Yozgat'ta minibüs şoförleri, geriye dönük vergi borcu çıkartılmasına tepki gösterdi.
2013 yılında çıkan bir kanun ile otobüs sayılan16+1 koltuklu araçlar minibüs olarak sayıldı. Buna göre daha önce 900 TL otobüs vergisi ödeyen araç sahipleri bu tarihten sonra yaklaşık 450 TL minibüs vergisi ödemeye başladı. Bugüne kadar vergi borcunu zamanında ödeyen, vergi dairesinden borcu yoktur belgesi alabilen ve aracının muayenesini yaptıran minibüs sahipleri dün itibariyle 3 ile 5 bin TL arasında vergi borcu ile karşılaştı. Borcu görünce ne yapacaklarını şaşıran minibüs sahipleri yetkililerden yardım bekliyor.
Karayolları ve emniyetin 16+1 koltuklu araçları minibüs saydığını, araç ruhsatlarında da minibüs olarak tescilli olduğunu belirten Nuri Delibaşı, bu kanun çıktığında kendilerini trafikten çağırdıklarını belirterek, "Gelin sizin araçlarınız minibüs olacak dediler biz de minibüse düşürdük. Şimdi emniyet minibüs kabul ediyor, maliye otobüs kabul ediyor. Bana bugün bana 4 bin lira vergi borcu çıkarılıyor. Ben düne kadar borcu yoktur kağıdı aldım. Sattığımız araçlardan kurtulmuş oluyoruz elimizde kalanlara borç çıkartıyorlar. Başka illerdeki arkadaşlarımızla görüştük o illerde bir şey yok Yozgat'ta var. Devlet yetkililerinden yardım istiyoruz" dedi.
Minibüs sahibi Orhan Öngel'de kendilerine geriye dönük 5 bin lira vergi çıkartıldığını belirterek, "Zamanında bizim araçlarımız otobüstü, bize bu araçlarınız minibüs olacak dediler, araçlarımız minibüs oldu vergileri de düştü. Biz düşürün demedik. Kendileri minibüs olarak işlediler. Biz vergimizi yüksek de olsa ödemiştik. Şimdi geriye dönük borç çıkardılar, bir anda 5 bin lirayı nasıl ödeyelim. Bizim araçlarımızın koltuk sayısı düştüğü için birçok ihaleye de giremedik. Yola gidemedik, o zaman da kaybımız oldu. Şimdi bir de geriye dönük vergi borcu çıkartıyorlar. Sizin aracınız otobüs diyorlar bana da 5 bin lira vergi borcu çıkarmışlar. Maliye aracımıza otobüs, emniyet minibüs diyor. Vergi otobüs vergisi çıkıyor. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz" diye konuştu.
Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2/8/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6495 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde, "Otobüs, yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir" şeklinde değiştirilmiştir.
Ayrıca, 6495 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişik 2918 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin son fıkrasına "Bu maddedeki tanım ve terimlerle ilgili olarak vergi kanunları hükümleri saklıdır" cümlesi eklenmiştir.
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanuna göre yolcu taşıma amacıyla imal edilmiş olan ve "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi"nde; sürücüsü dahil sekiz oturma yeri olan taşıtlar otomobil olarak, dokuz ile onbeş oturma yeri olduğu belirtilen taşıtların minibüs olarak ve sürücüsü dahil en az onaltı oturma yeri olan taşıtların ise otobüs olarak motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmaları gerekmektedir.
Bu itibarla "Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi"nde; sürücüsü dahil en az onaltı oturma yeri olan taşıtların 197 sayılı Kanunun "Vergilendirme Ölçü ve Hadleri" başlıklı 6 ncı maddesinin (II) sayılı tarifesine göre otobüs olarak motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmaları gerekmektedir.
Öte yandan, sözkonusu taşıtların Trafik tescil kuruluşunca düzenlenen (Ek-1) Tescil Belgesinde 2918 sayılı Kanun uyarınca minibüs olarak kaydedilmesi ve bilgilerin vergi dairesine bu şekilde elektronik ortamda aktarılması neticesinde koltuk sayısı 16 ve 17 olan taşıtlara ilişkin Motorlu Taşıtlar Vergisi vergi dairesince minibüs olarak tahakkuk ettirilmiştir. Daha sonra vergi dairesince kayıtların tetkiki neticesinde 16 ve 17 koltuklu taşıtlar için 197 sayılı Kanundaki tanım gereği otobüs olarak vergilendirilmesi yönünde düzeltmeler yapıldığı anlaşılmıştır.
Ayrıca Yozgat Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan görüşmede, 2013 yılı için 3 taşıt, 2014, 2015 ve 2016 yılları içinde 1'er taşıt olmak üzere şu ana kadar toplam 6 taşıt için 15.359 TL ilave MTV borcu çıkarıldığı ve bu borçlarla ilgili mükelleflere 6736 sayılı Kanun'dan yararlanmaları için bilgi verildiği belirtilmiştir" denildi.
İHA