için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda, kadın çiftçileri de dijitalleşmenin sunduğu imkânları kullanarak kendi tarımsal girişimlerini hayata geçirebilmeleri için cesaretlendirmek istiyoruz. TABİT işbirliğiyle Vodafone Akıllı Köy'de başlattığımız "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi" kapsamında 10 kadın çiftçiye girişimcilik ve seracılık eğitimleri verdik. Bu kadınlar, kendilerine tahsis edilen eğitim seralarında 30 bin marul üreterek önemli bir başarıya imza attı. Kadınların yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde iş hayatında ne kadar başarılı olabildiklerini bir kez daha görüyoruz. Vodafone Akıllı Köy'ün çiftçi kadınlarının elde ettiği bu başarının Türkiye'deki diğer kadınlara da ilham vereceğine inanıyoruz. Vodafone olarak, kadın girişimciliğini desteklemeyi sürdüreceğiz."

Tülin Akın: "Kadınlar kendi seralarını kurabilecek"

'Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi'nin kadınların ekonomik anlamda güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade eden TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın ise şöyle konuştu: "Bu projeyle Vodafone Akıllı Köy'deki kadın çiftçilerin kendi mahsullerini üretip ekonomik anlamda güçlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Projeye katılan kadın çiftçilere ilk aşamada seracılık eğitimi verdik. Eğitimi tamamlayanlar, kendilerine ücretsiz olarak tahsis ettiğimiz 525 metrekarelik seralarda üretime başladılar. Seralarda fide ve gübreler proje kapsamında karşılandı. Ayrıca, Vodafone Akıllı Köy'ün ziraat mühendisleri kadın çiftçilere verimli seracılık konusunda danışmanlık ve eğitim verdi. İlk hasattan elde edilen satış gelirinin tamamı kadın çiftçilere verildi ve kadınlar bu gelirle kendi seralarını kurma imkânına erişecekler. Böylece teknoloji destekli seralar, kadın çiftçilerin düşük maliyetle uygulayıp sürdürülebilir gelir sağlayabilecekleri bir model olacak."

Vodafone'un "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi'nde kadın çiftçiler dijital teknolojilerin sunduğu imkânlardan etkin şekilde yararlanabiliyor. Kadın çiftçilere tahsis edilen seralarda malçlı yetiştiricilik ve damla sulama tekniklerinin yanı sıra iklimlendirmeyi kontrol eden IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri de kullanılıyor. Bu sayede seralarda ortam ısısı ve nemi, toprak nemi ve ısısı, dış ortam sıcaklığı, rüzgar şiddeti ve diğer tüm iklim şartları takip edilebiliyor. Kadın çiftçiler, cep telefonlarına gelen uyarılara göre ürünlerini hastalık ve zararlılardan koruyabilecek önlemleri zaman geçirmeden alabiliyorlar. Böylece, tarımsal üretimi daha kolay ve verimli hale getirmek mümkün oluyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlk Taksitte Son Ödeme Ne Zaman?
Merkez Bankası’ndan Beklenen Faiz İndirimi Geldi!
Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı