Yarım Asırdır Elinden Makas Düşmüyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesini en eski berberlerinden olan 68 yaşında ki Hamdi Karakuş, 56 yıldır elinden makası ve tarağı bırakmadan haftanın 7...

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesini en eski berberlerinden olan 68 yaşında ki Hamdi Karakuş, 56 yıldır elinden makası ve tarağı bırakmadan haftanın 7 günü dükkanını açıp saç ve sakal tıraşı yapıyor.

Yarım asrı aşkın mesleğin içinde olan Karakuş, bu zamana kadar 25 yıl oda başkanlığı, 10 yıl usta öğreticilik ve 30 yakın çırak yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyor. Lüleburgaz eski Berberler Odası Başkanı Hamdi Karakuş, 1961 yılında başladığı erkek kuaförlüğü mesleğini ilk günkü sevgiyle sürdürüyor.

"56 yıldır erkek kuaförlüğü yapıyorum"

Mesleğe ilk adımını 12 yaşında attığını söyleyen Karakuş, 1949 yılında Bulgaristan Hasköy'de doğduğunu ve 1951 yılında Lüleburgaz'a geldiklerini söyledi. Karakuş, "Bu mesleğe 1961 yılında yani 12 yaşında rahmetli Sabri Çavuş'un yanında çırak olarak başladım. 7 yıl 15 gün onun yanında mesleği öğrenip kendimi geliştirdim. İlk dükkanımı 1969 yılında açtım. 56 yıldır erkek kuaförlüğü yapıyorum. 1986 yılında Lüleburgaz Berberler Odası'nda başkan oldum ve 2010 yılına kadar görevimi layıkıyla yaptım. Ben ailemi bu meslek geçindirdim 2 tane evladım var" dedi.

"Bundan 10-15 yıl önce işler çok yoğundu"

İşlerde son dönem bir durgunluk olduğunu, berber sayısının artmasının da bunu etkilediğini ifade eden Karakuş, "Piyasalarda bir hareketsizlik var. Şuanda Lüleburgaz'da birçok kuaför arkadaşım var. Bundan 10-15 yıl önce işler çok yoğundu. Sabah saatlerinde dükkana geldiğim zaman kapıda bekleyen vatandaşlar olurdu. Şimdi durum tam tersi oldu. Biz müşteriyi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Şimdi patronlar çırak, çıraklar patronluk yapıyor"

Meslekte çırak sıkıntısının olduğunu kaydeden Karakuş, "Şuanda çırak ve kalfa yetişmiyor. Eğitim sisteminin değişmesi sebebiyle eski çıraklar yok. Şuanda yaz çırakları çoğaldı. Bana neredeyse 10 yıldır çırak gelmiyor. Çırak kapıdan girdiği gibi işi öğrenmek yerine parayı soruyor. Alacağı ücreti soruyor. Dükkana gelip başka işlerle ilgileniyorlar. Berberlik merak ve sevgi işi. Eskinden çıraklarda disiplin vardı. Şimdi patronlar çırak, çıraklar patronluk yapıyor. Bizim zamanımızda daha zordu fakat daha iyi mesleği öğreniyordun" diye konuştu.

"Eskiden şimdiki saç ve sakal makineleri yoktu"

Mesleğin giderek teknoloji ile kolaylaştığını aktaran Karakuş, "Teknolojinin ilerlemesiyle meslek daha bir kolay hale geldi. Eskiden şimdiki saç ve sakal makineleri yoktu. Bütün her şeyi elle yapıyorduk. Eski usturalar vardı ve onların jileti yoktu. Onlarla müşterilerin sakallarını kesiyorduk. Daha sonra el makasları vardı, işler daha uzun sürüyordu. Ama işini sevdikten sonra bunların hiçbir önemi olmuyor" dedi.

"Allah nasip ederse, sağlığım el verirse mezara kadar bu işi yapacağım"

Çalışmanın insanı dinç tuttuğunu söyleyen Karakuş, "Oda başkanlığını severek yaptım. Severek bıraktım. Allah nasip ederse, sağlığım el verirse mezara kadar bu işi yapacağım. Gençlere tavsiyem, mesleklerini severek yapsınlar. Dünya'ya bir daha gelsem bayan kuaförü olmak isterdim. Ben dükkanımı her gün her sabah gelip açıyorum. Haftanın 7 günü buradayım. Çalışmak insanı dinç tutuyor. Bu zaman kadar 30'a yakın çırak yetiştirdim. 10 yıl usta öğreticilik yaptım" şeklinde konuştu.

Müşterilerden Günay Kırçal, memnuniyetini ifade ederek, "25 yıldır Başkanım Erkek Kuaförü'ne yani Hamdi Berbere gelip saç ve sakal tıraşı oluyorum. Kendisi işinin ustası. Berberimiz çok çalışkan, işini çok güzel yapıyor. Yaptığı işlerle gençlere örnek olup, taş çıkartıyor" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları