Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri gereği her yıl Eylül ayında yapılması gereken toplantı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde yapıldı.
13 ilçe müdürlüğünün katılımıyla Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, ilçe müdürleri ve zirai mücadele konu sorumluları katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Yıldırımoğlu, "Bakanlığın Bitki Sağlığı Uygulama Programı gereği her yılın Eylül ayında bu toplantının yapılması gerekmektedir. Bu nedenle bugün ilçe müdürlerimiz, ilçede zirai mücadele işlerinde görevli bir elaman ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli konu ile ilgili elamanlarla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Toplantının amacı 2016 yılı zirai mücadele çalışmalarını gözden geçirmek varsa aksayan hususları tartışarak sonuca bağlamak ve 2017 yılı zirai mücadele program taslağını hazırlamaktır" şeklinde konuştu.
Yıldırımoğlu, Malatya'da devlet yardımı mücadelesi olarak sadece yerli çekirge konusunda program yürütüldüğünü kaydetti. Yıldırımoğlu, "2016 yılında 25 bin alan programa alınmış 12 bin 500 dekar alanda icraat gerçekleşmiştir. Bu uygulamalarda 500 litre ilaç ilçelerimiz tarafından kullanılmıştır. Malatya'da 2016 yılında 3 bin 300 dekarda 105 çiftçi ile kayısı entegre, 145 dekarda 15 çiftçi ile de kiraz entegre, 142 dekarda 11 çiftçi ile bağ entegre ve 568 dekarda 17 üretici ile elma entegre çalışmaları yürütülmüştür. Kayısı entegre çalışması il sorumluları koordinatörlüğünde 13 ilçe müdürlüğümüzün teknik elamanlarınca yürütülmesi gerekmektedir. Amacımız entegre bahçe yapmak değil entegre üreticisini bilinçlendirmektir. Ayrıca ilçenin iklim verilerini ve fenolojisini kayıt altına almaktır. Bu konuda gerekli hassasiyet önümüzdeki yıllarda gösterilmelidir" ifadelerini kullandı.
Doğanşehir'de Elma İç Kurdu ve Elma Karalekesi Tahmin ve Erken Uyarı, Arapgir'de ise Bağda Tahmin ve Erken Uyarı çalışmalarının yürütüldüğünü ifade eden Yıldırımoğlu, önümüzdeki yıllarda faydalanılmak üzere Yeşilyurt'ta kayısıya yönelik iki adet (Metos) Tahmin ve Erken Uyarı istasyonu kurulacağını aktardı. Yıldırımoğlu, "Yine çevre dostu biyoteknik mücadele olarak bağda Salkım Güvesine karşı İsonet-L 2016 yılında da uygulanmıştır. Bakanlığımızca 2012 yılından itibaren çiftçi eğitimlerinin tarla okulları olarak yapılması uygulanmaya başlanmıştır. Bu yıl da 12 ilçemizde yapılması planlanan Tarla Okulları Projesine Ağustos-Eylül aylarında başlanarak şu ana kadar 2 İlçede tarla okulu çalışmaları düzenlenmiştir. Bu konuda ilçe müdürlüğü personelleri gerekli hassasiyeti göstermiştir. Her konunun çalışması bittikten sonra hazırlanan icraat raporların geciktirilmeden İl Müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir. Ancak bu konuda zaman zaman aksamalar ve gecikmeler olmaktadır. İcraat raporlanın herhangi bir soruna mahal kalmadan zamanında gönderilmesi çalışmalarımızı daha da güzelleştirecektir" diye konuştu.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Entegre Mücadeleler, EKÜY, Tahmin ve Erken Uyarı sisteminin çalışması, Üretici Kayıt Defteri, Reçete Yazılımı ve Bitki Koruma Ürünlere Perakende Bayileri denetimi, Genel Zararlılar hakkında katılımcılara açıklamalarda bulundu.
İHA