Marangoz ustası Halit Demir'in maharetli elleriyle şekillenen yaklaşık 100 yıllık kütükler, modern mantar mobilyalara dönüşüyor.
Adıyaman'ın Tut ilçesinde dedesi ve babası da marangoz ustası olan Halit Demir, ata mesleğine yeni bir boyut kazandırdı. 40 yıldır marangozluk yapan Demir, mantar mobilyaları makine kullanmadan el emeği ve mahareti ile şekillendiriyor.
Meşe, ceviz ve erik gibi ağaçların köklerini iş makinesi ile söken Halit Demir, 70 ile 100 yıllık ağaç köklerine atölyede şekil veriyor. Ağaç kökü olan kütükleri masa ve sehpa ayağı yapan Halit Demir, dut, ceviz, andız, ardıç ağaçlarının gövdelerinden küçük mantarlar halinde parçalara ayırıyor. Küçük parçaları geniş ağaç köküne yapıştıran Halit Demir, bu parçaların arasını dolgu malzemesi ile dolduruyor. Mantar mobilyasını zımparalayan mobilya ustası Halit Demir, daha sonra vernik ile mobilyaları parlatıyor. Bir parça ürünün elde edilmesi için en az 2 gün çalışan Halit Demir, yaptığı mobilyaları internet üzerinden satıyor.
Tamamen el emeği olan mantar mobilyalarda masalar bin TL, sehpalar ise 500 TL'den alıcısına ulaştırılıyor.
Halit Demir, tek korkusunun bu mesleği yapacak yeni ustaların yetişmemesi olduğunu belirterek, Tut Kaymakamlığının hazırlayacağı proje kapsamında mantar mobilya ile ilgili kurs verebileceğini söyledi.
Halit Demir, "Makine kullanmıyorum sadece elimle bu mantar masa ve mantar sehpaları yapıyorum. Önümüzdeki günlerde bu mobilya çeşitlerini geliştireceğim. Meşe köklerini yeraltından çıkartıyoruz. Beğendiğimi alıyorum, beğenmediğimi odun olarak yakıyorum. Kökü hazırladıktan sonra sehpaya parçaları tek tek yapıştırıyorum. Araya dolgu yaptıktan sonra kurumaya bırakıyorum. Sonra zımpara ile düzeltiyorum. En sonunda vernik ile parlatıyorum. Meşakkatli bir iş ama ben bundan zevk alıyorum. Sen bana kapı yap desen yapmam. Ama bu hoşuma gidiyor. Sürekli çalışırsam iki gün içerisinde bitiriyorum. Genelde meşe, ceviz, andız, ardıç kullanıyorum. Mantar masasının satışını internet üzerinden yapıyorum. Ben bırakınca bu iş bitecek. Benden başka yapan yok. Türkiye'de de yapan yok. Fabrikasyon olanlar var" dedi.
İHA