Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, hemşire ve ebe annelerin yoğun çalışma temposu ve nöbetleri nedeniyle bebeklerini yeterince emziremediğini belirtti. Başkan Yıldırım, süt izinlerinin döner sermayeden kesilmesinin de bundan etkili olduğunu söyledi.
Ebe ve hemşirelerin 7-24 saat usulüne göre çalıştıklarını belirten Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, hemşire ve ebe annelerin yoğun çalışma temposu olduğunu söyledi. Yıldırım, "Sağlık zorunlu,vazgeçilmez ve hayatın her döneminde önemini koruyan en temel ihtiyaçlardan biridir. Toplumun ve bireylerin vazgeçemeyeceği bu unsur hemşirelik ve ebelik mesleğinin de önemini gösterir. Hemşirelik ve ebelik, güç çalışma saatleri gerektiren; özveri sabır ve hoşgörü kavramlarını içinde barındıran, anne olmak, analık duygularıyla taçlandırılan ve bunu mesleğini icra ederken her fiilinde gösteren zor ve kutsal meslektir. Sevgiyle, saygıyla mesleğini yapan, insani hayatıyla birebir ilişkisi olan, beceri sahibi hemşire ve ebelerin asılında bütün çalışanlarımızın sağlık sektöründe yaşadığı fiziksel ve sözel şiddet başta olmak üzere bir çok sıkıntı mesleki mutsuzluğu ve verimi etkilemektedir" dedi.
Sağlık hizmetlerinde vatandaşlara yansıyan memnuniyet ibaresi ne yazık ki sağlık çalışanlarının yüzüne yansımadığını ifade eden Yıldırım, "Sağlık hizmetlerinin sunumunda hemşireler ayrı ve önemli bir yer teşkil etmektedir. Bütün bu yoğun çalışma temposu içinde maalesef hemşireler ekonomik ve sosyal anlamda hak ettikleri karşılığı alamamaktadır. Hemşirelerin, çalışma şartlarıyla birlikte ekonomik ve sosyal durumlarının da iyileştirilmesi gerekiyor. Hemşireler, mesai sürelerinin fazlalığı, yoğun çalışma temposu ve uzun süreli ayakta kalmaya bağlı olarak bir takım meslek hastalıkları ile karşı karşıya kalıyor. Hastaneler arasında bile hemşirelerin mesai saati farkları oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda polis ve öğretmenler kadar maaş alan hemşirelerin ekonomik gelirleri sürekli olarak geriye gitmiştir. Hemşirelerimizin maaşlarına da ivedilikle iyileştirme yapılması gerekmektedir. Anne olan sağlık çalışanlarımız şartlarından dolayı ne yazık ki çocuklarını istedikleri kadar emzirememektedir. Topluma aşılanmaya çalışılan bu bilinç biz sağlık çalışanlarını kapsamamaktadır. Güç çalışama saatleri, yetersiz eleman hemşire ve ebelerimizin anneliği hep ikinci plana atmasına neden olmuştur. Anne iç güdüsü ile mesleğini icra eden sağlık çalışanlarımıza verilen süt izni yetersiz olup bu konu ile ilgili daha fazla çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
İHA