İlkadım Belediyesi, tarihi Yalı Cami'de yaptığı çevre düzenlemesi ile geçmişle bugünün mimarisini birleştirdi.
Miladi 1312 yılında inşa edilen ve İlkadım ilçesinin simgelerinden olan tarihi Yalı Cami, İlkadım Belediyesi tarafından yapılan peyzaj çalışmalarıyla günümüzden yüz yıllar öncesine açılan bir pencere oldu. Bundan tam 705 yıl önce inşa edilen ve mimarının bilinmediği Yalı Cami günümüzde birkaç restorasyon çalışmasıyla hala ayakta duran bir yapı halinde. İslamiyet tarihinde birçok cemaate ev sahipliği yapan cami, İlkadım Belediyesi tarafından yapılan planlama ile eski dokusundan hiçbir şey kaybetmeden yepyeni bir çehreye kavuştu.
Tamamen ahşaptan çalışma
İnanç turizmine de oldukça katkı sağlaması planlanarak tamamen ahşaptan yapılan çardak, dinlence alanları ve düzenleme alanlarıyla tarihi dokuya görsel ve işlevsel olarak büyük katkı sağlandı. Türk mimari tarihinin en önemli özelliklerinden olan ahşap işlemeciliğinin örneklerinin uygulandığı dinlence alanlarında cami cemaati ve ziyaretçilerin çay içip sohbet edebilecekleri ve gündelik hayatın yorgunluğunu atabilecekleri alanlar bulunuyor. Özellikle akşam saatleri ve Ramazan aylarında her yaştan vatandaşın huzur içinde zaman geçirecekleri şekilde planlanan peyzaj çalışmalarında gece aydınlatması tarihi camiyi adeta yeniden canlandırıyor. İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok tarafından titizlikle takip edilen çalışmalarda tarihi dokuya hiçbir zarar verilmezken tüm çalışmalar dün ile bu günü kusursuz birleştiriyor.
Tuvalet sorunu çözüldü
Uzun yıllardır cemaatin şikayet ettiği ve caminin konumu nedeniyle çözüm bulunamayan tuvalet sorunu İlkadım Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeyle son buldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan proje ile Yalı Cami bahçesine yerin altına tuvalet yapıldı. Temiz ve kirli suyun tahliyesi ise yurt dışından getirilen su motorlarıyla çözüldü.
"Mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlar yapıyoruz"
İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, planlanan bütün projelerde vatandaşın ihtiyacını karşılamanın yanı sıra turizme katkı sağlayan mekanlar oluşturmayı amaçladıklarını vurgularken, "Tarihi Yalı Cami'de elzem bir ihtiyacı yerine getirirken doğru bir planlamayla çok özel bir alan oluşturmuş olduk. Örneğine çok nadir rastlayabileceğimiz modernlikte bir yer altı tuvaletinin yanı sıra nadir türlerden oluşan ağaçlardan gece ışıklandırmasına kadar titizlikle bir peyzaj düzenlemesi gerçekleştirdik. İşlemeli ve tamamen ahşaptan oluşan bir dinlence alanı yaptık. Tarihi Yalı Cami kent turizmine katkı sağlayacak örnek projelerimizden biri olmuştur. Projenin planlaması ve gerçekleştirilmesinde emeği olan Vakıflar Müdürlüğü ve Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ederim" dedi.
İHA