Gazeteci Tuluhan Teklioğlu'nun yeni belgeseli "Yapabilirsin", Hatay'da izleyicileriyle buluştu.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) organizesinde Meclis Kültür Merkezinde izleyicilerle buluşan "Yapabilirsin" adlı belgesel, Türkiye'nin dört bir yanından 9 kadının umut ve ilham dolu hikayesini anlatıyor. Belgesel hakkında bilgi veren Gazeteci Tuluhan Teklioğlu, "Umudu dışarıda arama, umut sensin" diyerek umut yayan bir belgesel çektiğini söyledi. Teklioğlu, "42 dakika. 9 kadın var her bölgeden. Anadolu'nun farklı gölgelerinden Ege, İzmir Çeşme, Kars, Tunceli, Mersin, Hatay, İstanbul, 9 farklı yerden birbirlerinden çok ilgili, çok yakın, benzer özellikleri olan, değişimin kendisi olan 9 kadın hikayesinden ben topluma, Türkiye'ye bir umut filmi yapmak istedim. Ve insanların beğendiğini düşünüyorum. İlk filimde olumlu tepkiler gösterdiler. İkinci filmde de aynı şeyin olacağını düşünüyorum. Bu günlerde çok umuda ihtiyacımız var. O yüzden umutlu bir film, anlamlı. "Yapabilirsin" belgeselin ilk gösterimini, ilk galasını geçen hafta İstanbul'da yaptık. Büyük yankı uyandırdı. Bütün iş dünyası geldi. Erkekler de bu filmi izlediler. Çünkü bu film bir kadın filmi değildir. Bu film bir insanlık filmidir. Gücünü gördüğünde neler ortaya çıkacağını göstermek açısından kadınlardan Türkiye'ye bir umut filmi istedim. Ve bunun ilk halk gösterimini Doğu Akdeniz'den yani Hatay'dan başlatıyorum. Benim için Hatay çok kıymetli bir yer" dedi.
Hatay'ı çok sevdiğini dile getiren Teklioğlu, "Hatay'a aşığım. Hatay Kadın Girişimciler Derneği beni davet ettiğinde birçok davet aldım. Hatay'ın yeri benim için çok özel ve çok önemli. O yüzden istedim ki ilk gösterim bu medeniyetler karması, dostluk ve dayanışma sembolü olan kentten başlasın. Çünkü benim filmimle Hatay'ın özdeşleştiği çok nokta var. Bugün Hataylı kadınlar, Hataylı erkekler, aynı zamanda belgeselde konuşan kadınları burada da görecekler. Onlardan bir kısmı aramızdalar. Kars'ta bir söz var "Kazını ez, kızını ezme'. Düşünebiliyor musunuz, kazın kız çocuğundan daha kıymetli olduğu bir memlekette kızı da yücelten, kazı da para eden Nuran Özyılmaz, bugün o belgeseldeki kahraman kadınlardandır, o da aramızda. Tuncelili 9 kardeşten en büyüğü olan Avukat Altın Mimir bugün aramızda. Dokuzuncu kardeşe kadar annesi bir erkek çocuk sahibi olmak için çok çaba göstermiş, babası erkek çocuğu arzu ediyor diye ve ne yazık ki Altın Mimir'in üzerine çok büyük sorumluluklar düşmüş. Bütün kardeşlerini okutmuş, üniversite mezunu yapmış, İstanbul'da yaşıyorlar şimdi. Üniversite mezunu olmuşlar. Ve en son annesi bir erkek çocuk doğurduğunda Altın Mimir anlamış ki hayatta önemli olan bir erkek çocuk değil, aslında mutluluğa giden yollara çiçekler serpmek. Ve bölgesindeki kadınların hayatını değiştirmeye karar vermiş o yaşlarda. Nazmiye Muslu Muratlı, Türkiye'ye dünya rekoru kırarak ilk olimpiyat madalyasını getiren sporcumuzdur. Ve bir kadın sporcudur, üstelik yürüyemeyen kadın sporcu. Onun azmi bütün kadınlara örnek olmalıdır. Biz bugün bu kadar insan olarak buraya geldik. Benim amacım Hataylı kadınlarla birlikte topluma buradan dostluk, dayanışma ve anlayış kenti olan Hatay'dan Türkiye'ye yapabilirsinizi ilk halk gösteriminde göstermek" dedi.
Gazeteci Tuluhan Teklioğlu, "Neden Hatay?" sorusuna ise kişiliğe ile uyuşan bir şehir olduğu cevabını verdi. Teklioğlu, "Benim kişiliğime uyuşan bir yapısı var. Çok şenlikli bir kent. Çok önemli haberlerimi Hatay'da yaptım. Hürriyet gazetesinde muhabirken yıllar önce mültecilik ne demektir biliyorum. Ve aynı zamanda özel haberler yaptım Hatay'da. Hatay insanının başka bir özelliği var. Ben burada kendimi evimde gibi hissediyorum" diye konuştu.
Tekelioğlu, bundan sonraki projesinin gençler üzerine olduğunu kaydederek, "Bundan sonraki filmim gençlerle ilgili olacak. Gençlerin sesini duymak istemiyor toplum ve ben gençlerin sesini ortaya çıkartmak istiyorum" dedi.
Belgeseli Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, Vergi Dairesi Başkanı Nazmi Erol, İŞKUR İl Müdürü Ziya Yüksel, KAGİD Başkanı Rana Atalay ve davetliler izledi.
İHA