Stajyer Çalıştıran İşletmelere Devlet Desteği
Adıyaman'ın Kahta ilçesi Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Işık, Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Adıyaman'ın Kahta ilçesi Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Işık, Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Işık, kalkınmanın, büyümenin ve gelişmenin en önemli ve temel araçlarından bir tanesinin eğitim olduğunu belirterek, bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek insan gücünün yetiştirilmesi gerektiğini savundu. Müdür Işık, "Kalkınmanın, büyümenin ve gelişmenin en önemli ve temel araçlarından bir tanesi eğitimdir. Sanayileşen ülkemizde her yıl sayıları milyon ile ifade edilen gençlerimiz eğitim ordusuna katılıyor. Bu durum her geçen gün daha fazla imkan ve kaynakları eğitime ayırmamız gerekti gerçeğini ortaya koyuyor. Sanayileşmede en önemli unsurlardan biri de bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek insan gücünün yetiştirilmesidir. Bu sebeple, sanayinin gelişmesinde bir alt yapı yatırımı olan mesleki ve teknik eğitime gerekli önemin verilmesi ve bu sistemin etkinliğinin artırılması zorunlu bulunmaktadır. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de Mesleki Eğitim, genel orta öğretimden öncelikli olmak zorundadır. Kanun kapsamındaki mesleklerde mesleki eğitim belgesi olmayanların çalıştırılması suçtur. İşverenler işe alacakları kişilerden mesleki eğitim belgelerini istemek zorundadır. Çıraklık eğitimi, mesleki eğitimin en önemli türlerinden biridir. Çıraklık eğitimi, daha verimli, ekonomik ve istihdam konusunda daha başarılı bir eğitim sistemidir. Bu eğitim sistemiyle gençlerimiz meslek sahibi olmaktadırlar" dedi.
Çıraklık eğitiminde 280 TL destek
Işık, çıraklık eğitimli ilgili kanun değişikliği ile çırağa ödenen paranın 280 TL'sini devlet tarafından işverene ödeneceğini ifade etti. Işık, "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun bazı maddeleri 6764 sayılı kanun ile değişikliğe uğramıştır. Bu değişikliklerden en önemlisi Çıraklık Eğitiminin Zorunlu Eğitim kapsamına alınmasıdır.
İşyerlerinde çırak çalıştıran işverenler kanuna göre çırağa en az asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere maaş vermek zorundadır. Yeni kanun değişikliğiyle çırağa ödenen 480 TL maaşın 280 TL'si devlet tarafından işverene ödenecektir. Çıraklık eğitimine kanun kapsamında bir iş yerinde çalışması halinde, her yaştan çırak öğrenci kaydı yapılabilmektedir. Çırak öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı SGK primleri mesleki eğitim merkezi tarafından ödenmektedir.
Ortaokul ve imam hatip ortaokulunu bitiren herkes Mesleki Eğitim Merkezine çırak olarak kayıt olabilecektir. Yani ortaokulu bitirenler çıraklık eğitimine devam ettikleri takdirde zorunlu eğitim yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılacaktır. Çıraklık eğitimine 4 yıl devam ederek başarılı olanlara ustalık belgesi verilecektir. 2017-2018 eğitim öğretim yılı için çırak öğrenci kayıtları süre sınırlaması olmaksızın 2017 Eylül ayına kadar devam edecektir" diye konuştu.
Müdür Işık, yapılan bu yeni değişikliklerin ülkemiz iş hayatına yeni bir dinamizm getireceğine ifade ederek, uygulamanın işverenlere ve çıraklara hayırlı olmasını sözlerine ekledi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.