Medical Park Tarsus Hastanesi Diyetisyeni Özge Akar Özyaman, beslenmenin eğitim başarısını etkilediğini vurguladı. Özyaman, özellikle kahvaltının öneminin altını çizerken "Kahvaltı yapmayan çocuklarda dikkat azalması, öğrenme yeteneğinde azalma gibi okul başarısını etkileyecek olumsuzluklar görülmektedir" dedi.
Her çocuğun sabahları, ihtiyacı olan enerji ve besin ögelerini içerecek şekilde kahvaltı yapması gerektiğini kaydeden Özyaman, "Süt, peynir ve yoğurt çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olmak için gerekli olan protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. Bu gruptan günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller güçlü kaslar ve sağlıklı kan için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar. Bu besinlerin günde imkanlar dahilinde 2- 3 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir" dedi.
Günde 2-3 porsiyon meyve
Özyaman şöyle devam etti:
"Sebzeler ve kompleks karbonhidratlar A vitamini, C vitamini, ve posa içerir. Ayrıca belirli miktarlarda B vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve diğer mineralleri içerir. Günde 3-4 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir. Meyveler; çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitamini, potasyum ve diğer mineralleri içerir. Meyveler ayrıca karbonhidrat ve posa da içerir. Çocuklar genellikle doğal şeker kaynağı olarak meyveleri severler. Günde 2-3 porsiyon meyve yemeleri önerilmektedir. Havuç, beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini arttırır."
Örnek beslenme çantası
Diyetisyen Özge Akar Özyaman, annelere 4 farklı beslenme çantası menüsü önerisinde bulundu:
"Menü-1
Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç, ayran, 1 dilim kek
Menü-2
Peynirli tost veya sandviç, 1 ayran, küçük salata veya söğüş, kuru meyve karışımı
Menü-3
2-3 dilim börek (peynirli veya sebzeli olabilir), evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu, sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı
Menü-4
Ton balığı ve söğüşlerle hazırlanmış bir sandviç, taze hazırlanmış meyve suyu, kurabiye".
İHA