Sivas’ta Patates Hasadı Başladı

Sivas’ta Patates Hasadı Başladı

Türkiye'de patates üretiminde önemli bir yere sahip olan Sivas'ta patates hasadı başladı.

Türkiye'de patates üretiminde önemli bir yere sahip olan Sivas'ta patates hasadı başladı.

Tohumluk patates üretiminde Konya'dan sonra 2'inci, yemeklik patates üretiminde ise 7'inci sırada bulunan Sivas'ta patates hasadı başladı. Hasadın başlaması nedeniyle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından patates hasat töreni düzenlendi. Törene İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, "İlimizde patates yemeklik ve tohumluk olarak üretilmektedir. İlimiz özellikle tohumluk patates üretiminde hem kalite bakımından hem de üretim miktarı bakımından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Patates üretiminde problem yok. Önemli olan talep doğrultusunda istenilen çeşit ve miktarda üretim yapmaktır. Patates ülkemizde piyasa dalgalanmalarından en fazla etkilenen ürünlerden biridir. Dolayısıyla fiyatlardaki artışlar bir sonraki yıl için patates ekim alanlarının artmasına fiyatlardaki düşme ise sonraki yılda ekim alanlarının daralmasına neden olabilmektedir. Patates bir çapa bitkisidir. Kendisinden sonra ekilecek bitkiye temiz ve havalanmış toprak bırakmaktadır. Aynı tarlaya üst üste patates ekmeyi kesinlikle önermiyoruz. Çünkü topraktan geçen hastalıkların yoğunluğu artacağından yumru veriminde de önemli azalmalar olacaktır. Patates mutlaka tahıl, baklagiller, yem bitkileri ile münavebeye girmelidir. İlimizde gittikçe artan sulu tarım alanlarında mutlaka ekim nöbeti uygulanmalı ve bu aynı zamanda hem iklim şartları hem de piyasa fiyatlarındaki dalgalanmalardan oluşan riskin azalmasını sağlayacaktır" dedi.

Tohumlukta 45 bin, yemeklikte 79 bin 280 verim bekleniyor

Sivas'ın patates üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yıldız, "2016 verilerine göre 15 bin 384 dekar alanda ekim yapılmış 45 bin ton verim beklenmektedir. Yemeklik patates üretimimiz ise 79 bin 280 dekar alanda ekim yapılmış verim olarak 275 bin 739 ton ürün beklenmektedir. Ülkemiz 4 milyon 397 bin 711 ton ile dünya patates üretiminde 15'inci sırada dünya patates verimi bin 613 kilo iken TÜİK rakamlarına göre 3 bin 78 kilo dekar alandır. İlimiz tohumluk patates üretiminde yıllara göre değişmekle birlikte Konya'dan sonra 2'inci sırada, yemeklik üretiminde ise 7'inci sıradadır. İlimizin patates üretiminde istenilen yere ulaşabilmesi için üretilen patateslerin Sivas'ta depolanması gerekir. Bu nedenle yatırımcıları yüzde 50 destek kapsamında olan soğuk hava deposu yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise, "Sivas'ımız son yıllarda patates ile ilgili çalışma içerisine girdi. Patates üretiminde en baştaki illerimizden bir tanesi. İnşallah Sivas'ımızın ekonomisine, çiftçimize çok değer katar. Biz büyükşehirlerdeki hallerdeki kışlık patatesi Sivas'tan vermek istiyoruz. Ama bunun alt yapısı lazım. Buradan çıkan tohumluklar tamamen Hatay'a gönderiliyor. Bahar ayı geldiği zaman patates tohumluğunda Sivas'ta büyük bir sıkıntı yaşanıyor ve karaborsa da bulunmaya çalışılıyor. Depolarımızın olmamasından dolayı da tohumluğun burada saklanmasında sıkıntı oluyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların patateslerin hasadı yapıldı. Toplanan patatesler işçiler tarafından toplanarak çuvallara dolduruldu.

Sivas’ta Patates Hasadı Başladı

Sivas’ta Patates Hasadı Başladı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.