Yök’ten "Uyuşturucu İle Mücadelede Üniversitelerin Rolü Ve Kurumlararası İşbirliği" Toplantısı

Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerine bilimsel olarak katkı sağlamak amacıyla "Uyuşturucu ile Mücadelede Üniversitelerin...

Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerine bilimsel olarak katkı sağlamak amacıyla "Uyuşturucu ile Mücadelede Üniversitelerin Rolü ve Kurumlararası İşbirliği" toplantısı düzenlendi.

Uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerine bilimsel olarak katkı sağlamak amacıyla Yükseköğretim Kurulu'nda YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla "Uyuşturucu ile Mücadelede Üniversitelerin Rolü ve Kurumlararası İşbirliği" toplantısı düzenlendi. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Yeşilay ve TÜBİTAK'tan yetkililer ve akademisyenler katıldı.

YÖK Başkanı Saraç, burada konuşmada uyuşturucu kullanımının aşağı yaşlara doğru indiğini belirterek, uyuşturucuyla mücadelenin artık bir bilimsel boyutunun olması gerektiğini sözlerine ekledi. Üniversitelerin topluma hizmet, eğitim ve araştırma fonksiyonu bulunduğuna işaret eden Saraç, "Bizler her türlü olumsuz durum karşısında hizmet vermeye, eğitim, öğretim, bilim üretmeye devam etmek durumundayız. Ülkemiz, fırtınalı günlerden geçiyor, doğru fakat yükseköğretim kurumlarının bu fırtınalı günlerde bir deniz feneri görevini de üstlenmesi icap ediyor" ifadelerini kullandı.

"AMATEM, ÇEMATEM gibi merkezlerin üniversitelerimizde işlevsel olarak bulunmasını istiyoruz"

Üniversitelerin toplumun huzuruna katkıda bulunan kurumsal yapılar olması gerektiğini dile getiren Saraç, uyuşturucu ile mücadelede de üniversitelerin bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi. Saraç, bu konuda en önemli paydaşın da Sağlık Bakanlığı olması gerektiğini, Bakanlığın bu hususlardaki faaliyetlerine bilimsel olarak katkı sağlamanın üniversitelerin varlık sebebi olduğunu ifade etti.

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının son yıllarda sosyal, hukuki, ahlaki ve adli sonuçları olan bir sorun olduğunu aktaran Saraç, geçen yıl yayınlanan Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 2013'te dünyada 15-64 yaş grubundaki her 20 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı, yaklaşık 190 bin kişinin uyuşturucuya bağlı nedenlerden öldüğünün tahmin edildiğini anlattı. Saraç, bu verilerin sadece kayda geçenleri yansıttığını, reel olanın ise bu rakamların çok daha üst düzeyde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Uyuşturucu kullanımının sadece kişinin kendisini değil, yakın çevresini ve geniş çerçevede toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Saraç, "Uyuşturucu kullanımı aşağı yaşlara doğru indi. Uyuşturucuyla mücadelenin artık bir bilimsel boyutunun olması lazım. Hiç müsamahasız şekilde en ağır tedbirlerle de konunun üzerine yürünmesi gerekiyor. Bağımlılıkla ilgili mücadeleye yönelik araştırma ve projelerin de teşvik edilmesi gerekiyor. AMATEM, ÇEMATEM gibi merkezlerin üniversitelerimizde işlevsel olarak bulunmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

YÖK Başkanı Saraç, uyuşturucu ile mücadelede her kurumsal yapının pozisyonunun olması gerektiğini, YÖK'te düzenlenen toplantıdan çıkacak ve kurula düşecek karar alma süreçleri konusunda sınırsız desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Uyuşturucu operasyonu sayısı 10 yılda 10 kat arttı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu da uyuşturucu bağımlılığı konusunda komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Uyuşturucu ile mücadelede, 2014'te Başbakanlık tarafından Uyuşturucu ile Mücadele İnisiyatifi ve Genelgesi yayımlanarak yeni bir döneme girildiğini belirten Kavuncu, genelge kapsamında Yüksek Kurul, Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu, Taşra Kurulu, Teknik Kuruldan oluşan dörtlü bir şema oluşturulduğunu hatırlattı. 2014-2016 yıllarında Acil Eylem Planı oluşturduklarını dile getiren Kavuncu, planın sonuna gelindiğini bildirdi.

