Yanan Hastalar Artık Yunus Emre ilçesinde Tedavi Edilecek?

Bir buçuk milyona yaklaşan nüfusuyla sanayi ve madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu Manisa'da ilk yanık ünitesi Yunusemre ilçesindeki Merkezefendi Devlet Hastanesinde faaliyet geçti.

Sanayi ve madenciliğin yoğun olduğu Manisa'nın ilk yanık ünitesi Merkezefendi Devlet Hastanesinde açıldı. Yıllardır yanık tedavisi için başta İzmir olmak üzere faklı illere sevk edilen hastalar artık Manisa'da tedavi oluyor. Tam kapasite çalışmaya başlayan 5 yataklı ünitede kısa sürede 40'a yakın hasta tedavi edilerek taburcu olurken, hastalar da başka bir şehir yerine Manisa'da tedavi edildikleri için mutlu olduklarını belirtti.

Bir buçuk milyona yaklaşan nüfusuyla sanayi ve madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu Manisa'da ilk yanık ünitesi Yunusemre ilçesindeki Merkezefendi Devlet Hastanesinde faaliyet geçti. 5 yataklı ünitede bugüne kadar 40'a yakın hasta tedavi edilerek taburcu olurken, Manisa dışından da hastaların yanık ünitesinde tedavi edildiği öğrenildi.

Uzm. Dr. Habil Yücel'in hastane yönetici olarak atanmasının ardından birçok yeniliğin yaşandığı Merkezefendi Devlet Hastanesinde açılan yanık ünitesi ile Manisa'nın sağlık alanındaki en büyük eksikliklerinden birisi daha giderilmiş oldu.

Yanık ünitesi hakkında bilgi veren Merkezefendi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Habil Yücel, "Yanık ünitemizi açmış durumdayız. Yanık ünitesi, yanık hastalarının özel eğitim almış sağlık personeli tarafından özel tıbbi cihazların bulunduğu ve sadece yanık hastalarının tedavi edildiği özel ünitelerdir. Şimdiye kadar bizim de yanık ünitemizde 30'dan fazla hasta başarılı bir şekilde tedavi edildi. Bir genel cerrahi uzmanımız buranın sorumlu hekimi olarak yanık üniteleri hakkında özel bir eğitim aldı. Tüm yardımcı sağlık personelimiz de özel eğitimden geçti. Tüm tıbbi cihazlarımızı, gerekli donanımlı cihazlarımızı aldık. Hastalarımıza tam donanımlı olarak hizmet vermekteyiz." dedi.

"Manisa için çok önemli"

Yanık ünitesinin Manisa için çok önemli olduğuna dikkat çeken Yücel, "Manisa nüfusu kalabalık olan bir şehir. Sanayi ve madenciliğin çok yoğun olduğu bir şehir. Maalesef hem sanayide hem de madencilikte olan kazalarda çok sık yanık vakaları meydana gelmektedir. Bu hastalarımız da maalesef Manisa'da yanık ünitesi olmadığı için sevk edilmek zorunda kalıyordu. Bu durumda istemeden de olsa tedavileri gecikiyordu. Hasta yakınları içinde başka bir ilde tedavi görmek zor oluyordu." diye konuştu.

Merkezefendi Devlet Hastanesinin Manisa'nın en fazla yatak kapasitesine sahip hastanesi olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Habil Yücel açıklamasını şöyle tamamladı:

"Manisa Kamu Hastaneleri Birliği içindeki en büyük hastane Merkezefendi Devlet Hastanesi. 415 yataklı, yaklaşık bin 200 personeli ile hizmet vermekteyiz. Birçok özellikli birimi de bünyemizde barındırıyoruz. Manisa'nın ihtiyacı olan yanık ünitesini de hizmete sunduğumuz için gururlu ve mutluyuz. Yanık ünitesinin açılmasında katkısı bulunan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yanık ünitemiz 5 yataklı olup, bir tane sorumlu genel cerrahi uzmanımız ve 6 tane hemşire görev yapmakta. Tüm sağlık personelimiz ve doktorumuz özel bir eğitim aldı. Yanık ünitemizde tedavi edebileceğimiz çok ciddi birinci derece yanıklar dışında hepsini burada tedavi edebiliyoruz. Çok hayati yanıkları olan hastalarımızı da yanık merkezlerine yönlendiriyoruz."

Deri yaması ameliyatları da yapılıyor

Yanık ünitesinin sorumlu hekimi Uzm. Dr. Eser Öztürk ise ünite hakkında şu bilgileri verdi:

"5 yataklı bir yanık ünitemiz var. Genelde yüzde 20-40'a kadar ikinci derece yanıkları takip ediyoruz burada. Yüzde 10'a kadar da üçüncü derece yanıkları takip ediyoruz. Ameliyathanemiz var. Yanık üzerindeki ölü dokunun debritmanını yaparak temizliyoruz. Bazen de vücudun çeşitli yerlerinden daha çok bacak bölgesinden olmak üzere deriler alıp yanık bölgesine yama dediğimiz greft ameliyatları yapıyoruz. Bunların hepsi ameliyathanemizde yapılıyor. Bununla ilgili bütün imkanlarımız, aletlerimiz, dermatomlarımız var. Bunların sayesinde deri yaması ameliyatlarını da yapıyoruz. Özellikle üçüncü derecede yanıklarda bu gerekli oluyor. Şuana kadar ortalama 40 hasta yatırıldı, takip edilerek taburcu edildi."

Hastalar da memnun

Bir fabrikada geçirdiği iş kazası sonrası sol kolu yanan Vedat Kılıç isimli hasta ise Merkezefendi Devlet Hastanesinde açılan yanık ünitesi sayesinde başka bir ile gitmeden yaşadığı şehirde tedavi olduğunu anlatarak şunları söyledi:

"Özel bir sektörde operatör olarak çalışıyordum. İşyerinde bir iş kazası sonucu sıcak su ile elim koluma kadar yandı. MOSBMED'te yapılan ilk müdahalenin ardından buraya sevk edildim. Yaklaşık 14 günlük bir süreç içerisinde değerli doktorumuz Eser Hanım ve kıymetli personelinin gayretleri sayesinde oldukça ilerleme kaydettik. Ünitemiz çok güzel hakikaten, çok memnunuz. Buradaki sağlık hizmetleri gayet güzel. Personelin hastalara yaklaşımı da çok hoş. Çok memnunuz. Allah böyle ünitelerin eksikliğini vermesin."

Manisa'da yanık ünitesinin açılmasının büyük bir hizmet olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Uzakta bir yerde tedavi ediliyor olsaydım ailemizin gidip gelmesi sıkıntı olacaktı. Buraya yanık ünitesinin açılması gayet yerinde olmuş. Ailelerimizin gelip gitmesi bize moral açısından çok önemli. Doktorlarımız da tedavinin en önemli parçalarından birinin moral olduğunu söylüyorlar" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?