Sınai Mülkiyet Kanunu Türkiye’nin Önünü Açacak

Sınai Mülkiyet Kanunu Türkiye’nin Önünü Açacak

AK Parti Bursa Milletvekili ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı Hüseyin Şahin, yürürlüğe giren Sınaî Mülkiyet Kanunu'nun Türkiye'nin önünü açacak...

AK Parti Bursa Milletvekili ve Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı Hüseyin Şahin, yürürlüğe giren Sınaî Mülkiyet Kanunu'nun Türkiye'nin önünü açacak önemli bir düzenleme olduğunu söyledi.

Hüseyin Şahin, kanunun ekonomik ve sosyal gelişimine sağlayacağı faydalara dikkat çekti. AB ile üyelik müzakereleri çerçevesinde yer alan en önemli konulardan birinin de Sınaî Mülkiyet Kanunu olduğunu kaydeden Şahin, daha önce kanun hükmünde kararnameler ile yürütülen sınaî mülkiyet haklarının korunmasıyla ilgili mevzuatın hukuki zemine oturtulmasıyla bu konuda önemli bir adımın atıldığını söyledi.

Bilim ve teknolojideki yeniliklerin korunması açısından sınai mülkiyet haklarının küresel rekabetin önemli bir parçası haline geldiğini kaydeden Milletvekili Hüseyin Şahin, Türkiye'nin de sınayi mülkiyet sistemini gözden geçirmek zorunda olmasının gereğini yerine getirdiğini ifade etti. Şahin, kanunun marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ve geleneksel ürün adlarına ilişkin hakları koruyacağını dile getirdi.

Hüseyin Şahin, kanunun Türk Patent Enstitüsü'nün kurumsal yapısının geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirterek, getirilen yenilikler konusunda bilgiler aktardı. Kanunla, Türk Patent Enstitüsü'nün adının Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirildiğini bildiren Şahin, "Yeni kanun, tescilli markaların piyasada daha etkili kullanımını sağlarken, kullanılmayan mal ve hizmetler için marka başvurusunun önüne geçecek. Tescil başvurusu yapılan markanın önceki tarihte yapılan markalarla benzerliği halinde itiraz edilirse başvuru reddedilebilecek. Marka koruma süresi 10 yıl olacak. 5 yıl içinde haklı sebep olmadan kullanılmayan markalar iptal edilebilecek" dedi.

Hüseyin Şahin, kanunun, sinai mülkiyet haklarının ihlaline hapis ve para cezaları getirdiğine de dikkat çekti. Başkasına ait marka hakkına tecavüz edenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabileceğini belirten Hüseyin Şahin, marka koruması olduğunu belirten işareti mal ve ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişinin de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabileceğini sözlerine ekledi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.