Sorunlu Burun Tüm Vücut Sağlığını Olumsuz Etkiliyor!

Sorunlu Burun Tüm Vücut Sağlığını Olumsuz Etkiliyor!

Sorunlu burun hem psikolojiyi hem de tüm vücudu olumsuz yönde etkiliyor. Hisar Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.

Sorunlu burun hem psikolojiyi hem de tüm vücudu olumsuz yönde etkiliyor. Hisar Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.

“Gözler gerçekte olmayan şeyleri varmış gibi göstererek (illüzyon ) bizleri yanıltabilir, Kulaklar da gerçekte olmayan sesleri varmış gibi (tinnitus)  duyabilir” diyen Dr. Yıldırım, “Ancak burun öyle değildir. Hasta burnu dışardan bakınca doktorda anlar, hasta da anlar,  nefes almayan, koku almayan ve güzel görünmeyen burun hasta burundur. Görsel olarak çok büyük, çok yamuk, eğrilmiş-yamulmuş, uç kısmı düşmüş, kötü şekilli burun kişilerde sosyal çekiniklik oluşturarak özgüven kaybına, İletişim azalmasına ve toplumsal kabullenmemeye neden olarak kişiyi olumsuz etkiler. Yüzümüzün tam ortası burun, görsel olarak yüz ile ilk temasta burun dikkat çeker, burnun yapısal problemleri istemsiz olarak göz kontağından kaçınmaya neden olur.  Burun Estetiği ile yüzde belirgin bir değişim olur, kişinin özgüveni artar, iletişimi gelişir, başkaları tarafından beğenilme ve kabul edilme duygusu gerçekleşir” dedi.

Diş Çürüklüğü ve Ağızda Kötü Tat Hissi

Burun Estetiği sonrası sosyal hayata katılımın arttığını, görsel ve ruhsal olarak kendini yenilenmiş hissedenlerin iş yaşamlarına daha fazla yüklenerek başarılı olduklarını anlatan Dr. Yıldırım, “Görsel ve yapısal olarak problemli olan tıkalı burunlar ise geceleri uykuda nefes almayı engelleyerek uykunun bozulmasına, uykuda nefes kesilmesine neden olur, nefes kesilmesi vücudun oksijen ihtiyacı karşılayamaz ve beyin – kalp gibi oksijene çok daha bağımlı organlarımız zarar görür.Vücuttaki hormonların salınımı bozulur, gün içerisinde uykuya eğilim artar, konsantrasyon güçlüğü görülür, unutkanlık, çabuk sinirlenme ile karşılaşılır. Nefes almayan tıkalı Burun bunların dışında  ağızdan nefes almaya neden olarak,  dişlerin çürümesine, ağız kuruluğuna, ağızda kötü tat hissine neden olarak sağlığımızı olumsuz etkiler . Travmaya ve düşmeye bağlı veya alerjik ve yapısal nedenlerle nefes alamayan burun sık boğaz ve sinüzit enfeksiyonuna neden olur. Sinüzit enfeksiyonu geniz akıntısına, gözlerin şişmesine, koku alma bozukluğuna neden olarak kişileri rahatsız eder” diye konuştu.

Savunma Mekanizmaının Biri Eksik Olur

Yıldırım, şöyle devam etti, “Koku almayan burun hayatımızda çok önemli yer tutan kokunun kısmı ya da tam kaybı sağlıksız burnun en önemli işaretlerinden biridir. Koku tat ile beraber birleştiğinde lezzeti verir.  Koku alamayan kişilerin veya koku duyusu azalmış kişilerin lezzet algısı da değişkenlik gösterir. Kötü koku dış ortamdaki zararlı maddelerin tanınmasına olanak sağlayarak vücudunuzu bu zararlı nedenlerden korumanıza yardımcı olur. Eksik olması savunma mekanizmalarından birinin eksik olmasına neden olur” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.