Sivas Bedirli Köyü
Bedirli (bucak merkezi), Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Köyün tarihi eskilere dayanmakla birlikte Oğuzların, Bozok kolunun, Alkırevli boyunun, Elbeyli Türkmen Aşiretine mensupturlar .
12. asırda halep üzerinden bu günkü topraklara gelip yerleşmişlerdir. Ayrıca aynı aşirete bağlı 42 köy vardır etrafında ve Türkiye'nin değişik yerlerinde ve Suriye'de bu aşirete bağlı yerleşim yerleri vardır.Bedirli ismini köyde şehit düşmüş olan Bedir baba isminde bir muhterem komutandan almıştır.
Üç kardeş oldukları söylenen bu şehitlerden Haydar Baba, Haydarlı; Damıl Baba, Damılı köylerinde şehit düşmüşlerdir. Bedirli nahiyesi, Sivas'ın en eski nahiyesi olup, yaklaşık 22 köy bağlı durumda iken ilgisizlik yüzünden şu an ancak bir mezra kadar kalmıştır Kilis Elbeyli İlçesi ile akrabadırlar.
BURDUR YEŞİLOVA BEDİRLİ ile alakası nedir 05355144988 bilen varsa arasın ben YUSUFELBEYLİ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Bayramlarda herkes kendi büyüğünün evinde toplanır, topluca yemekler yenir.
Karaaş denilen yemek türü çok sevilir. Dal turşusu, bulamaşı, herle, oma, erişte, maharlama, mıhlama, hıngel, gaygana diğer ünlü yemeklerdendir.Sivas merkezine 50 km uzaklıktadır. Coğrafi olarak Şarkışla ve Yıldızeli'nin köylerine sınırdadır. Doğudan, derenin boğazı; batıdan, Ömerderesi suları, Üskülüç çayına dökülür. Üskülüç çayı da 10 km sonra Kızılırmağa dökülür.
Kurtlu Tepe, Kızıl Dikme, Beşik Tepe gibi tepelerin arasında, Üskülüç çayı kıyısında kurulu bir beldedir.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kışın çok soğuk, yazın ise ılımandır.Köylüler genel olarak devlet dairelerinde memur ve işçi olarak çalışılmaktadır. Ayrıca tarım ve hayvancılık da yapılmaktadır. Buğday, arpa, yulafın yanında; herkes kendine yetecek kadar pancar, patates, soğan, fasülye, biber gibi sebzeleri bostanlarında yetiştirir.
Bostanları, evlere akan suyla suladıkları için sular yetmez ve kesinti olur. Meyve olarak ise birkaç evin bahçesinde elma, armut ağacı vardır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak köylüler ağaç suladıklarından yetmemektedir.
Köyde halk dili ile acı su denen su vardır. Bununla ancak kavak sulanır. Özel idare tarafından tatlı su getirilmiş ancak köyün çeşmelerine, tren istasyonu ve karakola zor yetmekte olup evlerde şebeke yoktur. Kanalizasyon şebekesi yoktur.
PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde tarım kredi kooperatifi ve karakol vardır. Kayseri-Samsun karayolu ve Samsun-Kars-Ankara tren yolu, içinden geçmektedir. Köy ve çevresinde GSM çekmemektedir. Internet de 2009 yılının Mayıs ayında gelmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.