"Uyuşturucu ile mücadele" üniversite müfredatına giriyor

Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ise başta tıp fakültesi olmak üzere sağlık alanında lisans eğitimi veren programlar ile hukuk ve eğitim fakültelerinde ve gereken diğer lisans programlarının müfredatlarına uyuşturucu ile ilgili konuların ekleneceğini kaydetti. Toplantıda, uyuşturucu ile mücadelenin, "eğitim", "uygulama" ve "araştırma" boyutlarının ele alındığını ifade eden Kapıcıoğlu, bu konulardaki ihtiyaçlar, sorunlar ve çözümlerin görüşüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'de 23 Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM), 4 Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi (ÇEMATEM) ayrıca 26 da ayaktan tedavi merkezinde hizmet verildiğini dile getiren Kapıcıoğlu, toplantıda buralarda istihdam edilecek personelin eğitim ihtiyaçlarının gündeme geldiğini aktardı. Özellikle istihdam edilecek personele yönelik lisans ve lisansüstü programların neler olabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Kapıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle üniversitelerimizin tıp fakülteleri başta olmak üzere sağlık alanında lisans eğitimi programı veren programlar ile hukuk ve eğitim fakültelerinde ve gereken diğer lisans programlarının müfredatlarına uyuşturucu ile ilgili konuların eklenmesi konusu öne çıktı.. Aynı zamanda tıpta ve dış hekimliğinde uzmanlık eğitimlerinin müfredatlarına da uyuşturucu ile mücadelede alınacak tedbirlerle ilgili ilaveler yapılması konusunda tavsiye kararı alındı."

İş imkanları için İŞKUR üniversitelerle işbirliği yapacak

Kapıcıoğlu, toplantıda AMATEM ve ÇEMATEM gibi merkezlerde çalışanların teşvik edilmesi konusunda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği konusunun da görüşüldüğünü söyledi.

Yeşilay ve TÜBİTAK'ın yapılacak bilimsel çalışmaları, faaliyetleri ve özellikle uyuşturucu ile mücadele konusunda yapılacak Ar-Ge ve bilimsel faaliyetleri desteklemek üzere çeşitli fonlarının olduğu ve üniversitelerde yapılacak faaliyetleri projelerle desteklemek üzere hazır olduklarının da ortaya çıktığını dile getiren Kapıcıoğlu, "Ülkemizde yeni kurulmakta olan sosyal uyum merkezlerinin yine üniversitelerin katkısıyla yapılandırılması da görüşüldüğünü, ayrıca İŞKUR tarafından uyuşturucu tedavisi görmekte olan ya da uyuşturucu bağımlısı olan kişilere iş imkânlarının sağlanması açısından üniversitelerle işbirliği imkânlarının geliştirilmesi konusunun öne çıktı" dedi.

Bilimsel araştırmalar için mevzuat hazırlanacak

YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu, uyuşturucuya ilişkin değişik mevzuatların bulunduğuna dikkat çekerek, "Uyuşturucu ile mücadele konusunda bilimsel araştırmaları desteklemek için yeni mevzuat çalışmaları yapılması kararlaştırıldı" şeklinde konuştu.

Toplantının çok verimli geçtiğini aktaran Kapıcıoğlu, toplantıda alınan kararlarla ilgili "ilerleme raporlarının" hazırlanacağını ve bunların yapılacak toplantılarla değerlendirileceğini ifade etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin’e Rapor, “bir Gün Okula Aç Git, Günü Simit Ve Ayranla Geçir”
Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı