VPN Engellenebilir mi, VPN Nedir, VPN Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

VPN Engellenebilir mi, VPN Nedir, VPN Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? soruları sosyal medya düzenlemesinin ardından VPN'nin de engeleneceği iddiaları nedeniyle araştırılıyor. Peki VPN engellenebilir mi? En iyi Vpn alternatifleri haberimizde...

VPN Engellenebilir mi?

VPN'in açılımı Virtual Private Network'lerdir (Sanal Özel Ağ - VPN).

VPN'ler sizi farklı bir ülkedeki sunucuya bağlayan, tüm trafiğinizi buradan yönlendiren şifreli tünellerdir. Tüm internet işlemlerinizin, postalarınızın aracı bir posta hizmeti tarafından paketlenerek, dev, çelik bir kasayla iletildiğini ve alıcısına ulaştırıldığını hayal edin. Bunun anlamı, servis sağlayıcıların dev, çelik kutuda (yani VPN'de) neyin olduğunu anlayamamasıdır.

Trafiğin içeriğini izlemenin ve sansürlemenin de bir yolu yoktur.

VPN Nedir? VPN Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

VPN nedir? VPN programlarını kullanırken nelere dikkat etmelisiniz? Her VPN programı güvenilir midir? VPN programları tam olarak nasıl çalışır? WPA2 korumasına sahip olan Wi-Fi ağlarında ortaya çıkan zayıf noktalar sonrası VPN programları tekrar gündemde.

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network), çevrimiçi verilerinizin vekil bir sunucu ve web sunucuları gibi kullandığınız internet kaynakları arasında internet üzerinden seyahat ederken şifrelenmesini sağlayan sanal özel bir ağdır.  Web sitelerin kullandığı Güvenli Hipermetin Transfer Protokolü (HTTPS), Güvenli Kabuk (SSH) gibi  internet protokollerinin bazıları şifreleme sağlarken VPN ile bütün web siteler ile şifreli bağlantıya sahip olursunuz.

VPN Programları Netflix ABD içerikleri gibi başka ülkelerde çevrimiçi ulaşılabilen fakat konum dolayısıyla yerel olarak ulaşılamayan içeriklere erişim imkanı verdiği için yasaklı sitelere giriş programı olarak bilinmektedir.

Birçok kurum çalışanlarının evden veya ofis harici başka bir konumdan çalışmaları durumunda ofis ağına bağlanabilmeleri için VPN kullanmalarını tercih eder. Bazı internet kullanıcıları Torrent gibi web sitelerden içerik indirdiklerini internet servis sağlayıcılarından gizlemek adına VPN kullanır. VPN programlarının amacı yapılan çevrimiçi aktiviteleri gizlemekten ziyade çevrimiçi verileri güvende tutmaktır.

VPN programları günümüzde sadece bilgisayarlarda değil akıllı telefonlarda, sunucularda ve hatta bazı Nesnelerin İnterneti cihazlarında da kullanılmaktadır. Bazı modemlerin kendiliğinden VPN vekil sunucuları bulunmaktadır. Tor gibi vekil sunucuların aksine ücretsiz bir VPN programı kullanmadığınız sürece veri alışverişinizde bir aksaklık yaşamazsınız. İnternet hızınız VPN programının sunduğu bant genişliğine ve seçtiğiniz sunucunun uzaklığına bağlı olarak değişebilir.

VPN şu şekilde çalışır: Veriler cihazınızdan VPN ağına aktarılır. VPN sunucusu verilerinizi şifreler ve internete gönderir. VPN ağının bir diğer ucunda ise verileriniz deşifre edilir ve uygun web sunucusuna gönderilir. Daha sonra internet verilerinizi VPN ağına geri gönderir ve verileriniz tekrar şifrelenir. Şifrelenen veriler VPN ağınızda verilerin deşifre edildiği noktaya gönderilir ve cihazınıza veriler geri ulaşır. VPN programlarının temel olarak yaptığı verilerin kimliğini doğrulamak, verileri şifrelemek ve veri kaynağını internetten gizlerken veri bütünlüğünü korumaktır.

