Zile Alayurt Köyü

Alayurt Köyü Haberleri, Zile Alayurt Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Alayurt Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Alayurt Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Zile Alayurt köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Alayurt köyü son dakika gelişmeleri, Alayurt köyüne özgü yemekler, Zile Alayurt köyünün tarihi, Alayurt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Alayurt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Alayurt , Tokat'in Zile ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Alayurt Köyü Resimleri ve Alayurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zile Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Zile Tokat Arası Kaç Km? Zile Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Zile Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Zile Alayurt Köyünde doğan biri var mı? Zile Doğumlu Ünlüler Kimler?

Alayurt , Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür. 

Köyün 1400 yıla yakın geçmişi vardır. Eski adı "Araplar" dır. Bu adı Beğdili TÜRKMEN boyunun Araplu obasından almıştır. Köyde birçok yerden ve araziden kalıntı eşya ve iskelet çıkmaktadır. Köyde köyün kurucularından Seyid Ahmet (Çam Dede) ve Arap Dede'nin kabri bulunur.

Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan Bey’in Karakoyunlularla mücadelesi sırasında(1448-1450) Akkoyunlu Devleti’ne tabi görülen Araplı Oymakları 1540'ta Bozulus’a mensup ve Dulkadir İli içinde görülür. Bu tarihlerde Dulkadir İli’nde 5 hane olarak tespit edilmiştir. Araplı Aşireti’nin diğer obaları muhtemelen diğer gruplar içinde idiler. Aşiretin bazı kolları Bozok (Yozgat), Yeni İl (Sivas) kazaları dahilinde bulunuyorlardı. Buğurcu Araplu (Araplar)oymağı, Karasi Eli arazisinde 1500 lü yıllardan beri konup göçe gelmişlerdi. Buğur, çift hörgüçlü Buhara devesidir ki, ancak Türkmenler yetiştirmektedir. Karasi arazisinde Rumeli Fetihleri sırasında bulunan, ve Rumeli’ne göçürülüp buraların Türkleştirilmesini sağlayan “göçer evli Araplar” denilen Yörükler bunlardı. Bugün bile Rumeli’de Deliorman’da “Araplar” isimli bir köyü bular kurmuşlardı. Araplu Oymakları sadece Osmanlı coğrafyasında değil, İran Azerbaycan’ında bulunan “Araplu” ismindeki köyden, oralarda da bulunduğunu göstermektedir. Diğer pek çok Yörük aşiretleri gibi 1691 İskânında Araplu Aşireti’ne mensup oymaklar da Rakka, Hama, Humus, Halep gibi yerlere iskân edildilerse de 1700 lü yılların başından itibaren iskân yerlerinden ayrılan, Begdililere tabi olarak görülen Araplı Aşireti’nin bir kısmı Anadolu’nun batısına dağıldılar. Anadolu’ya çöl kıyafeti ile geldiklerinden Balıkesir ve Ege bölgesinde bunlara “Araplu”denildi. 1837 tarihli bir belgeden artık bu tarihte Araplı cemaatinin bugün oturduğu Gömenic köyüne iskân olduğu ve hane kurduğu anlaşılmaktadır. “Saruhan Sancağında çadırlarda oturan Cabarlı Aşiretinden bazı kişiler Biga Sancağının Balya kazasında oturan Araplı Aşiretinden Hacı Pehlivan oğlu Halil ve zevcesini katl ve altı hanenin emval ve eşyalarını gasb eylediklerinden faillerinin tutuklanarak haklarında şer’an lazım gelen muamelenin icrası..”

 

1 Şubat 1856 tarihli bir arşiv vesikasından da anlaşılacağı üzere bir süreden beri Karasi arazisinda bulunan Araplı aşiretinin vergi, kura ve sair nizama uymalarının temini için iskan olunmaları istenmektedir. Bu tarihlerde kendilerine yer ve yurt gösterilen Araplı aşiretinin Ahmet Vefik Paşa iskan edene kadar gene de konar göçerliği bırakmadıkları bilinmektedir. Cumhuriyet’ döneminde bazı idareciler bu aşiretin iskânıyla meydana gelen köylerin isimlerini “Arap”lıkla ilgili sanıp değiştirmişlerdir. Köyün yaşayanlarının inanışı islamdır.

BEYDİLLİ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Tokat iline 78, Zile'ye 18 km uzaklıktadır.

 

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Deveci Dağlarına yakınlığından dolayı kışlar soğuk ve donlu geçer, yazlar ise normalde sıcak ve kuraktır fakat köyün güneyinde bulunan Yıldıztepe barajı ile arazi rahat bir şekilde sulanmaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007      250

2000      288

1997      277

Google verilerine göre, köyün deniz seviyesinden yüksekliği 900 metredir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılık üretimine dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve morg vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Kıraathane, okuryazarlığın artması ile eğlence yeri olarak yemekhane ve düğün salonuna dönüştürülmüştür. Köyün camisi mevcuttur.

📷

Zile Alayurt Köyü Resimleri

Alayurt , Tokat'in Zile ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Alayurt Köyü Resimleri ve Alayurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Tokat Haberleri

Süpürge üreten köy, TOKAT Niksar Ormancık Köyü
Tokatlı köylüler isyan etti: Yol yok, su yok, elektrikler sürekli kesiliyor