Yenimahalle Belediyesi ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde 120 YENİMEK kursiyeri, insan hakları eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almaya hak kazandı. Kursiyerleri yalnız bırakmayan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, kadınlara "Kadın gelişirse toplum gelişir. Okuyun, çalışın, üretin, haklarınızı öğrenin" dedi.
İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı finansmanı ile ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen "Kadınlar için daha çok ve daha iyi işler" projesi kapsamında Yenimahalle, Çankaya ve Altındağ Belediyelerinin meslek edindirme kurslarına katılan yaklaşık 300 kadın, The Ankara Otel'de düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Sertifika törenine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Çankaya ile Altındağ Belediyelerinden temsilciler ve çok sayıda kursiyer kadın katıldı. Sertifika töreninde YENİMEK kursiyerlerini yalnız bırakmayarak kadınlara hitap eden Başkan Yaşar, ILO ile işbirliğinde gerçekleşen eğitimleri son derece önemsediğini kaydederek, "Kadınlarımız, Cumhuriyet sonrası haklarını Avrupa'daki gibi büyük mücadelelere girmeden Gazi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde elde etti. Ancak uygulamada çok da başarılı olduğumuz söylenemez. Kadınların, üretim döngüsü içindeki gücüne, siyasi mekanizmalar içindeki sayısına baktığımızda bunu görüyoruz. Toplumumuzun büyük bir kesiminde hala kadınların eğitimi ve meslek edinmesi yerine çocuk yapması ve evinden dışarı çıkmaması özendirilmeye çalışılırken; kadına şiddet her geçen gün tırmanıyor. Kadın iş gücü ise ucuz iş gücü olarak değerlendiriliyor. Oysa biz erkekler biliyoruz ki, kadınlar hem evleri ve çocukları ile ilgilenip hem de iş hayatında pratik ve son derece başarılı olabilecek bir yapıdadırlar. Kadınlar bu güçlerinin farkında olmalı ve haklarının bilincinde olmak zorundadır. Haklarını kendileri bilmez ve talep etmezlerse erkeklerin kendilerine bu hakları vermelerini daha uzun zaman beklemeleri gerekecektir" ifadelerini kullandı.
"Kadının olduğu yerde nezaket, disiplin vardır"
90 ayrı branşta 16 bin kursiyere eğitim veren Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme Kursları ile Yenimahalle Belediyesi'nin Ankara'ya kazandırdığı Başkent'in en büyük ve en kapsamlı kadın sığınma evinden bahseden Yaşar, "Yenimahalle Belediyesi'nde de kadın yönetici ve çalışan oranının çok yüksek olduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Yenimahalle'de kadın müdürlerin sayısı erkeklerden fazladır. Yenimahalle Belediyesi'nin başarısının altında da bunun yattığına inanıyorum. Çünkü kadının olduğu yerde nezaket, disiplin, organizasyon zekası, detaya verilen önem vardır. Zamanın diyalektiğine uygun olarak geriye gitme şansımız yok. Daima ileriye bakacağız. Her geçen günün geçmişten daha güzel olacağına olan umudumuzu yükseltmek zorundayız. Bunun için de kadınlarımıza büyük görev düşüyor. Geleceğin bugünden güzel olmasında sizler etkin olacaksınız. Okuyun, çalışın, üretin, haklarınızı öğrenin" dedi.
"Kadınlar kayıt dışı işlerde çalıştırılıyor"
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan da ILO'nun asıl hedefinin insana yakışır işler ve bu işlerde insanların çalışması olduğunu ifade ederek, "Bizim için iş ve emek en yüce değerler arasında. Maalesef kadınların bir kısmı kayıt dışı işlerde çalışıyor. Aldığınız eğitimler sayesinde çalışma hayatı konusunda bilinçlendiniz ve çalışma hayatında daha iyi bir noktada yer alabilme fırsatı buldunuz" diye konuştu.
"Kadınları çalışma hayatına dahil etmeyen ülkeler gelişemez"
İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund ise kadınların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini insan haklarının bir parçası olarak gördüklerini ifade ederek, "Türkiye'nin oldukça yüksek planları ve iddiası olduğunu görüyoruz bu olumlu bir şey ancak hiçbir ülke kadınları çalışma hayatına dahil etmeden üst gelir seviyesine çıkamadı. İsveç'te kadınların çalışma hayatına katılımı yüzde 70'lerdeyken bu oran Türkiye'de yüzde 30'larda. Üstelik bunun doğum oranıyla bir alakası olduğunu düşünmüyorum çünkü İsveç Avrupa'da doğum oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 10 hafta boyunca Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği tarafından kadının insan hakları, medeni haklar, anayasal haklar, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddete karşı stratejiler gibi konularda eğitim alan Yenimahalle, Çankaya ve Altındağ'dan yaklaşık 300 kadın sertifikalarını aldı. Başkan Yaşar, YENİMEK kursiyerlerine sertifikalarını vererek Yenimahalleli kadınları tebrik etti.
İHA