VPN programları bunu gerçekleştirirken farklı tünelleme protokolleri kullanabilirler:

Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü (PPTP): PPTP ilk sanal özel ağın oluşturulmasında kullanılan bir protokoldür ve 1996 yılından beri kullanılmaktadır. Şifreleme sağlamamaktadır. Veriler için tünel oluşturmaktadır ve veri paketlerinin kapsüllenmesi için GRE protokolünü kullanmaktadır. PPTP kullanan VPN hizmetlerini kullanırken dikkatli olunuz veya konfigürasyonunu kendiniz yaparak başka bir protokol kullanınız. ExpressVPN, kullanılabilecek başka protokoller söz konusu olduğunda takdirde PPTP protokolünün kullanımından kaçınılmasını tavsiye ediyor.

IPSec: İnternet Protokolü Güvenliği PPTP’ye göre daha iyi bir protokoldür. Veri paketlerini kapsüllemek için ESP protokolünü kullanırken şifreleme için Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) gibi algoritmalarla kullanılır.

İkinci Katman Tünelleme Protokolü (L2TP): L2TP daha iyi güvenlik için IPSec ile birlikte kullanılır.

VPN kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta VPN’in verilerinizi kaydedip kaydetmediğidir. Bu sebepten ötürü, ücretsiz bir VPN yerine ücretli bir VPN hizmetinden yararlanmanız güvenliğiniz ve gizliliğiniz için daha mantıklı olacaktır.

VPN programını bilgisayarınızda, oyun konsolunuzda, akıllı telefonunuzda veya başka cihazlarınızda da aynı anda kullanmak istiyorsanız seçtiğiniz VPN servisinde aynı hesabın aynı anda kaç cihazda ve ne tür cihazlarda kullanılabildiğini incelemelisiniz.

Seçtiğiniz VPN programı sunucularında herhangi bir verinizi kaydetmediğini belirtmeli. VPN programının sağladığı bant genişliği de VPN’i çevrimiçi oyun oynamak veya video izlemek için kullanacaksanız göz önünde bulundurmanız gereken noktalardan biri.

En iyi VPN alternatifleri

Hotspot Shield: Kısa süre öncesine kadar en popüler VPN servislerinden biri olan Hotspot Shield, kullanıcı gizliliği tartışmaları nedeni ile popülerliğini biraz yitirdi.

TunnelBear: TunnelBear’ın en iyi yanı üst düzey güvenlik ile kimliksiz web etkinliklerini garanti ediyor olması. TunnelBear, kullanıcılara aylık 500MB ücretsiz VPN servisi sunuyor ancak TunnelBear hakkında bir tweet atarak kotayı 1.5GB’a yükseltebiliyorsunuz.

ProtonVPN: Gizlilik ve güvenlik konusunda en az TunnelBear kadar iyi olan ProtonVPN, çok daha yüksek internet hızları ile sunuyor.

Windscribe: 10 farklı ülkeye yüksek hızlı erişim ve 10GB kota ile ücretsiz sürüm olduğunu unutturacak bir VPN servisi vadediyor.

NordVPN: NordVPN’in en dikkat çeken özelliği son derece basit ve kullanışlı bir kullanıcı arayüzüne sahip olması ve en üst seviye kullanıcı güvenliği sağlamak için ek güvenlik araçlarına sunması.

ExpressVPN: 30 günlük ücretli bir deneme sürümüne sahip olan ExpressVPN, memnun kalmayan kullanıcılarına paralarını iade ediyor.

IPVanish: Servis genel olarak ortalama bir kalite sunuyor. Ne yazık ki IPVanish’in yalnızca 3 günlük deneme sürümü bulunuyor.

Surfshark: Surfshark, 60'tan fazla ülkede hizmet veriyor ve milyonlarca kullanıcı için VPN servisi sağlıyor. Binden fazla sunucuya sahip olan Surfshark, bu sayede mümkün olan en yüksek hızı sağlıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

WhatsApp’a Yapay Zekâlı Sohbet Özelliği Geliyor
Autify, Zenes Adlı Yapay Zeka Ajanını Yazılım Kalite Güvencesi İçin Tanıttı
Arc Browser Yeni Canlı Takvim Düğmesi Özelliğini Tanıttı
Meta Avrupa'da Veri Kullanımını Durduruyor: Düzenleyici Baskılarla Karşı Karşıya
Brave Tarayıcı, Leo AI Asistanını Kendi Arama Sonuçlarıyla Entegre