Simurg Tercih Çadırları Öğrencileri Bekliyor
Eyüp Belediyesi Simurg Bilgi Evleri, 2017-2018 TEOG sınavı ve LYS tercihleri için Eyüp Sultan Meydanı'nda rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyor.
Eyüp Belediyesi Simurg Bilgi Evleri, 2017-2018 TEOG sınavı ve LYS tercihleri için Eyüp Sultan Meydanı'nda rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyor.
Eyüp Belediyesi Simurg Bilgi Evleri, rehber eğitmenlerden oluşan bir kadroyla Eyüp Sultan Meydanı'nda öğrencilere tercih konusunda yardımcı oluyor. Yoğun ve stresli bir eğitim dönemini atlatan temel eğitim mezunları, orta eğitime girebilmek için TEOG çadırlarında, orta eğitimden mezun olan öğrenciler ise üniversiteye girebilmek için LYS çadırlarında Simurg Bilgi Evleri ve Gençlik Merkezleri öğretmenlerinden rehberlik hizmeti alıyor. Tercih çadırlarının geçmişe göre daha iyi ve daha yoğun hizmet verdiğini söyleyen rehber öğretmenler, özellikle de Eyüplüler'in yoğun bir şekilde TEOG ve LYS çadırlarına uğrayarak bilgi aldıklarını belirtti.
Akşemsettin Bilgi Evi rehber öğretmenlerinden Kübra Sönmez, TEOG veya LYS sınavına giren öğrencilerin tercihlerini yapmada özel bir danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek, amaçlarının öğrencilerin puan ve yüzdelik dilimine denk düşen liseleri veya üniversiteleri hatasız şekilde seçmesinde yardımcı olduklarını kaydetti.
Okul puanlarına ve yüzdelik dilimine en yakın liselerin veya üniversitelerin seçilmesi gerektiğini ifade eden Kübra Sönmez, "Okullar hakkında bilgi edinmek için çok soru soruluyor. Öğrenciler kaliteli ve kendi anlayışlarına uygun eğitim veren okulları tercih etmek istiyorlar. Velisi yanında olmadan gelen öğrencilerin sayısı minimum düzeyde" dedi.
Özellikle teknik ve meslek liselerdeki eğitimin içeriği hakkında iyi bilgi sahibi olunmadığını, ezbere seçildiğini söyleyen Sönmez şöyle konuştu:
"Türkiye'de genel olarak lise 1'den sonra eğitim müfredatında değişme oluyor. Bu döneme kadar bütün müfredatlar aynı. Örneğin meslek lisesine başlayan bir öğrenci, gider gitmez hemen bilgisayar eğitimi alacağını ve bilgisayar programlarıyla ödevler yapacağını zannediyor. Bütün bir sene yanlış bildiği ya da hayalini kurduğu müfredat yüzünden başarısız bir eğitim dönemi geçiriyor. Biz de onlara yüzdelik dilim sıralamaların tercihlerde ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. Öğrenciler mutlaka okulları aramalı. En son üniversite sınavında tercih edilecek liselerin ağırlıklı olarak hangi fakültelere öğrenci kazandırdığı önemli bir göstergedir. Yüzde 30'luk dilimle Eyüp Anadolu Lisesi'ne tercih yaptırtmak isteyen öğretmenler var hala. Hatalı yönlendirme yüzünden yanlış tercihler yapan ve eğitim dönemi sonunda okuduğu liseden nefret eden çok öğrenci var."
"Tercihlerin ana eksenini yüzdelik dilim sistemi oluşturuyor"
Tercihlerini yaparken daha bilinçli ve seçici olmak adına TEOG çadırına gelip eğitmenlerden rehberlik hizmeti aldığını belirten İlayda Çarıkçı, rehberlerle konuşup bilgilendikten sonra fikirlerinin değiştiğini söyleyerek, "Ben çoğunlukla Anadolu Lisesi olarak sıralama yapacaktım. Eyüp Anadolu Lisesi, Mevlana Anadolu Lisesi ve İstanbul Anadolu Lisesi'ni düşünüyordum. Puan ve yüzdelik dilim değerlendirmelerinden sonra anladım ki meslek liselerini tercih etmem gerekiyor. Çünkü yüzdelik dilime göre bu saydığım okullara yerleşmem çok düşük bir ihtimalmiş. Sırasıyla Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve kaliteli eğitim veren teknik meslek liselerini yazacağım. Genellikle Türkçe-Matematik üzerinden gitmek istiyorum" dedi.
Ayşe Reyhan Ablay ise, bu sürecin çok stresli geçtiğini hatırlatarak, "Çok geriliyoruz. Rehberlik desteği aldığımızda ise daha geniş açıdan bakabiliyoruz. Bazen hakkında yanlış bilgi sahibi olduğumuz okulları, evle okul arasındaki ulaşım durumunu, pansiyon ve yurtlar hakkında detaylı bilgiler ediniyoruz. Ben Mevlana Anadolu Lisesini çok istemiştim ama tutturamamışım. İstediğim okula puanım yetiyor ama yüzdelik dilimim yetmiyor. Bu sadece benim yaşadığım bir sorun değil. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız umarım bu konuda bize yardımcı olurlar" ifadelerini kaydetti.
Selenay Çoksever ise, geçen senenin LYS üniversite giriş puanlarının bu seneye göre daha düşük olduğunu söyleyerek, "Bu sene gerçekten işimiz çok zor. Öğrenciler olarak çok stresli ve yoğun bir dönemden geçiyoruz. Geçen sene yaptığım hesaplara göre bu sene o okullara giremiyorum. Evde bir kaç tercih yapmıştım fakat Eyüp Belediyesinin LYS tercih çadırına geldiğimde ise yaptığım tercihlerin ne kadar yanlış olduğunu gördüm. Burada tekrar tercihlerimi düzelterek en yüksek ihtimal ile bir üniversiteye yerleşmeyi hesapladık. Sanırım bu sene düzgün bir üniversiteye yerleşebileceğim. Ama beni en çok üzen lise arkadaşlarımdan ayrı kalmak olacak" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.