Sgk’dan Engelli İşçi İstihdamına Teşvik
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, SGK'nın engelli işçi istihdamını desteklediğini ve engelli çalışanların işveren hisselerinin...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, SGK'nın engelli işçi istihdamını desteklediğini ve engelli çalışanların işveren hisselerinin tamamının Hazinece karşılandığını belirterek, işverenleri bu olanaktan yararlanmaya davet etti.
SGK İl Müdürü Yavuz Kurt yaptığı açıklamada, İş Kanunu gereğince, elli veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçinin meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırılmasının zorunlu olduğunu, işverenlerin ihtiyaç duyduğu bu işçileri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri aracılığıyla temin edebileceklerini belirtti. Kurt, "İlimizde 2016 Ekim ayı itibariyle, 463 işverenimiz, bin 674 sigortalımız için bu teşvikten yararlanmakta. Yine bu ayda, teşvik kapsamında Hazine tarafından karşılanan tutar 751 bin 292,87 TL. oldu. İşverenlerin anılan teşvikten yararlanabilmesi için engelli personelin çalışma gücü kaybının en az yüzde 40 ve üzerinde olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olması gerekiyor. Ancak, çalışma gücü kaybının SGK'ya ayrıca bir belge ile bildirilmesine gerek yok. Zira, elektronik altyapımız sayesinde Türkiye İş Kurumu veri tabanına bağlanarak bunu otomatik olarak sorgulayabiliyoruz. Kapsama giren sigortalılar, e-Bildirge programlarımızda mevcut "Engelli Teşvik Yönetimi" programı vasıtasıyla sisteme kaydediliyor. Ardından bu sigortalıların 14857 sayılı kanun numarası seçilerek düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmesi ve tahakkuk eden primlerin sigortalı hissesi ile varsa prime esas kazanç alt sınırını aşan kısma isabet eden işveren hissesi prim tutarının ödenmesi yeterli oluyor." dedi.
İl Müdürü Kurt, aynı il sınırları içinde elli ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerden, kontenjan dâhilinde veya kontenjan fazlası engelli sigortalı çalıştıran işverenler ile engelli çalıştırmakla yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin, çalıştırdıkları her bir engelli sigortalının prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işveren hissesinin tamamının, Hazinece karşılandığını, bu teşvik tutarının 2016 yılında her bir engelli işçi için 337,64.-TL. olduğunu söyledi. Kurt, "Kamudan hizmet alım işi alan firmalar, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışanlar, topluluk sigortasına tabi olanlar, yurt dışında çalışan sigortalılar, aday çırak, çırak ve öğrenciler teşvik kapsamında değiller." diye konuştu.
Yavuz Kurt, serbest muhasebeci ve mali müşavirler ile firmaların insan kaynakları bölümlerini de, Hazinece karşılanan teşvikli tutarların gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamayacağı hususunda uyardı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.