VPN (Sanal Özel Ağ) Nedir? Dijitalleşme ile birlikte gelen hızlı iletişim sayesinde şirketler artık yerel pazarların yanında küresel pazarlara da açılıyor. Birçok şirket ülke üzerinde veya dünyada birden çok ofis açıyor fakat hepsinin ihtiyacı olan ofisleri için hızlı ve güvenilir bir iletişim ağı oluşturmak.
Sanal özel ağ, internet veya servis sağlayıcısının ağ altyapısı gibi ortak veya paylaşılan altyapı üzerinden kurum veya kurumların sanal özel ağ oluşturmasını sağlayan bir teknolojidir. VPN öncesinde geniş alan ağı (WAN) oluşturmak amacıyla leased line adı verilen kablo hatları kullanılıyordu. Wan, performans, güvenlik ve hız açısından birçok avantaj sunuyordu fakat ofisler arası mesafe arttıkça daha da masraflı hale gelen bir teknoloji.
Dijitalleşme arttıkça işletmeler ağlarını genişletmek adına çeşitli araçlar kullanmaya başladı. Öncelikle şirket çalışanlarının kullanımı için açılan şifreli web site olan kurum içi ağlar sonrası şirketler VPN’den yararlanmaya başladı.
Temel olarak VPN uzaktaki kullanıcıları veya ofisleri birbirine bağlamak için ortak ağı kullanan sanal özel bir ağdır. Kablo hatları gibi fiziki bağlantılardan ziyade VPN sanal bağlantı oluşturarak iletişim kurulmasını sağlar.
VPN programları Netflix ABD gibi coğrafik olarak IP adresi dolayısıyla ulaşılamayan içeriklere ulaşmak için bireyler tarafından da sıkça tercih edilmektedir. VPN programları ne işe yarar?
VPN programları IP adresinizi değiştirir fakat VPN programları sadece bunu başarmamaktadır. Vekil sunucuya bağlandığınızda IP adresi değişir fakat bağlantınız için sağlanan herhangi bir güvenlik söz konusu değildir. VPN protokolleri ve şifreleme yöntemleri VPN hizmetinden yararlanan kullanıcının bağlantısının hem güvenli hem gizli olmasını sağlar.
VPN programları ABD’de NSA gibi kurumların çevrimiçi aktiviteleri takip etmesini engellemek için kullanılmaktadır. VPN programları ile çevrimiçi aktivitelerinizi internet servis sağlayıcınız bile göremez. VPN kullandığınızda ziyaret ettiğiniz web siteler IP adresinizi göremez. İnternete bağlandığınız VPN sunucusunun konumunu değiştirerek IP adresinizi içeriğine ulaşmak istediğiniz ülkenin IP adresi olarak değiştirebilirsiniz.
VPN sayesinde gittiğiniz yerel veya yurtdışındaki kafenin Wi-Fi ağını güvenli hale getirebilirsiniz. Aksi takdirde siber saldırganlar hassas bilgilerinizi güvenilir olmayan Wi-Fi ağı üzerinden çalabilirler.
VPN programlarını Torrent üzerinden içerik indirirken de kullanabilirsiniz. Bu şekilde internet servis sağlayıcınız indirdiğiniz içerikleri görmez ve erişime engelli olan torrent web sitelerine ulaşabilirsiniz. Aynı torrent dosyalarını indirdiğiniz diğer kişilerden gerçek IP adresinizi VPN ile gizleyebilirsiniz.
VPN programlarının anonimlik sağladığı belirtilir fakat aslında VPN programları gizlilik sağlar. İnternet servis sağlayıcınız çevrimiçi aktivitelerinizi kaydederken VPN programı sunucularında herhangi bir kayıt tutmaz. Gerçekleştirdiğiniz çevrimiçi aktiviteler başka bir IP adresi ile gerçekleştirildiği ve aynı IP adresi birçok kullanıcı tarafından kullanılabileceği için çevrimiçi izinizin bulunması zorlaşır. Tam anlamıyla anonimlik elde etmek için VPN programı ile Tor kullanabilirsiniz.
VPN programları internet hızınızı doğal olarak biraz yavaşlatabilir çünkü verileriniz VPN’in oluşturduğu tünel üzerinden şifrelenerek varış noktasına doğru yola çıkar. VPN kullanırken internet hızınızın yavaşlamasını engellemek için VPN sunucularının hızını test edebilirsiniz.
Ücretsiz VPN programları güvenli midir? ‘’Bir ürün için ödeme yapmıyorsanız ürün sizsiniz’’ sözünü duymuş olabilirsiniz. Ücretsiz VPN programlarında ürün kullanıcı verileri oluyor. Kullanıcı verileri üçüncü partilere satılıyor ve çevrimiçi gizlilik ve güvenlik için kullandığınız VPN gizliliğinizi ihlal ediyor olabilir.
Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, ücretsiz olan uygulamalarda uygulama geliştiricilerinin kullanıcı verileri üzerinden kazanç sağlayabileceğini belirtiyor.
Güvenlik ve gizlilik için VPN kullanmak istiyorsanız ücretsiz VPN programlarını kullanmaktan kaçının.