Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Ankara Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi, aile hekimleri ve aile sağlığı personeline yüksek riskli bebeklerin yoğum bakım sonrası takibi konusunda seminer verdi.
Yozgat İl Kültür Müdürlüğü Salonunda düzenlenen seminere aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları katıldı. Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, kurum olarak temel sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olduklarını belirterek, "Bu bağlamda da sahadaki bizim "elimiz, ayağımız, kolumuz" aile hekimlerimiz ve aile sağlığı elemanlarımızdır. Bir bireyin gebe kalma sürecinden başlayarak sağlıklı bir geleceğinin yönetilmesi, sağlıklı doğumun sağlanması ve topluma sağlıklı bireylerin kazandırılması sonrasında da bu bireylere koruyucu olarak aşılarının yapılarak yine toplumda sağlıklı bir nesil amaçlanmaktadır. Dolayısıyla bebeklerimiz doğumdan önce, doğum sırasında ya da doğum sonrasında çeşitli risklere maruz kalabilmektedir ve "yüksek riskli bebekler" dediğimiz gruplar oluşmaktadır. Bunların uzun süre yoğun bakım süreçleri olabilmektedir ya da zamanında bunların ilgili yoğun bakımlara havale edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda sağ olsunlar Ankara'dan Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden başta Doç. Dr. Suna Oğuz hocamız ve ekibi gelerek ilimizde aile hekimlerimize ve aile sağlığı elemanlarımıza "Yüksek Riskli Bebeklerin Yönetimi" ile ilgili bunların yoğun bakımlara zamanında sevk edilmesi gerekse yoğun bakım süreçlerinden sonra evdeki takiplerinin daha nitelikli yapılabilmesi maksadıyla bir bilgi paylaşımında bulundular. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliğini Sorumlu hekimi Doç. Dr. Suna Oğuz, Yozgat'ın Ankara'ya yakın olmasından dolayı bir gönül bağının bulunduğunu ifade ederek, "Yozgat'tan çok hasta paylaşımımız oluyor. Yozgat'ın kendi içinde de tanışmak istediğimiz meslektaşlarımız var. Pek çok hastamızı yoğun bakımın zorlu sürecinden çıkardıktan sonra daha uzun takipler için memleketlerine gönderiyoruz. Yeni doğan güncel gelişmeleri yoğun yaşandığı, tedavi protokollerinin sık değiştiği, izlenmenin de bir takım hassasiyetlerin olduğu konularda bazen hekimler arasında iletişim kurmak zor olabiliyor. Çünkü çok yoğun bir mesleğimiz var. Yozgat'ta nüfusa düşen hekim sayısını düşününce bizden çok daha yoğun ve özverili çalıştıklarını biliyoruz. Bir iletişim, bir tanışma ve hastalarla ilgili bilgi alışverişinde ortak yol bulabilmek için bu güzel ilimizi ziyaret ettik. İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde bize çok büyük destek sağladılar. Bunlar belki periyodik toplantılar olarak düzenli, ihtiyaca göre yeniden planlanabilir. Önemli olan toplum sağlığının ne kadar iyi geliştirebileceğimizdir" diye konuştu.
Seminerde Doç. Dr. Suna Oğuz, "taburculuk sonrası riskler ve önemi', Doç. Dr. F. Emre Canpolat, "yüksek rislik bebeklerden beslenmenin özlemi ve sık karşılaşılan sorunlar', Doç. Dr. İstemi Hakan , "yüksek riskli bebekte büyüme nasıl olmalı, nasıl izlenmeli?', Doç. Dr. Zeynep Üstünyurt, "Nörolojik ve gelişimsel izlem nasıl olmalı, destek nasıl sağlanmalı', Doç. Dr. Cüneyt Tayman, "görme ve işitme ilgili riskler', Doç. Dr. Evrim Alyamaç Dizdar, "riskli bebeklerde bağışıklama ve korunma" konularında katılımcılara bilgi verdi.
İHA