Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Biyoloji Bölümü, Zooloji Müzesi'nde ilginç bir uygulamaya imza attı. Müzenin duvarları öğrenciler tarafından hayvan resimleriyle süslenirken, sergilenen hayvanlar da tuvallere yansıdı.
"Zooloji Müzesi'nde Disiplinlerarası Buluşma" adıyla duvar boyama ve resim uygulamaları sergisi açıldı. Sergide, tuval üzerine akrilik-yağlıboya tekniği ile gözleme ve yoruma dayalı 18 resim yer alıyor. Proje yürütücüsü Öğr. Gör. Dilek Bilhan, maksatlarının sanat eğitimcisi öğretmen adaylarının kendi uygulama konularıyla aynı olan bir bilim dalını tanımaları olduğunu söyledi.
Uygulamalara, resim-iş eğitimi anabilim dalından 20 öğrenci katıldı. Zooloji Müzesi'nin duvar yüzeyinin desenleri müzedeki incelemeler sırasında öğrencilerin tercih ettikleri hayvanlardan oluşturuldu. Kompozisyon ve boyama tekniği müze bünyesinde bulunan hayvan çeşitliliği, ziyaretçi profili, duvar yüzeyinin genişliği ve yüksekliği dikkate alınarak gerçekleştirildi.
Fen-Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Zooloji Müzesi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Rahşan S. Kaya, hayvan resimlerinin gerçekçi yansıtılması konusunda bilgilendirmelerde bulunarak uygulama sürecinin bilimsel danışmanlığını üstlendi. Sergiden seçilen resimler, eğitim materyali olarak değerlendirilmesi amacıyla zooloji anabilim dalına hibe edildi.
Zooloji Müzesi'ndeki sergi, çarşamba günleri 13.30-15.30 saatleri arasında mayıs ayı sonuna kadar görülebilecek.
Uludağ Üniversitesi Zooloji Müzesi, ülkemizin hayvansal çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmış sergi ve koleksiyonların bulunduğu iki ana bölümden oluşuyor. Sergi alanında omurgasız ve omurgalı hayvanlara ait 2 bin 500 civarında örnek ile az sayıda iskelet ve fosil örnekleri sergileniyor. Omurgasızlar bölümünde daha çok böcekler, akrepler, yumuşakçalar ve derisidikenlilere ait örnekler bulunuyor. Omurgalılar bölümünde 28 balık, 23 kurbağa, 78 sürüngen, 83 kuş ve 33 memeli hayvan türü sergileniyor.
Müze ülkemiz kurbağa ve sürüngenlerinin yaklaşık yüzde 64'ü ile ülkemiz akrep türlerinin yüzde 54'ünü bünyesinde barındırmasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı durumunda.
İHA