Yyü’de ‘Eriyen Stent’ Tedavisi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde "Eriyen stent" uygulamasıyla damar tıkanıklığı olan birçok hasta başarılı bir şekilde...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde "Eriyen stent" uygulamasıyla damar tıkanıklığı olan birçok hasta başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Doç.Dr. Hakkı Şimşek, bölgede bu tedavi yöntemini uygulayabilen iki merkezden biri olduklarını söyledi. Şu ana kadar bu yöntemi uyguladıkları hastalarda başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Doç.Dr. Hakkı Şimşek, "eriyen stent" tedavisinin üç temel avantaj sağladığını kaydetti. Doç. Dr. Hakkı Şimşek, "Birincisi, kalp damarlarında kalıcı olan metal yerleştirmiyoruz. İkincisi ilerde ameliyat gerektiğinde metal stentlerde olduğu gibi ameliyata engel teşkil eden bir durum olmuyor. Üçüncüsü ve en önemlisi ise isminden de anlaşılacağı üzere eriyen stentler zamanla eriyip kaybolduğu için yan dal damarların ağızlarını tıkamaz ve takıldıkları damar bölgesinde vücudun ihtiyacına göre genişleyip büzülmesine ve esnemesine olanak sağlıyor. Damar tıkanıklıklarında yaygın olarak kullanılan metal stentlerin yol açtığı olumsuzlukların üstesinden gelmek için geliştirilen eriyen stent ile tedavi, en güncel tedavi yöntemidir. Eriyen stent uygulamasının metal stent uygulamasından farkları veya zorluklarından en önemlisi ciddi bir deneyim ve hassasiyet gerektirmesidir" dedi.

"Damar tıkanıklıklarında iki tedavi yöntemi kullanılmaktadır"

Dünyadaki ölümlerin en sık sebeplerinden bir diğeri olan beyini besleyen damar tıkanıklığının felce neden olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Şimşek, burada iki tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, "Birincisi açık ameliyat, ikincisi ise kasıktan girerek kapalı yöntemle yapılan stent tedavisidir. Kapalı yöntemle tedavi yaklaşık 45 dakika sürmekte ve hasta uyutulmamaktadır. Eriyen stent uygulamalarında olduğu gibi beyin damarlarının stent ile tedavisinde de ciddi bir mesleki ve laboratuvar deneyimi gerekiyor. Bizler de burada Prof. Dr. Mustafa Tuncer, Yrd.Doç.Dr. Serkan Akdağ, Yrd.Doç.Dr. Müntecep Aşker, Yrd.Doç.Dr. Aytaç Akyol, Yrd.Doç.Dr. Yusuf Türkmen ile baş asistanımız Fatih Bey'le merkezimizde eriyen stent teknolojisini ve beyin damarlarına stent uygulamasını rutin bir şekilde uygulamaktayız" diye konuştu.

"İşlem yaklaşık yarım saat, 45 dakika sürmekte"

Bölgede bu tedavi yöntemini uygulayabilen iki merkezden biri olduklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Kalp krizinde olduğu gibi felç geçirmeden bu damarların açılması gerekmektedir. Beyin damarlarına müdahale oldukça riskli bir yöntemdir ki beyne işlem sırasında pıhtı atabilir ve bu da felce neden olabiliyor. Onun için hem eriyen stent uygulaması hem de şah damarına yaptığımız uygulama yüksek bir deneyim gerektiriyor. Yaklaşık 1,5 yıldır şah damarları, beyne giden ana damarlarda yaptığımız müdahalelerde yaklaşık 20 hastalık bir serimiz var. Hepsi de başarılı bir şekilde sonlanmış ve sağlıklarına kavuşmuşlardır. Ortalama yarım saat ile 45 dakika süren bu işlem için hastalarımızın il dışına gitmelerine de gerek yoktur."

"Daha önce yürüyemiyorken şimdi yokuş çıkabiliyorum"

Kalbinde ağrı şikayetiyle merkeze geldiğini belirten 46 yaşındaki Şengül Orhan da burada uygulanan eriyen stent yöntemiyle sağlığına kavuştuğunu söyledi. Orhan, "Daha önceleri yürüyemiyordum, kilitleniyordum, kalbimde sürekli ağrılar vardı ve nefes almakta zorlanıyordum. Doktorlar bana anjiyo ya da açık kalp ameliyatı olmam gerektiğini söylediler. Tesadüfen buraya geldim, yapılan tetkiklerde kalp damarımın yüzde 98 tıkalı olduğu ortaya çıktı. Önce kapalı yöntemle normal metal stent takıldı. Yaklaşık bir yıl sonra tekrar göğüs ağrısı olması üzerine hastaneye geldim. Hakkı Hocam bir damarın daha tıkandığını söylediler. Bu sefer tıkanan damara eriyen stent uygulandı. Gayet memnunum, şu an için hiçbir şikayetim yok. Rahat yürüyebiliyorum, hatta merdiven ve yokuş dahi çıkabiliyorum" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Sinüzit Aromaterapik Formülle İ̇yileşir Mi ?
Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi