Yöresel Edirne Bebekleri’ne İlgi

Edirne Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği kapsamında gerçekleştirilen Edirne Öğrenme Şenlikleri'nde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma...

Edirne Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği kapsamında gerçekleştirilen Edirne Öğrenme Şenlikleri'nde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın Sosyal Dayanışma Merkezi standında bulunan "Yöresel Edirne Bebekleri" büyük ilgi gördü.

Dezavantajlı kadınların kurslara katılarak yapımını öğrendiği Edirne bebekleri halk tarafından ilgi ile karşılanırken, kadınlar da bütçelerine katkı sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İŞKUR tarafından gerçekleştirilen projeler meyvelerini vermeye başladı. Stantta bulunan Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sosyal Dayanışma Merkezi Proje Koordinatörü Nazlı Neşe Kaymak, öğrenme şenlikleri kapsamında Hayat boyu öğrenme SODEM projesi olarak stant açtıklarını söyledi.

Toplamda 4 etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Kaymak, "Bunlardan bir tanesi Edirne yöresel bebekleri giydirme kursu standı. Edirne yöresel bebekleri giydirme kursu Sosyal Dayanışma Merkezi projesi kapsamında İŞKUR ortaklığında açıldı. Biz bu merkezimizde dezavantajlı gruplarla çalışıyoruz. Bu mesleki eğitim alan kadınları meslek sahibi olmasında ve mesleki eğitim sonrasında istihdamın sağlanması açısından önemi bir nokta olduğunu düşünüyoruz. İŞKUR ortaklığında açtığımız için kadınların ev ekonomisi konusunda bir gelir elde etmesini sağlıyor. Bu kadınları hem kursların katılması konusunda motive ediyor, hem de istikrarlı katılımı ciddi anlamda destekliyor. Halk Eğitim usta öğreticisi olarak bu kursları açıyoruz" dedi.

Bebek yapımıyla ilgili olarak konuşan Öğretici Mine Yasa, "Biz yöresel olarak bebek kıyafetlerini dikiyoruz. Şalvarı, yağlığı, uçkuru ve mendili olarak bunların hepsi el emeği göz nurudur. Yağlığı kaneve ile işlenen eskiye yöneliktir. Çetiklerimiz aynı şekilde tığ ile yapılıyor. Hepsi el emeği dediğim gibi kadınlarımızla bir kısmını elde bir kısmını da Makineyle yapıyoruz. Tığ oyalarımızı elde yapıyoruz, bunları bilmeyenleri öğretiyoruz. Dezavantajlı olduklarından bu işlemeler konusunda pek yetenekli değiller ama biz elimizden geldiğince onlara öğretiyoruz ve evlerine katkı sağlamalarında yardımcı olmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.