Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından Laleli, Mesir, Lalapaşa ve Mutlu Mahallelerinde gerçekleştirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Atölye Çalışması Saruhan Otel'de gerçekleştirildi.
Yunusemre Belediyesi'nin ilçenin merkezini oluşturmak için başlattığı kentsel dönüşüm atağı hız kazanıyor. Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından Laleli, Mesir, Lalapaşa ve Mutlu Mahallelerinde gerçekleştirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Atölye Çalışması Saruhan Otel'de gerçekleştirildi. Programa Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ve eşi Dr. Melek Çerçi, Büyükşehir Genel Sekreter Vekili Aytaç Yalçınkaya, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Türkan Taş Köroğlu, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, daire müdürleri, firma yetkilileri ve Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü personeli katıldı. Programda geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Manisa 2025'e Bakış ve Barselona teknik gezisine ilişkin sunum yapıldı. Şirket yetkilisi Öznur Gizem Uzuner tarafından gerçekleştirilen sunumda Laleli ve Mesir Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projelerinin alternatif tasarımları katılımcılara aktarıldı, tasarımlar tartışmaya açıldı. Atölye çalışmasının büyük bir kısmını ise; "Alternatif tasarımların altyapı, ulaşım ve Manisa Büyükşehir Belediyesi nazım imar planlarıyla uyumu" konulu karşılıklı fikir alışverişi oluşturdu.
Programda söz alan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Aytaç Yalçınkaya, toplantının önemi üzerinde durduğu konuşmasında; "Planlama yetkisindeki karmaşa ülkemizin sıkıntısıdır. 1/5000'lik imar planı yetkisi Büyükşehirde, 1/1000'lik plan ise ilçe belediyesinde. O yüzden bu toplantı çok yararlı. Bir çalışmayı Yunusemre Belediyesi başlatarak konuşup tartışacağımız noktaya getirmiş. Önümüzdeki yılbaşında 1/5000'lik planlar ihaleye çıkıyor. Şimdi içimizde rutin bir toplantı düzeni belirleyeceğiz. Bu kapsamda imarı masaya yatıracağız. 2017, planları hayata geçireceğimiz yıldır. Bu bölgede bir alışveriş merkezi projemiz var. Bu yapılanmanın uygulama projeleri bitmek üzere. Şubat itibariyle yapı ihalesini tamamlamayı düşünüyoruz. Ulaşım noktasında projeniz üzerinden ne ihtiyacınız varsa, bunu karşılamaya hazırız" diye konuştu.
Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Vacide Elmalı da kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, "Biz lokomotif bir ilçeyiz. Dört mahalleyle ilgili çalışma yaptığımızda Laleli ve Mesir Mahallelerinin kilit noktada olduğunu gördük. Firmamız güzel bir çalışma yaptı. Ulaşım bizim için çok önemli. Burada yapacağımız bir hata ileride bize çok büyük sıkıntılar oluşturur" dedi.
"Kentsel dönüşüme ihtiyaç var"
Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Saniye Altay da Manisa'nın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak, "1990 yılından bu yana şehrin yapılanmasına tanıklık eden biriyim. Göreve başladığımızda 89 imar planı geçmişti. Şimdi bize fırsat geldi. Burada bize düşen en iyi sonuca ulaşmaktır. Bu kentin dalga şeklinde kentsel dönüşüme ihtiyacı var. İnşallah bu toplantı 100 sene sonra birilerinin iyi ki bu toplantıyı yapmışlar demesine vesile olur" ifadelerini kullandı. Koordinasyonun önemine dikkat çeken Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Can Mercül ise, büyükşehirden süreci hızlandırmalarını beklediklerini ifade etti.
Neden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu aktaran Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "6367 sayılı kanuna göre bize yetki verilmiş. Yedi yüz dönümlük alanda kentsel dönüşüm yapıyoruz. Bu bölgeyi seçmemizde üç temel sebep var. Birincisi, burası merkezi bir nokta. İkincisi, buranın emsali 0.8'dir. Üçüncüsü ise, binaların eskiliği. Bu sebeplerle yola çıktık. Biz bu işe 2014'ün ortalarında başladık. Burayı şehir merkezi olması için hedef bölge olarak belirledik. Şunu da yapabilirdik; yolları yapıp geçelim diyebilirdik. Ancak büyükşehrin zaten burada çalışmaları var. O sebeple biz de entegre yürümesini istedik. Biz, yirmi otuz sene sonra olmayacağız. Yirmi otuz sene sonra vatandaşlarımız sıkıntı yaşayacaksa, şu anda görev yapmamızın bir anlamı yok. Manisa gerçekten şehircilik açısından çok kötü bir hale gelmiş. Vizyonu olan, birazcık bu işlerden anlayan insanlar; şehrin ne halde olduğunu görebiliyor. Biz en azından bir yerden başlamalıyız. Şehircilik açısından doğru şeyleri yapalım istiyoruz. En azından bundan sonra yapılan işler doğru olsun istiyoruz. Bu bölgenin ulaşımının doğru planlanması lazım. Ben üç beş sene içerisinde raylı sistemin ciddi olarak gündemde olacağını düşünüyorum. Şu anda organize sanayi bölgelerimizde 65 bin kişi çalışıyor. Eğer Muradiye Sanayi Bölgesi de organize olabilirse, işçi sayısı yüz bine çıkabilir. Üniversitede de 30 bin kişi var. Akgedik'te de ciddi bir nüfus artışı görülüyor. O sebeple raylı sistemin bu bölgeye entegre edilmesi gerekiyor. İlerideki gelişme potansiyelini hesaplayıp, ulaşım master planlarını hayata geçirmeliyiz. Geleceğe daha iyi bir miras bırakmak adına; Büyükşehrin ulaşım planlarına entegre olmalıyız. Yıllardır, "Manisa'yı Tanıtalım" sloganı klişe haline geldi. Tanıtmak için elinizde mamul olması lazım. Elinizde iyi bir ürün olursa, o kendini zaten tanıtır. Bizim de Manisa'yı tanıtmamız için Manisa'yı tanıtılabilir bir hale getirmemiz gerekiyor. Bir plan yapıyorsak, mutlaka geleceğe miras bırakılacak şeyler üretmemiz lazım. Geleceği planlamamız lazım"
Toplantının ardından kentsel dönüşüm yapılacak Laleli ve Mesir Mahallelerini gezen katılımcılar, vatandaşların bilgilendirileceği Kentsel Dönüşüm Ofisi'nde de incelemelerde bulundu.
İHA