VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çiftçi Eğitim Merkezi tanıtım toplantısı yapıldı.
Van Ticaret Borsasının konferans salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van Ticaret Borsası Başkanı (Van TB) Enver Menduhoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü İbrahim Başak, kurum amirleri, STK temsilcileri, esnaf ve çiftçiler katıldı. Burada konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Çiftçi Eğitim Merkezi Projesinin bir hayal olduğunu ifade ederek, "Burada en büyük geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılıkla meşgul olan çiftçilerimizin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla biz üniversitenin uhdesinde olan bir çiftçi eğitim merkezi kurulmasını düşünmüştük. Bu çiftçi eğitim merkezi hayalimiz gerçek oldu. Burada en güzel iş, tarım teşkilatının eğitim ihtiyacını üniversite ile paylaşarak bir eğitim programını çıkarmasıdır. Burada bize düşen görev ise, bu eğitim masraflarını karşılamaktır. Biz 2016 yılı içerisinde 3 üniversitemize ayrı ayrı 140 bin TL aktardık" dedi.
YYÜ DAP Çiftçi Eğitim Merkezinde 30 yatak kapasiteli yatma imkânı da sağladıklarını anlatan Başkan Demir, çiftçilere bu altyapıyı kullanmaları çağrısında bulundu.
YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel de; bölge ve yöre halkına hizmet vermek amacıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının da destekleriyle çiftçi eğitim merkezini açtıklarını hatırlatarak, "Merkezimiz ilimizde önemli bir misyonu yerine getirmek üzere çalışmalarına başlamış ve ulusal tarım politikaları kapsamında bölge ekonomisinin bel kemiğini oluşturan tarım ve hayvancılık alanında farkındalık oluşturmak ve hedef kitlemizi oluşturan hayvan yetiştiricileri, tarla bitkileri ve bahçe bitkileri yetiştiricileri, arıcılar, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerimize hizmet sunmaktır" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise, Van'da tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yapıldığını belirterek, "İlimiz, özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta Türkiye'nin enleri arasında yer alıyor. Nüfusumuzun yaklaşık olarak yüzde 48'i civarındaki bir kısmı da geçimini tarımdan sağlıyor. Tarımın ilimiz hâsılasına kattığı üretim değeri miktarı 2,1 milyar TL civarındadır. Bütün sektörlerin üretim değeri yaklaşık olarak 7 milyar TL olduğu düşünüldüğünde, tarımın buradaki payı anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Van TB Başkanı Enver Menduhoğlu da, YYÜ bünyesinde ve DAP destekli kurulan YYÜ DAP Çiftçi Eğitim Merkezinin faydalarından söz ederek, "İlimizde üretilen ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi, tarım ve hayvancılık konularında uygun üretim planlarının oluşturulması, çiftçi ve esnaflarımızın sorunlarının çözülmesi, tarafımızca düzenlenen 2016-2017 iş planlarının esas konularını oluşturmaktadır. Bu konuların çözümlenmesine yönelik birçok kurum ve kuruluş ile işbirliği halindeyiz. Buna ilaveten yeni ürün geliştirilmesi konusunda da birçok çalışmamız bulunmakta ve sonuçlarını alabilmekteyiz" diye konuştu.
Emek, sermaye ve doğal kaynakların önemli üretim faktörleri olarak bilindiğini aktaran Menduhoğlu, bunların kullanımı için gerekli bilginin de edinilmesi ve uygulanmasının önemine işaret ederek, YYÜ DAP Çiftçi Eğitim Merkezi ile yaptıkları protokoller çerçevesinde çalışmalara başladıklarını bildirdi.
YYÜ DAP Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suphi Deniz'in merkezle ilgili yaptığı sunumla devam eden toplantı, çiftçilere sertifikalarının verilmesiyle son buldu.
(MD-MSA-Y)
İHA