Yavuz Yörükoğlu Anlattı, Sebzelerin Kralı Brokoli

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kendi ismini verdiği youtube kanalı üzerinden yaptığı yayında brokolinin sağlığımıza olan katkılarını anllattı. Video içerisinde brokolinin ilginç bir sebze olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu,...

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kendi ismini verdiği youtube kanalı üzerinden yaptığı yayında brokolinin sağlığımıza olan katkılarını anllattı.

Video içerisinde brokolinin ilginç bir sebze olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Ya seversiniz, ya nefret edersiniz. Sevmeyenlerin sebebi pişerken kötü kokuyor olmasından kaynaklanıyor. Brokoli; Brassicaceae ailesi grubuna ait bir sebzedir. Bu ailenin diğer fertleri; karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, hardal, çin lahanası, turp ve rokadır. Bu sebzelerin pişerken kötü kokmasının sebebi içeriğindeki kükürtlü bileşiklerdir. Glucosinolate ve İzotiyosiyanat olarak adlandırılır. Bu bileşikler aynı zamanda brokolinin olağanüstü faydalarına neden olan maddelerdir. Brokolinin olağanüstü faydalarına neden olan en önemli iki madde vardır. Bunlardan ilki Sülforafan, ikincisi ise İndol-3-Karbinoldür. Bu maddelerin ortak özelliği çok güçlü anti kanserojen olmalarıdır. Özellikle Sülforafan doğada bilinen en güçlü doğal anti kanserojen maddedir.” dedi.

Sebzelerin Kralı Brokoli

Brokoliyi sebzelerin kralı yapan özelliklerden bahseden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “A, B, C ve K vitaminlerinden çok zengindir. Potasyumdan çok zengindir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi minerallerden zengindir. Liflerden çok zengindir. Kalorisi düşüktür. 100 gramı sadece 34 kaloridir. Proteinden zengindir. 100 gramında 3 gram protein bulunur. Antioksidanlardan çok zengindir. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi güçlü anti kanserojen özellikleri vardır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: “Brokolinin Barındırdığı Lifler Çok Önemli”

Brokolinin sağlığımıza olan etkilerine ve faydalarına değinen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu şunları söyledi, “Brokoli içerdiği lifler sayesinde bağırsaklardan su çekerek bir hacim oluşturur. Bu hacim, bağırsak hareketlerini tetikler, böylece kabızlığa karşı korur ve hatta tedavi eder. Yine bu lifler daha önce bahsettiğimiz bağırsaklarımızdaki faydalı probiyotik bakterilerin yegâne gıdasıdır. Biz o bakterilere iyi baktığımız takdirde, bol lifli yiyerek, onlar da karşılığında bize çok faydalı maddeler hediye ederler ve çok önemli sağlık özellikleri sunarlar. Kolesterol seviyelerinin düşmesine ve dengelenmesini sağlar. Şeker seviyesinin düşmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bağırsak duvarlarımızı besler güçlendirir, bu yolla birçok bağırsak hastalığı ve hatta kolon kanserine karşı koruma sağlar.”

Brokoli Obezite İle Savaşta Önemli Bir Koz

Brokolinin aynı zamanda obezite ile savaşta çok önemli bir koz olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yörükoğlu,  “Lifleri sayesinde kolesterol ve şeker dengeleyici özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda brokolideki bazı maddelerin yağların yağ dokusunda birikmesine engel olduğu bilinmektedir. Hatta yağ yakıcı özellikleri olduğuna dair önemli bilimsel kanıtlar vardır. Brokoli ve benzeri grubu sebzelerin aynı zamanda şeker hastalığı yani tip iki diyabet ile savaşta çok önemli silah vardır. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumundaki en önemli risk faktörleri şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, tansiyon gibi faktörlerdir. Kilo sorunu olanlar şeker ve kolesterol yüksekliği sorunu olanlar ve daha önemlisi sağlığına özen gösteren herkesin brokoliyi sofralarının baş tacı yapmalarında büyük fayda var.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?