Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen "El Emeği Göz Nuru" sergisinin bu yılki organizasyonunu 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına gerçekleştirdi. İstanbul Kapı ek hizmet binasının girişinde şehit resimleri ve halkın demokrasi için direnişini gösteren karelerle süslendi. Kursun açılışını Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, eşi Özlem Korkut ve Erzurum Valisi eşi Nilgün Azizoğlu ile birlikte gerçekleştirdiler.
Yakutiye Belediyesi'nin kadınlara yönelik geleneksel sanatlar kursları, yıl sonu sergisiyle en güzel eserlerini görücüye çıkardı. Sergi 15 Temmuz Şehitleri anısına adandı. Açılış kurdelesini Belediye Başkanı Ali Korkut, eşi Özlem Korkut ile Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun eşi Nilgün Azizoğlu ile birlikte kestiler. Açılışta ayrıca Yakutiye Kaymakamı Eşi Katiye Helvacı, İl Jandarma Komutanı eşi Nadire Çelik, Halk Eğitim Müdürü Mehmet Çiftçi'de yer aldılar. Yakutiye Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarında her dönem yaklaşık 75 kadın kursiyer katılıyor. Bir yıllık dönemi kapsayan kursta vitrat dikiş, nakış, geleneksel el sanatlarını içeren dallarda eğitim veriliyor. Öğretmenler Ayşe Daş, Dilşat Katipoğlu eşliğinde süren kurslarda bu yıl 75 kursiyer başarıyla sertifika aldılar. 1 yıllık el emeği göz nurlarının sergilendiği 15 Temmuz Şehitlerine adanan sergi büyük ilgi gördü.
Ürettiklerini satıyorlar
Belediye Başkanı Ali Korkut, her yıl düzenlenen kursların ev ekonomisi için önemli katkılar sağladığını belirtti. Korkut, "Her yıl kurslarımızda 100 civarında genç kız, ev hanımı eğitim alıyor. Geleneksel el sanatları, dikiş nakış ve vitray gibi alanlarda eğitim alıyorlar. Burada meslek edinirken, ürettiklerini de satabiliyorlar. Biz ilçenin ekonomik yapısına katkı sağlamak, ev hanımlarına sosyal bir pencere açmak adına bu organizasyonları yapıyoruz. Malzemelerini alıyoruz, makine vee araç gereç alıyoruz. Yeter ki insanımız bir meslek edinsin, evine ekmek götürecek bir becerinin sahibi olsun. Erzurum'da ki geleneksel sanatlarımızın dikişe nakışa dökülmesiyle devam ediyor. Burada sipariş atölyesi mantığıyla bu işi yapıyoruz. Buraya gelen hanımefendiler aile ekonomisine de gelir sağlıyorlar. Bu bakımdan da önemli çünkü yaklaşık bir hanımefendinin aylık kazacı 2 bin - 2 bin 500 civarında evine kazanç sağlayabiliyor.
Erzurum'da Oltu taşı ile bayanlara yönelik takı tasarımları gibi düşüncelerimiz var Üç Kümbetler projesini hayata geçirebilirsek kursiyer sayımızı artıracağız. Kadınlar çalışmayı erkeklerden daha çok seviyorlar, evde oturmayı istemiyorlar. bayanları bu tür sanatsal faaliyetlere yönlendirebilirsek hem ev ekonomisine ciddi manada katkı sağlamış olacaklar, hem de evlerinde sıkılıyorlar hanımefendiler. Onları da dışarı çıkarmış olacağız. Bu çalışmalarımız böyle devam ediyor. Vali Beyin eşiyle beraber komutanımızın eşi kaymakamımızın eşi beraber bu sergimizi şereflendirdiler. Bundan da onur duydum. Onlarda burada yapılan çalışmaları çok takdir ettiler" şeklinde konuştu.
İHA