Sinsi Sessiz Tehlike Paratiroid Bezi Adenomu

Sinsi Sessiz Tehlike Paratiroid Bezi Adenomu

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım Paratiroid Bezi Adenomunun insan üzerindeki etkisinin üzerinde durarak konu ile ilgili bilgilerini aktardı.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım Paratiroid Bezi Adenomunun insan üzerindeki etkisinin üzerinde durarak konu ile ilgili bilgilerini aktardı.

Dr. Yıldırım, Paratiroid bezinin, Tiroit bezinin arkasında yer alan sağda ve solda ikişer olmak üzere toplam dört tane bez olduğunu ,büyüklüklerinin 3-4 milimetre yani mercimek kadar bir bez olduğunu söyledi. Vücudumuzun kan kalsiyum dengesinin sağlanması için gerekli olan Parathormon salgısını oluşturan bu salgı kasların, kemiklerin, böbreklerin, kalbin sinirlerin işlev görmesini sağladığı gibi bu bezlerden birinde veya birkaçında problem oluşursa kemikler başta olmak üzere birçok organımız zarar görmeye başlayacağını belirtti.

“Bu hastalıkta genellikle geç tanı konur. Çünkü belirtiler nonspesifiktir”

Dr. Yıldırım, şunları söyledi, “Hastalardaki belirtiler genellikle birçok hastalıkla beraber görülen belirtilerdir. Örneğin sebebi belli olmayan yüksek tansiyon ,böbrek taşı böbreklerde kum sorunu ,inatçı mide sorunu,geçmeyen mide ağrıları ve yanmaları ,kaslarda güçsüzlük,bilinç bulanıklıkları,idrar kaçırma ve sık idrara çıkma,halsizlik,kas krampları,romatizmaya benzeyen eklem ağrılar gibi birçok belirti gösterebilir” dedi. Dr. Yıldırım,
en sık görülen belirtilerin hipertansiyon kemik kırıkları, böbrek taşı, , kas ağrıları ve psikiyatrik belirtiler ,açıklanamayan kemik ağrısı, kemik erimesi, kemik kırılması, kas ağrısı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları iştahsızlık, kabızlık, bulantı, halsizlik, bıkkınlık olduğunu belirtti.

“İlaç ile Tedavi Edilemez”

“Kanda kalsiyum düzeyindeki artışlar idrardan kalsiyum atılması yani idrar da kalsiyum saptanması ve kemik kırığı, kronik ağrılar, kronik yorgunluk ve halsizlik bu hastalığı akla getirmeli. Bu yönde tetkik ve tahlil yapılmalı. Hastalığın tanısını boyun ultrason incelemesi sintiğrafik inceleme ve tomografi incelemesi ile tanı koyabiliyoruz” dedi. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti ; “İlaç ile tedavi edilemeyen bu hastalık ancak ameliyat ile düzeltilebilir. Ortalama 45 dakika süren bir ameliyat ile fazla hormon salgılayan hastalıklı doku alınarak hastada belirgin bir iyileşme düzelme sağlanır. İşlem genel anestezi altında boyun orta hattan küçük bir kesi ile yapılır. İşlem esnasında ses tellerinin zarar görmemesi için sinir monitörü kullanıyoruz. Aynı zamanda doğru dokuyu almak için öncesinde ve sonrasında ameliyat esnasında kan PTH ölçümü yaptırıyoruz. Çıkarılan dokuyu mutlaka patolojik inceleme ile konfirme ediyoruz,.Genellikle ertesi gün taburcu ediyoruz. Bu işlem ile hastaların kas ağrılarında ve hipertansiyonlarında ani belirgin bir düzelme sağlanıyor” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.