Zara Kaplan Köyü

Kaplan Köyü haberleri, Zara Kaplan köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kaplan köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Kaplan köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Kaplan Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kaplan Köyü son dakika gelişmeleri, Kaplan Köyü ne özgü yemekler, Zara Kaplan Köyü nün tarihi, Kaplan Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kaplan Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kaplan Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kaplan Köyü Resimleri ve Kaplan Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Kaplan Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

KAPLAN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Kaplan, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün isminin Osmanlı İmparatorluğu döneminde de "Kaplan Karye'si" (Karye:Köy.Arapça) olarak geçtiği tarihi kayıtlardan tespit edilmiştir. Ancak "Kaplan" isminin neden köye verildiği ile ilgili, köydeki en yaygın ve tek söylence şöyledir:

Geçmişte buralar çok sık ormanlarla kaplı idi. Burada bir tür kaplan yaşamakta idi. Buna istinaden köyün ismi "Kaplan" olarak anılmıştır. Köyde halen çok eski dönemlerden kalma çam ağaçları kalıntılarına rastlanmaktadır.Buradan da köyde kaplanın yaşaması için gerekli tabii şartların bulunduğu anlaşılmaktadır. Burada adı geçen kaplanın, "Hazar Kaplanı" türünde olduğu düşünülmektedir. Hazar kaplani en son 1970 yılında Hakkari Uludere ilcesinde görülmüştür koy bu kaplanla anılmakta olup kaplan koyu olarak ortaya cıkmıstır.

Köyün üç (3) adet mezrası bulunmaktadır. Bunlar; ''''Çotuklar'''' Dereköy ve Karayatak'tır.

Yaylalar: Köye ait kösedağda birçok yayla mevcuttur bunların bir kısmı halen günümüzde faaldir. Bu yaylalar şunlardır; Sıradam Yaylası ( Nazım BAĞCE'ye (Cazim Ağa)ait yayladır. Saclı ağalı ile meşhurdur. Gesali Yaylası ( Genelde Dereköy eşrafının yaylası olarak geçer) 'Ömerinyurdu YaylasıKorpuar Yaylası ve Ağmaşat Yaylası

Bitki Ve yabani Hayvan Çeşitliliği: Köyde yetişen bitki türleri; Aluç,Kuşburnu,Karanbuk,Ayı Eriği,Dağ Armudu, Dağ Elması,Kavak,Söğüt,Gürgen,Pur Ağaçları mevcuttur. Hayvan çeşitliliği açısından bölgede yaşayan memeli hayvanlardan bazıları şunlardır; Ayı,Kurt,Tilki,Sansar,Tavşan,Gelengü,Kösnü ve dağ Kedisi (Bu kedinin Vaşak olduğu sanılmaktadır) yaşamaktadır.

Köyün kültürü göçebe Türkmen kültürüne dayanır.

Sivas iline 90 km, Zara ilçesine 19 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde buğday, fiğ, mercimek, arpa, yonca tarımı yapılmaktadır. Hayvancılık olarak et sığırcılığı yapılmaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Sivas Haberleri

Sivas Belgeseli