Sonbaharda Yüz Felcine Dikkat
Soğuk havaların gelmesiyle birlikte yüz felci vakalarında artış olduğuna dikkat çeken Doç.
Soğuk havaların gelmesiyle birlikte yüz felci vakalarında artış olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ertuğrul Uzar, yüz felci hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Medical Park Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Ertuğrul Uzar yüz felci hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Konuşurken veya gülerken ağızda bir tarafa kayma, göz kapağını kapatmada zorluk, boyun ağrısı, kulak arkasında ağrı, gözyaşı ve tükürük salgısının azalması ve tat duyusunun bozulması gibi bulgular yüz siniri felcinin belirtileri olduğunu söyleyen Uzar, "Özellikle soğuk havalarda rüzgarlı havalarda ve mevsim değişimlerinde yüz felcine dikkat edilmesi gerekir. Soğuk havalarda tat almada bozukluk, kulak arkasında ağrı ve boyun ağrısı ile yüz felcinin ilk belirtileri olabilir. Bu nedenle bazen erken dönemde teşhis gecikebilir. Erken dönemde ağızda eğilme ve göz kapatmada azalma fark edilmeyebilir. Birkaç gün içinde yüz felci tamamen belirgin hale gelir. Yüz sinirinin çalışmamasının en bariz bulgusunun sinir etkilenmesinin derecesine göre yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması veya kaybolmasıdır. Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması ve tat duyusunun bozulması yüz siniri felcinin diğer belirtileridir" şeklinde konuştu.
Yüz felcinin, yüzün kaslarını uyaran sinirde (fasiyal sinir) herhangi bir nedenle etkilenmeyle ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Ertuğrul Uyar, gelen hastalar için ayrıntılı muayene yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle kış aylarında yüz sinirinin soğuğun etkisiyle ve bağışıklık sisteminde direncin bozulmasıyla kulak arkasında kemik bir kanalın içerisinden geçerken yüz sinirinin iltihaplanması sonrası yüz felci meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Ertuğrul Uyar, "Bu durumda ağızda ve yüzün değişik yerlerinde kaymalar meydana gelmekte, gözleri kapatamama gibi belirtiler göstermektedir. Bu durum yüzün şeklini ve konuşmayı bozmakta, gözün kapanmaması ise enfeksiyon kapmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.
Uyar sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Yüz felci ile başvuran hastalara ayrıntılı nörolojik ve kulak muayenesi yapılması gerekir. Beyinde tümör ve iltihabı durumlar açısından beyin filmleri çekilmesi gerekir. Soğuk rüzgarlı havalarda ve mevsim geçişlerinde dışarı çıkarken mutlaka yüzü ve başı soğuktan koruyacak şekilde bere, şal ve atkı kullanılmalıdır. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, yüz su ile temas ettiği zaman ise kurutulduktan sonra bulunan ortamdan çıkılmamalıdır. Genellikle kişinin stresli zamanlarında ve bağışıklık sisteminin azaldığı dönmelerde bu hastalık görülür. Sağlıklı beslenme ve stresi azaltarak yüz felci riskini azaltabiliriz. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sebeple yüz felci bulguları olan hastalar hemen bir nöroloji uzmanına başvurmalıdırlar. Erken dönmede hastalara bazı ilaçlar verilmektedir. Hastaların yüzde 90'ı şifa bulmaktadır. Geç dönemde bu ilaçların faydası belirgin değildir. Yüz felcinin hızlı iyileşmesini sağlamak için ise, yüz egzersizleri de çok önemlidir."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.