Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK'ün önemli yetkilerini kendisinden bağımsız, idari ve mali açıdan devredecekleri Kalite Kurulu'nun hükümet programında yer aldığını belirterek, "Meclisin iktidarıyla muhalefetiyle tam desteği söz konusu, zamanlama açısından ön gördüğümüz, meclisin ön göremediği hususlar oluyor. Çok yakın süre içinde YÖK'ün önemli yetkilerini kendisinden bağımsız, idari ve mali açıdan bu kurula taşıyacağız" dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Dokuz Eylül Üniversitesinde düzenlenen Sağlık Söyleşileri programına katıldı. Prof. Dr. Yekta Saraç, araştırma merkezleri hakkında bilgi vererek, "Araştırma merkezlerinin etkin kullanımı ve en önemlisi sürdürülebilirliklerinin sağlanması gereklidir. Merkezler, araştırmacılara 7 gün 24 saat hizmet verebilir şekilde düzenlenmelidir, bu konuda gerekli destekleri sağlıyoruz. Milyarlarca lira harcanarak kurulan birçok merkez, sürdürülebilir çalışmalar yapılamadığı için atıl durumdadır" diye konuştu.
"YÖK tarihinde ilk ve yepyeni proje"
Sağlıkta Ar-Ge'nin öneminin arttığına dikkat çeken Saraç, "2006 yılında Ar-Ge merkezlerinde çalışan personel sayısı 54 bin 400 iken, 2013'te 100 bine ulaştı. 2023 yılı için Ar-Ge'de çalışan tam zamanlı personel sayısının 220 bini bulması hedefleniyor. YÖK olarak 102 bin doktora bursları programını başlattık. Bu YÖK tarihinde ilk ve yepyeni proje, sıradan bir doktora projesi değil. 2 bin araştırmacı yetiştirmek istiyoruz. Bu kişiler araştırma merkezleri ve özel sektör Ar-Ge bölümlerinde çalışacaklar. Araştırmanın ruhuna inanan güçlü bir nesil yetiştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Araştırma üniversitelerine teşvik
Türkiye'de 7 milyon 300 bin öğrencinin eğitim aldığını ve bu anlamda Türkiye'nin Avrupa'da sayısal olarak ikinci büyük ülke konumunda olduğunu belirten Saraç, "Araştırma yapan üniversitelere ihtiyaç var. Uluslararası arenada görünebilir olmanın yolu yetkin olmaktan geçmekte. Bu nedenle yeni YÖK olarak bölgesel misyon farklılıkları ile yürüyen üniversiteler olabileceği gibi araştırma üniversitelerine de teşvik veriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Meclis iktidarıyla muhalefetiyle destek verdi"
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yeni YÖK'ün kalite çalışmalarına önem verdiğini belirten, önüne koyduğu kalite çalışmaları. Kalite kavramının üniversitelerin her alanında anlam bulması ve denetlenmesi gerekmekte. Bu anlamda çalışmalara başladık ve bununla ilgili yasanın bu eğitim yılı sonlanmadan çıkacağına inanıyorum. Kalite Kurulu, yüksek öğretim kurulundan idari ve mali açsından bağımsız, YÖK'ün almış olduğu eğitim ve araştırma kararlarını değerlendiren bağımsız bir kurulun varlığı hükümet programında yer aldı. Ana muhalefet partisi ve ikinci muhalefet liderine de bizzat kendim bu hususta bilgilendirme yaptım. Dolayısıyla meclisin iktidarıyla, muhalefetiyle tam desteği söz konusu, zamanlama açısından ön gördüğümüz, meclisin ön göremediği hususlar oluyor. Çok yakın süre içinde YÖK'ün önemli yetkilerini kendisinden bağımsız, idari ve mali açıdan taşıyacağız. Biz kendimiz mevzuatlarımız çerçevesinde yönetmeliği çıkardık. İdari ve mali açıdan bağımsız olmasa bile, karar sürecinde tümüyle yetkilendirdiğimiz kurul üniversitemizi değerlendirmeye tabi tutmakta, yasalaştığında bir boşluk olmaması için çalışmalarına hız vermektedir" diye konuştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman da üniversitelerde Ar-Ge merkezlerini artırmanın önemine dikkat çekerek, bu konuda YÖK ve Kalkınma Bakanlığının desteğini aldıklarını belirtti.
İHA