Startürk Kuluçka Merkezi Tanıtıldı
Üniversitelerin girişimiyle kurulan StarTÜRK Kuluçka Merkezi düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Üniversitelerin girişimiyle kurulan StarTÜRK Kuluçka Merkezi düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Merkez hakkında bilgi veren Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, "Artık üniversitelerin rutin kalıplarını yırtıp, sahaya inme zorunluluğu var" dedi.
KOSGEB desteği ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi'nin girişimleriyle kurulan StarTÜRK Kuluçka Merkezi tanıtıldı. Silikon Vadisi'nde sağladığı ofis, danışmanlık ve yatırımcı temaslarıyla Türkiye'deki teknoloji girişimlere dünyaya açılma fırsatı sunan StarTÜRK Kuluçka Merkezi Yıldız Teknik Üniversitesi Hisarüstü Tesislerinde düzenlenen toplantıda anlatıldı.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, toplantıda yaptığı sunumda merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
"Artık üniversitelerin rutin kalıplarını yırtıp, sahaya inme zorunluluğu var"
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, devletin desteğinin bu konuda önemli olduğuna dikkat çekerek, "Artık Türkiye'nin uluslararası arenada da söz sahibi olması için bu oluşumlar bu kuruluşlar devlet tarafından destekleniyor. Tabi bu destek önemli. Fakat bu destekle beraber üniversitelere çok iş düşüyor. Artık üniversitelerin rutin kalıplarını yırtıp, sahaya inme zorunluluğu var. Artık Türkiye Cumhuriyeti bir milli duruş sergiliyor aslında her alanda. Teknoparklarımız ulusal olarak bir yere geldi ama yeterli mi, değil. Bugün çıktılarımızın teknopark olarak daha fazla arttırılması lazım. Devlet, teknoparklara bayağı destek veriyor. Vergi indirimi destek var, kira desteği var fakat bu desteğe karşı henüz çıktılar istediğimiz düzeyde değil. Dolayısıyla bunu oturup üniversiteler olarak masaya yatırmamız lazım. En azından sanayi 3.25 işbirliğinin bu teknopark arayüzü vasıtasıyla daha etkin hale getirmemiz lazım" diye konuştu.
"Üniversiteler Türkiyenin ekonomik ve sosyal problemleri ile ilgili inovatif çözümler geliştirmeli"
Rektör Prof. Dr. Şahin, "Benim yaptığım araştırmaya göre çıktılar istediğimiz düzeyde değil. Dolayısıyla biz bazı kriterler geliştirip teknoparktaki firmaların devletin desteklediği firmaların çıktılarını masaya yatırmamız lazım. Biz yıldız olarak bir karne oluşturduk. Karnesi başarılı olan firmaları destekliyoruz. Kira indirimi ve başka şekillerde destekliyoruz. Başarılı firmalarımızı bu uluslararası kuruluşlar merkezinde davet ediyoruz ve onlara da bu konuda teşvik ve desteklerimiz sürecek. Yani başarılı olan firmalarımızı inovatif ürünlerini ve inovatif kabiliyetlerini uluslararası arenada sergileyebilecekleri bir ortamı hazırlıyoruz. 5 büyük üniversitenin rektörleri olarak bunda mutabıkız ve bu üniversiteler sahaya inmiştir. Çıktılarımızı, artılarımızı ve eksilerimizi paylaşmak durumundayız. Türkiye'deki tüm üniversitelerin sahaya inip Türkiyenin ekonomik ve sosyal problemleri ile ilgili inovatif çözümler geliştirme zorunluluğu vardır" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise yaptığı açıklamada, "Sürekli konuştuğumuz gündem ülkenin eksiklerinden biri de bilgi ekonomisine geçiş. Burada üniversitelerin rolleri önemli. Kamu sektörü olabilir özel sektör olabilir. Üniversiteler insan kaynakları açısından fikir ve beceri açısından da işin merkezindedir. Amacımız aslında unıcorn dediğimiz firma sayılarını artırmak, cirosu en az 1 milyar doları geçmiş firma ortaya çıkarmak, bunlara aslında aracı olarak her türlü desteği vermek. Bu tür firmalar ülkemizin hem gurur kaynağı hem de ekonomisine katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.