Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Yayınevi Zonguldak ile ilgili yayınlarına bir yenisini daha ilave etti. Biyoloji Bölümü ve diğer bölümlerden öğretim elemanlarının katkıları ile Zonguldak biyolojik çeşitlilik ve kent ekosistemini inceleyen "Zonguldak Ekosistemi" kitabı BEÜ Yayınevi tarafından yayınlandı.
Kitap Editörü ve Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, insanların içinde yaşadığı kentin biyolojik değerlerinin farkında olması ile ekosistemin korunmasının ve bu konudaki bilincin gelişmesinin önemini vurgulayarak şunları söyledi:
"Bölgesel ve evrensel etkileşim faktörlerinin düzenlenmesiyle sağlanan korunmuş ve düzenli bir ekosistem kentlerin nüfus artışından kaynaklanan çevresel kirlenmelere, sağlıksız sanayileşmeye, çarpık kentleşmeye ve biyolojik değerlerimizin yok olmasına fırsat vermeyecektir. Kentsel ekosistemlerde en önemli unsur, biyolojik değerlerin ortaya konulması, korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kentin yaşam, sosyal aktivite, turizm, eğitim, yatırım ve sağlık açısından daha cazip hale getirilmesi için tanıtılmasıdır. Batı Karadeniz Bölgesinde Asya ve Avrupa'nın birçok biyocoğrafik özelliğini yansıtan Zonguldak, büyük ve küçük memeli hayvanlar, kuşlar, balıklar, sürüngenler, çift yaşamlılar, omurgasız canlılar, böcekler, sulak alanlarındaki bentik ve planktonik canlılar, tohumsuz bitkiler (alg, karayosunu, vb.), otsu ve odunsu bitkiler ve çok çeşitli orman ağacı türlerinin bir arada bulunduğu eşsiz bir kıyı ekosistemine sahiptir. Orman ağaç türlerinin tamamına yakınının doğal olması, Istranca meşesi (Quercus hartwvissiana)'nin dünyada eşine ender rastlanan boy ve çaptaki örneklerinin varlığı, nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerin de yer aldığı eşsiz yaban hayvanları topluluğuna sahip olması Zonguldak ili biyolojik çeşitliliğinin ve ekosisteminin önemli özelliklerini oluşturmaktadır. Zonguldak ilimizin farklı yönleri ile ekositemini ele alan ve bu kapsamda bir ilk olan bu çalışmanın hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen, basımı için bizleri teşvik eden, Zonguldak ile ilgili değerlerimizin ortaya çıkarılmasında her zaman öncü olan Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mahmut ÖZER'e teşekkürlerimi sunuyorum. Kitabın içeriğine yönelik araştırmalarda ve basıma hazırlanmasında emeği geçen Biyoloji bölümündeki tüm arkadaşlarıma ayrıca teşekkür ediyorum."
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, BEÜ Yayınevi olarak Zonguldak ile ilgili çok sayıda kitap çalışmasını teşvik ettiklerini ve desteklediklerini ve bu bağlamda şu ana kadar Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Belgelerle Zonguldak; Zonguldak İlinde Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler; Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı: Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri; Zonguldak Kozlu'da Kömür Madenciliği: İşletmecilik ve Çalışma Hayatı (1848-1921); Madencilik Sektörünün Zonguldak İlindeki Yeri ve Önemi: Ekonometrik ve İstatistiki Yöntemlerle Analiz; Zonguldak'ta Mesleki ve Teknik Eğitim (1924-1992); ve Zonguldak Ekosistemi kitaplarını yayınladıklarını belirtti. Ayrıca Özer konu ile ilgili: "2017 yılında Zonguldak ile ilgili yayınlarımız devam edecektir. Şubat ayında çok değerli bir çalışmayı, Zonguldak'tan Almanya'ya Göç Hikâyeleri'ni yayınlayacağız. Yine bu bağlamda şu anda çalışmaları devam eden Zonguldak Yöresel Yemekleri, Zonguldak: Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler ve Yaşayan İnsan Hazineleri; Fotoğraflarla Zonguldak; Devrek Bastonu ve Ustaları; ve Zonguldak Basın Tarihi kitaplarını 2017 yılı içerisinde yayınlamayı planlıyoruz. Böylece BEÜ Yayınevi Zonguldak ile ilgili önemli bir kitaplığa sahip olmuş olacak. Bu bağlamda "Zonguldak Ekosistemi" kitabının hazırlanmasında ve basımında emeği geçen başta kitap Editörleri Prof.Dr.Kemal Büyükgüzel, Doç.Dr. Ayşe Kaplan ve Y.Doç.Dr.Şenol Alan olmak üzere tüm öğretim elemanlarımızı kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca kitabın ön hazırlık aşaması olan arazi araştırmalarında tüm imkanlarını sunan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Sayın Ahmet Sırrı Beşel'e ve çalışma arkadaşlarına da desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
İHA