Sigara Bırakma Hakkında Güncel Bilgi
Sigara Bırakma Hakkına güncel bilgi. Her gün yüz binlerce kişi sigaranın zararları nedeniyle sağlığını, hatta hayatını kaybediyor.
Sigara Bırakma Hakkına güncel bilgi. Her gün yüz binlerce kişi sigaranın zararları nedeniyle sağlığını, hatta hayatını kaybediyor. Bu zararlı illetten kurtulmanın aslında sanıldığı kadar zor olmadığını söyleyen Psk. Savaş Mahmutoğlu, sigarayı bırakmak için önemli ipuçları veriyor.
Dünya Sağlık Örgütü hayatında 100 adet sigara içmiş kişiyi sigaradan etkilenmiş kişi olarak kabul ediliyor ve her yıl yaklaşık 7 milyon insan sigaradan kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Kararlı hareket ederseniz sigaradan kurtulmanın çok da zor olmadığını söyleyen Mahmutoğlu, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ile birlikte bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere önerilerde bulundu.
Plan yapın
Mahmutoğlu, ilk adımın sigarayı ne zaman bırakacağınıza karar vermek olduğunu söyleyerek, “Tavsiyem çok ileri bir tarih olmasın! Ne kadar yakın o kadar iyi. Sigarayı bıraktığınız ilk günü aktivitelerle doldurmak faydalı olacaktır. Örneğin; egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, sakız çiğnemek, ellerinde bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek, bol su içmek, derin nefes alıp vererek gevşemek, sinemaya gitmek, sigara içmeyen arkadaş ve aile fertleriyle zaman geçirmek.” dedi.
Tetikleyicilerden uzak durun
Tetikleyici denilen şey sigara içme ihtimalinizi arttıran size sigarayı hatırlatan kişi, durum veya nesnedir. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde bunlardan uzak durmanız faydalı olacağını anlatan Mahmutoğlu, “Örneğin; hala atmadıysanız sigaralarınızı, çakmaklarınızı ve küllükleri atın. Kafeinli içecekler yerine su içmeye özen gösterin. Sigara içmeyen arkadaşlarınızla vakit geçirin, sigara içilmeyen mekanlarda bulunun. Sağlıklı beslenme ve dinlenmek önemli stres sigara içme isteğini arttırıyor. Rutinlerinizi değiştirin özellikle yemek yeme sonrası sigara içme alışkanlığı olan kişiler bu rutine dikkat etmeli, yemek sonrası hemen kendilerini başka bir şeyle meşgul etmeli” diyor. (BSHA-BİLİM VE SAĞLIK HABER AJANSI)
Bu cevapların yazılı olduğu bir kartı cebinizde taşımanızı öneriyoruz
- Sigara içmenin nesini sevmiyorum?
- Sigara içtiğimde neyi kaçırıyorum?
- Sigara içmek sağlığımı nasıl etkiliyor?
- Sigara içmeye devam edersem bana ve aileme ne olacak?
- Bırakınca hayatım hangi açıdan daha iyi olacak?
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.