Zenginlik Ve Refaha Giden Yolda “Girişimcilik” Trabzon’da Konuşuldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen Türkiye'nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum'un ikinci...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen Türkiye'nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum'un ikinci Anadolu toplantısı Trabzon'da gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 700'e yakın Karadenizli girişimci ve girişimci adayı, Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile bir araya geldi.

Girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından 2011 yılından bu yana her yıl Kasım ayında İstanbul'da düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum'un ikinci Anadolu toplantısı Trabzon'da gerçekleştirildi. Anadolu'da girişimcilik kültürünü yaygınlaştırma hedefiyle hayata geçirilen G3 Forum Trabzon kapsamında bu kez de Karadeniz bölgesindeki girişimciler ve girişimci adayları, Türkiye'nin önde gelen iş insanları ile biraraya gelerek deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldu.

Trabzon'da bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimci adayı gençlerin en çok çekindiği sermaye konusunun günümüzde bir sorun olmaktan çıktığını söyledi. Hisarcıklıoğlu "Yıllarca uğraştık ve birçok yatırımcıyı Türkiye'ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte" dedi.

"Japonya'da her iki kişiden biri girişimciyken, Türkiye'de bu oran yüzde 2"

Zenginlik ve refaha giden tek yol olan girişimciliğin ülkeler arası rekabette ve işsizlik sorununu çözme konusunda ana etken olduğunu ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu "Japonya'da her 100 kişiden 5'i girişimciyken, Türkiye'de bu oran yüzde 2. Ülkemizi Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Bu vizyonla, daha güçlü ve zengin bir Türkiye için girişimcilik konusunda önemli bir gündem oluşturduk. Girişimciliği ülke çapında yaymak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu'nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci kurulunu kurduk. Dünyanın 63 ülkesinden 100 girişimci ve yatırımcıyı iş kurma aşamasındaki gençlerimizle buluşturduk. Çünkü girişimciliğin gelişmesi için gerekli altyapıyı ancak ülkemizin her noktasında bu alanda bilinç oluşturarak kurabiliriz. Türkiye'nin müthiş bir genç nüfus avantajı var. Girişimci sayımızı artırabilirsek sahip olduğumuz genç nüfus avantajını zenginleşmek için kullanabiliriz. Bu nedenle girişimcilik kültürünün Anadolu'da yayılmasına büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

"Önce hayal kurmalı"

ABD'de MIT (Massachusetts Institute of Technology) mezunlarının şu ana kadar 32 bin şirket kurduğunu belirten Hisarcıklıoğlu "Yılda 2 trilyon dolarlık bir gelir elde eden ve 3.5 milyon kişiye imkân sağlayan bu şirketler birleşerek bağımsız bir ekonomi oluştursalardı, dünyanın 11'inci büyük ekonomisi olacaktı. Çünkü sistemi girişimciliği aşılamak ve desteklemek üzerine kurarak, mezunlarını girişimci haline getirmişler. Bütün dünyada başarılı girişimcilerin 5 temel özelliği var. Öncelikle hayal kurmalı, bu hayalinizi mutlaka hedefe çevirmeli, sonra da bu hedef doğrultusunda çok ama çok çalışmalısınız. Sonrasında sırasıyla cesur, azimli ve yenilikçi olmanız gerekiyor. En sonda da gençlerimizin en çok takıldığı sermaye konusu var. Ancak sermaye de artık bizim gençliğimizdeki gibi sorun olmaktan çıktı. Yıllarca uğraştık ve birçok melek yatırımcıyı Türkiye'ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Gençlerimiz artık eğitimleri ve yabancı dilleri ile çok daha donanımlılar. Gençlerimiz sayesinde Türkiye'nin geleceğinden umutluyum" şeklinde konuştu.

"Gençler KPSS'yi son tercih olarak düşünmeli önce bir şeyler denemeli"

G3 Forum Trabzon'da yuvarlak masa toplantılarında 5 seans yaptığını ve 60'a yakın gençle konuşma fırsatı yakaladığını anlatan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise "Gençler şunu söylüyor: "Üniversiteyi bitirdiğimizde fikrimiz var ama tecrübemiz yok, zaten iş de bulamayız. Bu nedenle KPSS'ye hazırlanacağız." Ama biz de diyoruz ki KPSS hep bir alternatif ama bir şey denedikten sonra. Yani hepimizin gençleri denemeye teşvik etmesi lazım. Çünkü gençler de "Kaybedersem, hata yaparsam sadece para kaybetmek değil mesele annem babam ne der, herkes bir işe girsin" derdi var. Ama o zaman da tek tip insanlar yetiştirmiş oluyoruz. Bu nedenle gençlere daha çok hadi yapın, neden denemiyorsun dememiz lazım. Nasıl olsa olmaz, nasıl olsa annem babam izin vermez, eski köye yeni adet getirme gibi yönlendirmeleri bırakalım artık. İcat çıkarsınlar ki biz daha iyi olalım. Girişimcilik konusunda önümüzdeki bu psikolojik bariyerleri kırmamız gerekiyor. İkinci konu herkes de bir fikir var görüyorum. Örneğin bir genç şöyle dedi "Biz her akşam arkadaşlarla iş fikirleri tartışırız ama ertesi güne getiremeyiz." Bu bence olumlu çünkü en azından konuşuyorlar ve ertesi güne taşıyamadığı için bundan rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü bir gün bu rahatsızlık tak edecek ve ertesi güne taşıyacak. Bu nedenle ben bu toplantıları çok faydalı buluyorum. Bugün bu gençlerin yüzde 1'ini düşündürtebildiysek yarın için umut var demektir" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek