Yrd. Doç. Dr. Dayı: “Şeker Tüketiminin Artmasıyla Günümüzde Eskiye Göre Artık Diş Çürümesi Daha Çok Oluyor”

İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd.

İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Dayı, "Gıdaların işlenmiş hale gelmesiyle, yumuşatılmasıyla ve şeker oranının, şeker tüketiminin artmasıyla günümüzde eskiye göre artık diş çürümesi daha çok oluyor" dedi.

Diş çürükleri ve dolgu yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Dayı, dolgunun dişlerin çürümesi neticesinde açılan boşluğun temizlendikten sonra tekrar doldurulması işlemi olduğunu söyledi.

Dolgu yapılan dişlerde tekrar çürümelerin olabileceğine değinen Dayı, "Biz sadece bazen bir yüzeyine yani çürük olan yere müdahale ediyoruz ama dişin sağlam olan yüzeylerine hasta gerekli bakımı yapmazsa ya da farklı nedenlerden dolayı orada tekrar bir besin, bakteri plağı birikimi olursa çürümeler olabiliyor" diye konuştu.

Günümüzde imkanların fazla olmasına rağmen diş çürümelerinin eskiye nazaran daha fazla olduğunu belirten Dayı, "Eskiden daha çok ham gıdalar tüketiliyordu. Yani işlenmiş gıda oranı neredeyse hiç yoktu. Ama günümüzde gıdaların işlenmesiyle birlikte bunlar daha yumuşak, daha kolay tüketilebilir hale geldi. Eskiden tüketilen maddelerde şeker oranı ya da yapay şeker oranı daha azdı. Hatta belki de yoktu. Dediğim gibi daha ham gıdalar tüketiliyordu. Gıdaların bu şekilde işlenmiş hale gelmesiyle, yumuşatılmasıyla ve şeker oranının, şeker tüketiminin artmasıyla günümüzde eskiye göre artık diş çürümesi daha çok oluyor" ifadelerini kullandı.

Diş beyazlatma yöntemleri hakkında da bilgiler veren Dayı, diş beyazlatmasının farklı yöntemleri olduğunu dile getirerek, "Dişlerin çeşitli nedenlerle renklenmesi neticesinde veya dişin kendi doğal renginin koyu olması neticesinde dişlere beyazlatmalar uygulanabiliyor. Bunların tabi çeşitleri var. Bizim burada profesyonel olarak yaptığımız "ofisblick" dediğimiz uygulamalar var. Onun haricinde hastaya daha düşük konsantrasyonlardaki beyazlatma maddelerin önerilmesiyle hastanın evde uygulayabildiği çeşitteki materyallerin ve aynı zamanda renklenmiş yüzeylerin klinik ortamda sadece mekanik olarak uzaklaştırabildiği beyazlatma yöntemleri var" dedi.

Doç. Dr. Dayı, Diş Fakültesinde en sık yaptıkları tedavinin diş çürümesi tedavisi olduğunu belirterek, "Zaten diş çürümesi toplumda hemen hemen herkeste özellikle Türk toplumunda sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Pankreas Kanseri Tedavisinde Yenilikçi Yaklaşım
Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor