Gelişen teknoloji mutfakların ve çeyiz sandıklarının vazgeçilmezi olan bakır eşyalara olan ilgiyi azaltırken, yaklaşık yarım asırdır kalaycılık yapan Eskişehirli Ramazan Kalay mesleği yaşatmak için direniyor.
8 Yaşından itibaren dedesinin yanında çalışmaya başlayan 57 yaşındaki Ramazan Kalay'ın hayatı kalaycılık mesleği ile geçti. Mesleğini devam ettirmeye çalışan bakır ustası Ramazan Kalay, yetiştirecek çırak sıkıntısı yaşadığını ifade etti. Eskişehir Odunpazarı'ndaki atölyesinde tencere, tava, güğüm, helke, yoğurt bakracı yapıp satan Kalay, kaybolmaya yüz tutan mesleğini yaşatmak için direniyor. Kalay, "Bu işi 8 yaşımda Mihalıççık Kavak köyünde dedemin yanında yapmaya başladım. Esas ustam babam. Çıraklıktan başladım, ustalığa kadar babam eğitti. Bu zamana kadar getirdik mesleğimizi. Çırak yetiştirecektim, 3 ay dayanabildi yapamadı" dedi.
Kalay, sağlıklı olduğunu düşündüğü için mutfaklarında bakır malzemeden yapılan kapları kullananlarla, süs eşyası sahiplerine daha çok hizmet verdiklerini anlattı. Ramazan Kalay, kapların büyüklüğüne göre kalaylamayı 10 lira ile 200 lira arasında yaptıklarını, gerekli olan malzemeleri ise İstanbul'dan temin ettiğini söyledi.
Kullandığı körük 100 yıllık
Ramazan Kalay, 37 yıldır çalıştığı atölyesinin daha da eski olduğunu anlatarak, "Ateşi harlamak için kullandığım körük 100 yıllık, belki de daha eskidir. Bakırcılık Eskişehir'de yok denecek kadar az. Yetişen olmayınca bitme noktasına geldi bakırcılık. Ben tabandan yetiştiğim için devam ettiriyorum" ifadesini kullandı.
İHA